mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  


Enciclopedie a sanatatii
Index » Sanatatea familiei » Enciclopedie a sanatatii
» Dizenteria amebiana

Dizenteria amebiana






Vara caniculara este sezonul in care apar o serie de infectii digesti, intre care si dizenteriile. Boala pe care o denumim dizenterie poate fi provocata de unii microbi specifici, dar si de un parazit unicelular, o ameba ' Entameba Histolitica. Dizenteriile sunt deci microbiene si parazitare. Cele doua tipuri de agenti patogeni provoaca aceeasi boala ca infatisare clinica, dar tratamentul lor este diferit. De aici importanta unui diagnostic exact, care nu se poate preciza decat in laboratoare specializate, cum sunt cele din spitalele de boli contagioase. Sindromul dizenterie se poate instala brusc, in plina sanatate aparenta. Omul incepe sa se simta rau, frisoneaza, are dureri abdominale, greturi, uneori varsaturi. Simptomul caracteristic este insa diareea. Bolnavul are foarte frecnt senzatia ca trebuie sa mearga urgent la toaleta, o senzatie penibila, dureroasa, imperioasa.

Uneori, copin, turistii sau cei aflati la plaja, la mare de pilda, alearga sa caute o toaleta, dar nu mai ajung si se usureaza in spatele vreunui tufis, contribuind la raspandirea bolii. Scaunul este diareic, predominant mucos si cu striuri de sange, element caracteristic pentru dizenterii. in cazuri gra, bolnavul elimina 20-30 de scaune pe zi. in majoritatea cazurilor intalnim insa forme mai usoare, considerate ca un deranj intestinal trecator. Pentru raspandirea bolii, aceste forme usoare sunt chiar mai periculoase in conditiile igienei deficitare care caracterizeaza toaletele noastre publice. Este interesant faptul ca boala poate trece de la om la pisica. in absenta unui tratament corect, dizenteria amebiana poate da uneori complicatii gra: abcese hepatice, cerebrale, leziuni oculare, hemoragii intestinale si chiar perforatii de intestin.
In unele cazuri de urticarie sau de astm alergic, vinovata este o amebiaza intestinala latenta. Pentru a impiedica raspandirea bolii este esentiala depistarea bolnavilor si dezinfectarea toaletelor cu apa de var. Dizenteria este o boala a mainilor murdare si a defecarii sub cerul liber, la intamplare. Mustele pot si ele transmite dizenteria, ca si gandacii de bucatarie sau sobolanii. Circuitul corect al alimentelor, spalatul mainilor inaintea mesei, taiatul unghiilor si pastrarea igienei localitatilor reprezinta cele mai importante masuri de prenire a dizenteriilor si nu numai.




Tipareste Trimite prin email






Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor

  SectiuniSanatatea familiei:


 
Fa-te cunoscut! invitatie
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie 2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie 3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai
Cauta in site:  
 
Taguri:
maini reci picioare reci tuberculoza
Sambata
2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 2023 2024