Un mare neajuns al antidepresivelor cu prescriptie este reprezentat de efectele lor colaterale negative, printre care disfunefia sexuala, cresterea in greutate, uscarea gurii, incetosarea vederii, constipa-tia, probleme ale cii, ameteli, dureri de cap, greata,
insomnia si agitatia. Evident, toate acestea determina oamenii sa nu le ia. De fapt, 30% dintre persoanele din testele clinice inceteaza sa le ia, facand ca rata efecti a succesului antidepresivelor cu prescriptie sa fie de numai 40%.
Prin contrast, SAM-e nu are nici unul dintre aceste efecte colaterale, afirma dr. Brown, si nu este toxic, nici macar la doze mari. intr-ader, in studii, SAM-e nu a produs mai multe efecte colaterale decat un placebo ori o pastila de zahar. Exista vreun dezantaj al SAM-e? Da, spune dr. Brown. SAM-e poate exacerba faza maniacala a depresiei maniacale (tulburarea bipolara); de aceea, persoanele afectate de tulburarea bipolara trebuie sa ia SAM-e numai sub stricta supraveghere a unui psihiatru, recomanda dr. Brown. Nu s-au obsert interactiuni daunatoare ale SAM-e cu alte medicatii, inclusive antidepresivele cu prescriptie si iarba Sfantului loan. Este totusi bine sa evitati sa combinati antidepresiveie de tip inhibitor MAO cu SAM-e, recomanda dr. Brown, si sa informati medical despre ceea ce luati.