Din ce in ce mai multe do conduc la conrluzia ca folosirea prelungita a calculatorului cauzeaza stres zual si creaza adaptari zuale nedorite. Simtul vazului este un sistem fragil si de o importanta cruciala pentru intretinerea dezvoltarii intelectualei Din aceasta cauza este necesar ca utilizatorii o? calculatoare sa tina seama de o igiena zuala corespunzatoare in timpul lucrului cu terminalul deo. inainte de a continua discutia despre igiena zuala si de a prezenta cateva tehnici de antrenament zual pentru a inlatura stresul zual, sa sintetizam filozofia ce sta la baza optometriei comportamentale.
Aceasta filozofie se bazeaza pe lucrarea dr. A.M. Skeffmgton si a colaboratorilor sai promovata de Optometeric Extension Program Foundation (OEP). Fondata in 1928, OEP este o organizatie postuniversitara, nonprofit care si-a propus sa aduca in atentia opiniei publice importanta vederii si sa sprijine cercetarile de optometrie comportamentala.
OEP caracterizeaza optometria comportamentala astfel: "Optometria comportamentala este un model al vederii la care au subscris opticieni practicieni din toata lumea. In conformi-
tate cu conceptele de baza ale acestui model, vederea este un proces dinamic si dominant in ceea ce priveste dezvoltarea comportamentului uman. Ca proces dominant, vederea implica acumularea, monitorizarea, integrarea si modificarea informatiilor, precum si coordonarea a numeroase actitati umane"
Sistemul vederii umane este subiectul unor modificari si adaptari in functionare si in ultima instanta, a unor modificari de comportament, in conditiile unui stres permanent. Multe tulburari de vedere pot fi prevenite.
Exista diverse programe de ingrijire prin care optometristii pot crea conditii care sa permita indizilor sa lucreze la nivelul de performanta. Metodele elementare utilizate de optometria comportamentala in programele profilactice sunt folosirea lentilelor pentru vederea de aproape, a prismelor, programele de antrenament zual si informatiile despre igiena zuala.