Este o intoxicatie alimentara provocata de toxina bacilului anaerob Clostridium botulinum, continuta in conservele de carne sau de vegetale, impropriu sterilizate si servite reci (toxina botulinica este distrusa in cate minute la 100A°). Contaminarea mai poate avea loc si prin ingerarea de spori (forma de botulinism infantil, dupa ingestia de miere contaminata), sau prin contactul sporilor (foarte raspanditi in natura) cu rani deschise. Neurotoxina secretata de agentul patogen blocheaza eliberarea presinaptica a acetilcolinei. Incubatia este scurta de 12'48 ore.
Diagnostic. Boala se manifesta prin: paralizie simetrica descendenta cu slabire si diminuarea reflexelor tendinoase profunde, pupile midriatice fixate si paralizia oculomotorilor, vedere incetosata, diplopie, ptoza palpebrala si uneori fotofobie, vorbire neclara, disfagie si faringe dureros, greturi, rsaturi, vertij, senzatie de gura uscata, retentie urinara si fecala.
Senzoriul si sensibilitatea sunt normale. Ranile suprainfectate cu spori botulinici supureaza si emana gaze.
Examene paraclinice. Depistarea toxinei botulinice, examenul LCR (proteinele pot fi crescute), radiografie toracica si eluarea rezervei alcaline.
Diagnosticul diferential se face cu intoxicatiile cu metale grele si organofosfati.
Tratament. Sustinerea respiratiei, instalarea unei sonde nazogastrice si monitorizare continua. Orice rana fi irigata si debridata chirurgical.
Se administra antitoxina trilenta antibotulinica de urgenta.
Prevenirea botulismului se face fierband toate alimentele peste 10 minute. La sugari, mierea nu fi administrata decat fiarta.
| |
| | |
Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii. Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor