mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  


Pediatrie
Index » Boli si tratamente » Pediatrie
» Urgente osteoarticulare - artrita septica

Urgente osteoarticulare - artrita septica






Este o infectie a membranei sinoale si a spatiului articular produsa hematogen sau prin inoculare directa.
Factorii predispozanti sunt septicemiile, gonoreea si imunodepresia.

Cuprins:

Etiologia

Diagnosticul

Complicaliile

Examenele paraclinice

Tratamentul

Antibioticele


Etiologia

sus sus
Etiologia este întotdeauna infecţioasă. Germenii incriminaţi sunt: stafilococul auriu (în 20-30% din cazuri). Haemophilus influenzae (mai frecvent întâlnit sub vârsta de 2 ani, dar atinge şi copilul mare. Se asociază cu alte localizări, de obicei meningiene), streptococii grup A, B, anaerobii, stafilococul viridans, pneumococul, gonococul (în special în artritele genunchiului, pumnului şi mâinii), enterobacteriacee (germeni mai rari), germeni gramnegativi (la nou-născuţi şi la cei imunodepresaţi), Pseudomonas (după denudări venoase, puncţii, răniri).


Diagnosticul

sus sus
Diagnosticul se pune pe semnele de boală sistemică cu febră, anorexie şi agitaţie. Local durere şi tenosinovita, mai ales în gonoree. Articulaţiile sunt dureroase, calde, tumefiate, conţin lichid şi prezintă limitare în mişcări. De cele mai multe ori artrita este monoarticulară, interesând articulaţiile mari (genunchiul, şoldul, umărul, pumnul sau cotul).

Complicaliile

sus sus
Complicaliile pot atinge cartilajul articular şi de creştere cu sistarea creşterii şi luxarea sau distrugerea articulaţiei.

Examenele paraclinice

sus sus
Examenele paraclinice arată: leucocitoză de cele mai multe ori, VSH crescut, hemoculluri pozitive în 50% din cazuri. Trebuie făcute culturi din uretră, rect şi faringe pentru izolarea gonococului, puncţie articulară şi examenul bacteriologic al lichidului sinovial. Pe radiografiile repetate ale articulaţiilor afectate, se vizualizează iniţial modificările, dis-tensia capsulară prin prezenţa de lichid în articulaţie şi ulterior demine-ralizare osoasă şi distrugerea osului şi cartilajului. Scaningul nuclear este indicat acolo unde nu se poate face puncţia articulară (infecţii supraadău-gate, articulaţii mici, prinderea scheletului axial); cu technetiu 99, este pozitiv în 24 ore de la apariţia simptomatologiei dar poate rămâne tot timpul pozitiv, în timp ce cu gallium 67 este pozitiv în 24-48 orc, dar revine la normal sub tratament adecvat.

Tratamentul

sus sus
Trebuie imediat început odată cu puncţia articulară şi examenul bacteriologic al lichidului sinovial. Articulaţia va fi imediat imobilizată şi, odată cu ameliorarea bolii, se va începe tratamentul fizioterapie de recuperare.

Antibioticele

sus sus
Vor fi iniţial adecvate rezultatului coloraţiei gram, după care, la 48 de ore ele pot fi ţintite conform antibiogramei. In cazurile în care se cunoaşte agentul de la început, se va da:


- pentru stafiloeoc auriu, oxacilinâ 100-200 tng/kilocorp/24 ore, în 6 prize i.v., sau alt echivalent de penicilină semisintetică;
- pentru Haemophilus influenzae: ampicilina 150-200 mg/kilo-corp/24 ore, la 4 ore i.v., şi cloramfenicol 100 mg/kilocorp/24 ore, Ia 6 ore i.v.;
- pentru S. pneumoniae: penicilina G 100000-300000 u.i./kilo-corp/24 ore, Ia 4 ore i.v.;
- pentru N. gonorrhoeae. penicilina G în aceleaşi doze ca mai sus, sau rifampicină 15 mg/kilocorp/zi timp de 10 zile.
în caz de germen neidentificat, se va da la toţi bolnavii oxacilină în dozele menţionate. La nou-născuţi, se va adăuga gentamicină 5-7,5 mg /kilocorp/24 ore, la 8-12 ore i.v. sau i.m. La sugari şi la copiii mici sub vârsta de 5 ani, se va adăuga la oxacilină ampicilină+cloramfenicol în dozele de mai sus.
Cefalosporinele din generaţia a treia (Claforanul, Moxalactamul), în doză de 50-100 mg/kilocorp/24 ore pentru primul şi de 100-150 mg/kilo-corp/24 ore, pentru cel de al doilea, dau rezultate superioare.

Durata administrării antibioticelor este de minimum 2 săptămâni în artritele cu gonococi, streptococi şi Haemophilus, şi de 3 săptămâni pentru stafilococi, enterobacterii gram-negative şi Pseudomonas. Mai recent s-a folosit calea orală, după o săptămână de administrare parentcrală, dar cu condiţia monitorizării continue a nivelului seric al antibioticelor care trebuie să aibă un nivel bactericid de cel puţin 1/8.
Drenajul articular pe ac decomprimă articulaţia. Drenajul chirurgical este indicat în următoarele situaţii: în artritele supurate ale şoldului, cotului şi umărului; dacă puroiul este gros; când există aderenţe şi dacă nu se obţine în 2-3 zile de puncţii repetate o decomprimare suficientă; când după 2-3 zile de tratament medical nu se obţine un răspuns satisfăcător.
De reţinut: Toţi bolnavii cu artrită septică vor fi spitalizaţi şi vor beneficia de consult ortopedic obligatoriu.

Tipareste Trimite prin email






Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor