Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
Sincopa, sau lesinul, reprezinta pierderea temporara a cunostintei, asociata cu pierderea tonusului postural (capacitatea de a sta in picioare) si la care revenirea este intotdeauna spontana. Ea este mai frecventa la tineri si este precedata de multe ori de senzatia de slabiciune, transpiratii si senzatia de greata. Uneori mai pot aparea cascat repetat (semn de hipoxie cerebrala) si tulburari de vedere.
Evenimentele care precipita producerea sincopei sunt durerea, stresul emotional, vederea instrumentelor chirurgicale sau a seringilor, vederea sangelui. Foamea, aglomeratia sau oboseala pot favoriza aparitia sincopei.
Dupa semnele premergatoare sincopei, persoana respecti isi pierde cunostinta, devine hipotensi, iar frecventa cardiaca scade; daca nu este sprijinita, persoana cadea.
Recuperarea este relativ rapida, spontana sau dupa aerisirea incaperii, desfacerea camasii sau a cratei de la gat si stropire cu apa rece pe fata si pe gat. Nu necesita un tratament specific.
Evident ca, daca recuperarea nu se produce intre treizeci de secunde si un minut, atunci pierderea cunostintei are o alta cauza si este necesara inceperea resuscitarii cardio-respiratorii.
Sincopa aderata trebuie diferentiata de caderile teatrale, care au intotdeauna un scop, se produc numai in public, prezinta rezistenta la incercarea de deschidere a ochilor, iar pleoapele reactioneaza la cea mai mica atingere.