mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Sanatatea creierului
Index » Sanatatea familiei » Sanatatea creierului
» Neurologia nutritionala

Neurologia nutritionala







In ultimele patru decenii, cercetatorii ne-au bombardat cu informatii despre tot ce putem face pentru a ne pastra inimile puternice si arterele curate - ce sa mancam pentru scaderea colesterolului, prevenirea obturarii arterelor si mentinerea unui ritm cardiac normal. Ce se stie insa despre creier? Si el, declara acum oamenii de stiinta, este influentat considerabil de ceea ce mancam. De fapt, celulele cerebrale sunt chiar mai sensibile decat alte celule ale organismului la substantele nutritive care determina in fiecare moment starea de functionare a creierului.
Fara indoiala, creierul este avutia noastra cea mai de pret, -lacasul esentei fiintei noastre - inteligenta, personalitatea, umanitatea, mintea si sufletul. Pentru a avea o ata implinita, nimic nu este mai important decat functionarea optima a creierului. Neputinta de a utiliza intregul potential intelectual, creator si emotional al creierului constituie o tragedie personala pentru milioane de oameni, ingradindu-i de la nastere la moarte. Pierderea mintii, din cauza bolilor psihice, a ignorantei nutritionale sau a imbatranirii premature, este cea mai grea lotura ce poate fi data demnitatii noastre de fiinte umane. Totusi, creierului i s-a acordai extrem de putina atentie sau ajutor in ce priveste nutritia. De ani de zile, creierul este "organul uitat\", afirma psihiatru! Turan Itil, profesor de medicina si practician la New York University.


De-abia acum incepem sa aflam ce putem face pentru a ne optimiza, conserva si reface acest organ atat de important. In acest sens, ne stau la dispozitie recomandarile celor mai respectate institutii medicale si de cercetare din lume.
Restele medicale sunt pline de stiri de ultima ora, anuntand o noua era a creierului. Pe masura ce, in societatea informatiei din secolul al XXI-lea, puterea cerebrala inlocuieste forta musculara, interesul pentru gasirea modalitatilor stiintifice de optimizare a functionarii creierului creste. intelegand ca acest organ este principala noastra resursa si ca inteligenta reprezinta moneda de schimb a prezentului si a itorului, tot mai multi oameni se intreaba daca creiere-le lor vor face fata noilor provocari. Dupa cum comenta recent Newsweek intr-un articol intitulat "Stimulatorii cerebrali\" (care prezenta un studiu despre succesul substantei EGbe din ginkgo in tratarea bolii Alzheimer): "Viata in Era Informatiei pune la incercare capacitatea de prelucrare a tuturor - si nenumarati americani se indreapta acum spre suplimente pentru a-si imbunatati, ori macar conserva, facultatile pe care le au.\"
De asemenea, imbatranirea populatiei ne obliga sa intelegem ca nu putem avea un organism functional fara un creier functional. In anul 2030, peste 80 de milioane de americani vor fi trecuti de 65 de ani. Expertii spun ca numarul celor cu probleme cerebrale si de memorie ameninta sa dena un cosmar al sanatatii publice daca nu luam masuri imediate. "Trebuie sa incepem sa aratam creierului cel putin aceeasi atentie pe care o acordam inimii\", spune dr. Itil. El propune infiintarea unor "centre ale memoriei\" (dupa modelul centrelor cardiace) in care sa se testeze functionarea creierului si starea memoriei dupa varsta mijlocie si in care sa se administreze substante nutritive adecvate si stimulatorii cerebrali necesari pentru prevenirea deteriorarii si degenerarii creierului.
Creierul dene punctul centrai al cercetarii nutritionale din lumea intreaga, pe masura ce oamenii de stiinta cauta si descopera tot mai multe modalitati fascinante de influentare a chimiei cerebrale prin suplimente, regim alimentar, modificari ale stilului de afa etc. Descoperirile lor ne arata cum ne putem mentine creierul in forma maxima pe toata durata etii - de la marirea capacitatii creierului fetal la prevenirea si redresarea problemelor cerebrale survenite la batranete. Acest nou accent pus pe optimizarea functionarii creierului a condus chiar la crearea unei noi specialitati medicale, "neurologia nutritionala\", si a unei reste medicale cu acelasi nume.


Un artico! recent din Psychology Today rezuma: "Ideea ca anumite alimente sau substante continute de acestea va pot imbunatati aptitudinile mintale - ajutandu-va sa va concentrati, sa va coordonati actitatea motorie, stimuland memoria, micsorand timpii de reactie, alungand stresul si poate chiar prevenind imbatranirea creierului - nu este doar o speculatie. Neurologia nutritionala, desi inca in frageda pruncie, a adus deja cateva descoperiri remarcabile.\"
Toate acestea m-au incurajat sa cercetez cele mai recente do stiintifice care arata ca toata lumea poate foiosi substante nutritive, tamine, suplimente si de alti factori legati de stilul de ata pentru a-si mari puterea cerebrala, pentru a realiza si mentine buna dispozitie si pentru a preveni sau chiar reara deteriorarea cerebrala cauzata de batranete sau boli neurologice. Recomandarile se intind de la ce anume poate manca o femeie grada pentru a asigura itorului copil un coeficient de inteligenta ridicat si ce poate lua un varstnic pentru a-si recapata memoria pierduta, la ce pot face oamenii de orice varsta pentru a se bucura de o functionare optima a creierului. Rezultatul este un adevarat creier-minune.
Vom incerca sa ne bazam pe cele mai recente cercetari despre substante a caror influenta asupra creierului este de mult cunoscuta, precum zaharul si cofeina, dar si despre noi stimulatori sintetici ai memoriei, ca fosfafidilserina (PS) si ginkgo. In ea se reexamineaza puierea taminelor obisnuite in reglementarea dispozitiei si a functiei cognitive, in lumina celor mai recente cercetari. In esenta. Cum sa-fi pastrezi sanatatea creierului, lucrare bazata pe noile date despre plasticitatea creierului, isi propune sa va arate cum va puteti mari forta cerebrala la orice varsta, devenind mai destepti si mai creati, si sa va ajute sa preveniti pierderea puterii creierului odata cu imbatranirea. Niciodata nu este prea devreme sau prea tarziu pentru a va imbunatati fiziologia creierului, aducandu-i functionarea la nivelul intelectual si emotional maxim. Aceasta sectiune va spune cum si de ce trebuie sa incepeti acum.
Pentru prima oara, stiinta sugereaza modalitati prin care va puteti imbunatati efectiv structura biologica si interconectarea electrochimica a creierului pentru a va ajuta sa aveti o ata cat mai fericita si mai implinita.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor




  Sectiuni Sanatatea familiei:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai