mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  


Pediatrie
Index » Boli si tratamente » Pediatrie
» Septicemiile

Septicemiile






La nou-nascut sunt frecnte fiind favorizate de infectia amniotica, ruperea prematura a membranelor, cateterismul vaselor ombilicale, manevrele de reanimare, infectii ale cordonului, anomalii congenitale (urinare, pulmonare, digesti).
La sugar si copil, septicemia cu germeni gram-negativi este, de obicei, legata de o infectie necunoscuta de tract urinar sau de o apendicita; cea cu H. influenzae este de obicei legata de o otita. in septicemiile cu germeni gram-pozitivi, pneumococul apare in deficite imunitare, iar entero-cocul in afectiuni digesti sau urinare. Septicemiile secundare apar dupa traumatisme, interntii operatoare, infectii locale neglijate, spitalizari prelungite si explorari dirse. Clinic, se manifesta prin hipertemie precedata de frisoane, cianoza extremitatilor, genunchilor si coatelor, tulburari de constienta, soc septic, polipnee necxplicata, unepri stare de rau convulsiv.

In afara hipertermiei, septicemia poate evolua cu normo- sau hipo-termie, mai ales cele cu Serratia marcescens, Pseudomonas aeruginosa si Proteus.


Hipotermia dupa hipertermie are prognostic grav. Cu hipotermic evolueaza septicemiile cu colibacili, meningococi, enterococi, stafilococi si Candida.
Diagnosticul etiologic il face hemocultura. Recoltarea se face in frison, hipertermie, colaps sau hiperpnee brutala de cauza nerespiratorie (aci-dozica). Se vor lua inca trei probe de sange pentru hemocultura la interval de o ora. Se va cerceta puterea bacteriostatica a antibioticelor, puterea bactericida si entual puterea inhibitoare a serului bolnavului in caz de esec al unui tratament ce parea bacteriologic eficient.
Gravitatea septicemiilor este legata direct de diseminarea bacteriana si localizarile septice secundare si de aparitia socului septic. Diseminarea bacteriana trebuie contracarata printr-o antibioterapie tintita care va fi continuata mult timp dupa apirexie (cel putin 15 zile, uneori si mai mult).



Socul septic necesita un tratament de maxima urgenta ( modulul 3.2.): umplerea patului vascular cu sange, plasma, albumina umana sau plasmaexpander, asociata cu heparina 1-2 mg/kilocorp/zi. Daca presiunea noasa centrala creste peste 12 cm-apa, se vor da medicamente alfalitice de tipul fentolaminei (Regitin) in doza de 2 gama/kilocorp/min, izoprenalinei 0,1-0,3 gama/kilocorp/min. (atentie! da tahicardie), dobuta-minci 10 gama/kilocorp/min (este mai putin tahicardizanta) sau dopaminei
5 gama/kilocorp/min. Se va combate acidoza meolica cu bicarbonat de sodiu. in hemolize masi, ca si in tulburari gra de coagulare, se indica transfuzia cu sange proaspat.



Tipareste Trimite prin email






Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor