mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Enciclopedie a sanatatii
Index » Sanatatea familiei » Enciclopedie a sanatatii
» Operatorul uman

Operatorul uman







Starea fiziologica a operatorului poate determina nivelul stresului resimtit in desfasurarea activitatii. Starea buna a sanatatii este importanta pentru toate aspectele vietii. Indivizii care au un stil de viata sanatos vor putea sa isi desfasoare bine actvi-tatea si sa reziste stresului cauzat de utilizarea computerului.
Datorita solicitarii puternice a sistemului nostru vizual la utilizarea computerului, este foarte important ca ochii nostri sa fie intr-o stare buna. Indivizii care au deja probleme de vedere, cum ar fi afectiuni netratate, probleme cu vederea bi-oculara sau de focalizare sunt susceptibili de a agra starea ochiului prin folosirea terminalului video.
La operatorii adulti (peste 40 de ani) poate apare o afectiune cunoscuta sub denumirea de prezbiopie in cazul careia sunt dificultati la fixarea privirii pe obiecte apropiate. Aceasta afectiune ineviila este rezultatul scaderii flexibilitatii cristalinului cu rsta. Prescrierea unor ochelari bifocali, trifocali sau de citire poate compensa aceasta problema.

Cuprins:

Perceperea activităţii

Lentilele de contact

Ochelari speciali (pentru computer)

Examenele oftalmologice şi sănătatea vederii

Poziţia în legătură cu locul de muncă


Perceperea activităţii

sus sus
Spiritul de pionierat asociat noii tehnologii i-a ajutat pe primii utilizatori de computer să facă faţă stresului ce însoţeşte privirea terminalului video. De atunci computerul a devenit o unealtă obişnuită, implicat fiind în toate domeniile de activitate ale societăţii moderne.


Odată cu creşterea gradului de folosire a computerului a crescut şi numărul plângerilor referitoare la problemele de sănătate asociate acestei activităţi. Şi asta în ciuda faptului că pe zi ce trece se îmbunătăţeşte continuu ergonomia staţiilor de lucru.
In prezent farmecul de început al computerelor a lăsat loc aspectului realist pe care acestea îl aduc la locul de muncă. Acest fapt este foarte clar în mediile în care creează situaţii cu cerinţe foarte ridicate şi posibilitate foarte scăzută de control din partea lucrătorului. Posibilitatea de monitorizare a rezultatelor muncii prin intermediul computerului poate crea un stres nedorit al muncitorului.

Nu este de mirare că executivul şi specialiştii raportează cel mai scăzut nivel al stresului indus de utilizarea computerului, în timp ce personalul ce se ocupă cu introducerea datelor şi procesarea textului prezintă cel mai ridicat nivel al acestuia.
Profilul psihologic al lucrătorului poate influenţa stresul indus de activitate. Felul în care acesta percepe activitatea pe care o depune este un factor determinant în stabilirea nivelelor de stres. Dacă mediul de desfăşurare a activităţii corespunde nevoilor şi capacităţilor persoanei atunci plângerile vor fi minime.
Dacă, însă individul şi munca sa nu sunt compatibili atunci stresul ce rezultă inerent va fi amplificat de utilizarea computerului.

Lentilele de contact

sus sus
Pentru a evita sindromul "ochilor uscaţi", purtătorii lentilelor de contact trebuie să păstreze conştient ritmul de clipire normal atunci când folosesc terminalul video. Acest ritm este de 6-15 clipiri/minut.
Pentru a ajuta menţinerea umidităţii ochiului încercaţi să beţi 6-8 pahare de apă (sau alte lichide) pe zi. în plus, s-ar putea să fie necesară folosirea picăturilor de ochi pentru a asigura umezirea corespunzătoare a lentilelor. Curăţirea în timpul pauzei de la jumătatea zilei de lucru ajută la păstrarea în stare optimă a lentilelor. Aceste aspecte trebuie discutate cu medicul dumneavoastră specialist oftalmlog.

Ochelari speciali (pentru computer)

sus sus
Pentru acomodarea cu cerinţele speciale ale privitului la ecranul terminalului video, pot fi prescrişi ochelari speciali. Aceşti ochelari cunoscuţi sub denumirea de "ochelari pentru computer" asigură o fixare mai bună a privirii la distanţa tipică pentru ecran (50 cm) şi reducerea stresului vizual.
Un studiu asupra angajaţilor din statul New York, desfăşurat de Centrul SUNY pentru îngrijirea vederii, a descoperit o îmbunătăţire semnificativă a confortului vizual la operatorii purtând ochelari speciali prescrişi pentru utilizarea calculatorului. Peste un an, aproape 94% din operatori au observat o creştere a confortului vizual. în plus, 82% din aceştia au declarat o eficienţă crescută a muncii.

Examenele oftalmologice de rutină pot fi insuficiente pentru desfăşurarea simptomelor de stres vizual prezentate de utilizatorii teminalelor video. Peste 80% din subiecţii studiului purtau deja lentile de corecţie.
Se pare că ochelarii pentru computer vor deveni accesorii necesare pentru utilizatori. Aşa cum sudorii poartă ochelari de protecţie, utilizatorii de compter s-ar putea să fie dotaţi cu ochelari speciali pentru desfăşurarea activităţii lor.

Lentilele ochelarilor obişnuiţi nu pot asigura flexibilitatea necesară lucrului cu computerul. Lentilele speciale bifocale pentru computer au porţiunea de sus proiectată pentru urmărirea ecranului, în timp ce partea de jos este realizată pentru a urmări textul scris. Lentilele trifocale sunt şi mai specializate, asigurând zone pentru computer, text şi privirea la distanţă. Există şi lentile noi, cu design modera, care permit modificări gradate ale puterii lentilelor îri funcţie de variaţia distanţei. Lentilele colorate pentru folosirea computerului şi acoperirile lor cu straturi anti-reflexie sunt câteodată utile ca elemente adiţionale pentru creşterea confortului la urmărirea ecranului computerului. Discutaţi cu medicul dumneavoastră avantajele şi dezavantajele diferitelor tipuri de ochelari pentru computer.

Examenele oftalmologice şi sănătatea vederii

sus sus
Operatorii pe computer trebuie să facă un control al vederii şi al- stării de sţnătate a ochilor în fiecare an. Controlul ochilor trebuie făcut de un optometrist sau oftalmolog familiarizat cu cerinţele vizuale ale utilizării computerului.


Specialiştii în optometrie comportamentală au o pregătire specializată care se poate dovedi utilă în evaluarea necesităţilor vizuale ale utilizatorilor de computere.
Specialiştii în optometrie comportamentală urmează studii post-universitare pe durata unor ani întregi pentru a putea stăpâni programele vizuale complexe ce se prescriu pentru prevenirea sau eliminarea problemelor de vedere şi creşterea performanţelor vizuale.

Nu toţi optometriştii practică optometria comportamentală care include optometria funcţională şi evolutivă. Pentru a vă asigura că medicul pe care doriţi să îl consultaţi vă poate ajuta corespunzător, fiţi sigur că vi se răspunde cu "da" la următoreie întrebări înainte de a face programarea:
1. Faceţi o serie completă de teste pentru vederea de aproape?
2. Faceţi teste pentru percepţia vizuală legată de activi-atate?
3. Asiguraţi asistenţă completă a vederii şi antrenament al vederii la cabinetul dvs. sau mă recomandaţi unui coleg dacă este nevoie?
4. Mă puteţi vedea pe parcursul anului pentru a determina , periodic progresul făcut?

Poziţia în legătură cu locul de muncă

sus sus
Situaţia ideală ar fi cea în care toate condiţiile de mai jos sunt satisfăcute simultan (vezi Fig. 14):
1. Ecranul, documentul şi consola se află toate la aceeaşi distanţă de ochii utilizatorului. Suporturile documentelor au posibilitatea să poziţioneze documentul la aceeaşi distanţă cu ecranul computerului.
2. Ţineţi picioarele bine aşezate pe pământ atunci când sunteţi aşezat. Utilizatorii scunzi pot folosi un suport pentru picioare.
3. Trunchiul stă drept dar înclinat cu aproape 20 de grade din şolduri.
4. Nu îndoiţi mâna din încheietură atunci când tastaţi, îndoirea încheieturii poate duce la afecţiuni date de încordare repetată. Asiguraţi-vă că încheieturile nu se sprijină pe o margine ascuţită atunci când tastaţi.
5. Menţineţi coapsele în poziţie orizontală cu picioarele aşezate cu toată talpa pe sol sau pe un suport dacă este nevoie.
6. Partea de sus a braţului va fi în poziţie verticală atunci când folosim terminalul video.
7. Antebraţul va fi în poziţie orizontală sau uşor coborât.
8. Suprafeţele terminalului şi/sau ale documentului vor fi la o înălţime astfel încât picioarele să nu atingă partea de dedesubt a mesei.


Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor

  Sectiuni Sanatatea familiei:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai