Factori care fac inceperea alimentarii naturale mai dificila:
» Indiferenta partenerului fata de alimentarea la san (doar 10% din mame vor alapta copilul in mod spontan - fata de 70% daca partenerul aproba acest lucru).1
» Separarea mamei de copil in timpul noptii in cursul perioadei petrecute in spital.
» Urbanizarea, sau cazul in care mama lucreaza, si nu exista un loc propice pentru alaptare.
Ať in cazul in care surori mai varstnice nu au alaptat, surorile mai tinere se vor simti jenate sa inceapa
alaptarea la san.
Avantajele alimentatiei naturale (unele din acestea sunt dificil de cuantificat)
» O mortalitate infantila mai mica (in cazul in care exista o stare de saracie).
» Suptul stimuleaza contractiile uterine si poate reduce riscul de hemoragie post-partum.
» Silirea legaturilor dintre mama si copil: contactul zual faciliteaza recunoasterea si stimuleaza legatura afectiva ulterioara.
» Alaptarea este o experienta completa care stimuleaza toate cele 5 simturi.
o Alaptarea este ieftina, iar
laptele de mama este curat.
» IgA, macrofagele, limfocitele (care contin interferon) si lizozimul protejeaza impotriva infectiilor. Acizii din laptele matern faciliteaza dezvoltarea lactobacilului in intestinul copilului. Gastroemeritele pot fi mai putin grave daca mama fabrica si transfera
anticorpi (dialogul imunitar).
» Laptele matern contine mai putin sodiu, potasiu si clor decat alte tipuri de lapte, contribuind in acest fel la mentinerea homeostaziei. in cazul in care se produce deshidratare, riscul de hipematremie fatala este mic.
o Alaptarea ofera un oarecare grad de protectie impotriva cancerului mamar in cursul anilor care preceda menopauza.Inva(area alaptarii la san. Se recomanda ca mama si copilul sa stea cateva zile in spital, in cursul acestora mama fiind invatata sa alapteze de catre o moasa cu experienta.
» Mamelonul si areola trebuie sa se gaseasca in totalitate in gura copilului.
Ať Barbia copilului trebuie sa fie apasata pe san.
» Sanul va fi departat de nasul copilului pentru a-i permite acestuia sa respire liber.
De ce trebuie incurajata alaptarea \"Ia cerere\"?
» Copilul este multumit si secretia de lapte este stimulata.
» Apar mai putine probleme legate de glandele mamare (supra-umplere, abcese).
Copilul doarme mai bine daca imparte patul cu mama.
Contraindicatii pentru alaptarea la san: » Daca mama este HBsAg-pozitiva sau HlV-pozitiva. » Administrarea de amiodarona. » Administrarea de antimeoliti. » Administrarea de opiacee.
Probleme legate de alaptare. Acestea includ supra-umplerea glandelor mamare si
abcesele mamare. Tratarea acestor probleme se face prin evacuarea regulata a glandelor mamare, fie prin alaptare la fiecare ora fie prin exprimarea laptelui - dupa cum urmeaza: mama se spala pe maini si spala vasul in care va recolta laptele. Se maseaza sanul catre areola. Se apasa in spatele mamelonului. Se apasa sanul cu policele si indexul si se strang degetele. Nu se vor apasa degetele pe areola.In cazul in care se formeaza abcese mamare laptele va fi aruncat daca are aspectul de puroi. Se va administra mamei flucloxacilina (250 mg/6 ore, per os) care nu dauneaza copilului. in cazul in care mameloanele sunt dureroase se vor expune la aer, dupa ce vor fi fost spalate cu apa si uscate. Se vor lasa in repaus timp de cateva zile sau se va folosi o tetina din cauciuc pentru protejarea lor.
Laptele de mama este probabil cel mai bun aliment pentru copilul prematur. Se va administra neincalzit cu ajutorul unui tub (p.288). Se va adauga tamina D (1 000 (ig/zi) si tamina K (p.286). De asemenea poate fi necesara administrarea unui supliment de fosfati.