Dezvoltarea normala a capacitatilor vizuale joaca un rol hotarator in dezvoltarea intelectuala a individului. Folosirea terminalelor video solicita foarte mult ochii. Din aceasta cauza este foarte importanta dezvoltarea si functionarea corecta a capacitatilor vizuale.
Cele mai importantele capacitati vizuale pentru utilizatorii de computere sunt:
- posibilitatea de a urmari cu privirea;
- de a fixa privirea;
- mobilitatea privirii;
- derea bi-oculara;
- derea perifica;
- mentinerea atentiei;
- acuitatea derii de aproape;
- claritatea imaginii.
Utilizatorii de terminale video trebuie sa poata urmari cu privirea un text, sa fixeze privirea pe un anumit caracter sau cuvant. Ochii trebuie sa poata lucra in tandem (bi-ocularitate) pentru o dere fara stres, in caz contrar putand aparea efecte secundare nedorite. De asemenea, utilizatorii de terminale video trebuie sa vada clar la distante mici sa sa-si poata mentine atentia pe ecran o perioada indelungata. Capacitati vizuale slab dezvoltate pot limita in mod drastic posibilitatile utilizatorului de a procesa informatiile pe terminalul video. In acest caz, el trebuie sa depuna un efort suplimentar pentru a-si executa munca ceea ce conduce la simptome de stres vizual. Daca un examen al ochilor releva deficiente ale capacitatilor vizuale, antrenamentul vizual este recomandabil pentru a ameliora eficienta vizuala.
Acest modul prezinta exercitii utile pentru a ameliora capacitatile vizuale si posibilitatea de a reduce oboseala vizuala. Aceste exercitii includ un program de terapie vizuala simpla (antrenament vizual) recomandata de catre optometristi pentru a mentine capacitatea vizuala. Pentru a obtine rezultate optime, programul specific de antrenament trebuie prescris de catre optometrist.
Principiile ce stau la baza terapiei vizuale sunt:
1. Un program individualist de amenajare a conditiilor vizuale cu scopul de a educa persoana pentru dezvoltarea capacitatii de control si a aptitudinilor vizuale.
2. O metoda de a invata pe cineva cum sa foloseasca mai comod si mai eficient sistemul vizual.
3. Un program de reabilitare vizuala bazat pe rezultatele testelor de optometrie comportamentala.
4. Unicitatea antrenamentului vizual in optometria comportamentala fata de antrenamentul ocupational este dodita
de folosirea lentilelor specializate si a prismelor pentru a modifica si eficientiza procesarea informatiei prin derea spatiala.