Infectii extrem de grave pot sa survina foarte brusc. Semnele pot fi minime, dar includ de obicei unul din simptomele urmatoare: refuzul hranei, somnolenta sau s neobisnuit, agitatie, hipotonie, vomismente, eruptii sau inrosirea peretelui abdominal (omfalita), soc, cresterea temperaturii, bradicardie, convulsii, recesiunea muschilor respiratori, tahipnee, cianoza, apnee.
Interventiile vor consta in: dezobstruarea cailor respiratorii, intubare si ventilare, daca este necesar. Aceste manevre vor corecta acidoza, astfel ca doar rareori este necesara administrarea de bicarbonat. Se instaleaza perfuzie intravenoasa (20ml/kg, initial). Exclude hipoglicemia; masoara gazele sanguine. Teste pentru depistarea infectiei: » Hemocultura, examene virologice, hemoleucograma, plachete, glicemic » Punctie lombara: (p.3O2) se examineaza (de urgenta) lichidul cefalo-rahidian coloratie Gram, numaratoare de celule, culturi pentru bacterii, examen virologic, masurarea glucozei. » Examen virologic al scaunului. » Examene de urina: microscopie, urocultura, examen viral. » Frotiuri din secretiile ORL in vederea culturilor.
Antibiotice. in
infectiile recente (mai putin de 48 de ore) agentii patogeni cei mai comuni sunt streptococul beta-hemolitic si E.
coli (ca si alte organisme prelente). Se vor administra, de exemplu, urmatoarele doze: benzilpenicilina -l0mg/kg/4h, asociata cu netilmicin -2mg/kg/8h, in perfuzie intravenoasa lenta. Se controla concentratia sanguina a netilmicinei. efectuand in acelasi timp si controlul ureei si al creatininei si ajustand cantitatea administrata in functie de datele privind activitatea renala. Cefotaxina poate fi considerata o alternati satisfacatoare (p.302). in cazul infectiilor care au depasit 48 de ore se poate presupune ca stafilococul este principalul agent cauzal, astfel incat se adauga flu-cloxacilin (125mg/kg/6h - IV in 3 min), sau o cefalosporina.In cazul in care examenul LCR sugereaza existenta unei meningite p.302. Nota: daca examenul LCR pune in evidenta un numar de pana la 30 de leucocite/mm3, cu 60% de tip polimorfonuclear se tine seama ca acest lucru poate fi normal la nou-nascuti.
Convulsiile neonatale. Frecventa: 3-6/1000 nasteri. Caute: hipo-xie, infectie, hipoglicemie, hipocalcemie (sub 1,7 mmol/1), magneziu plas-matic sub 4 mmol/1, leziuni ale SNC (hemoragie, hidrocefalie, chisturi, scleroza tuberoasa).
Tratament: se aseaza copilul in decubit lateral. Se administreaza:
» Diazepam - 0,l-0,3mg/kg IV - lent;
» Se elimina posibilitatea unei hipoglicemii (sau se trateaza, daca exista) - dextroza 10%, 5ml/kg, IV -in 5 min, apoi lOOml/kg/zi in perfuzie intravenoasa. in functie de lorile
glicemiei se reduce ritmul perfuziilor. Se alimenteaza copilul la interle de o ora;
» Fenobarbiton - lOmg/kg, IV, lent + lOmg/kg dupa o ora - daca mai este necesar. Doza de intretinere -se reduce lent de la 2 mg/kg/12h IV/per os. Se controleaza nivelul din sange -scopul este de a se atinge un nivel plasmatic de 30-45 pg/ml la 4 ore dupa o doza administrata pe cale bucala;
» Daca
convulsiile continua, se administra fenitoina -l0-l5 mg/kg IV (sub lmg/kg/min, in solutie salina). Nivelul plasmatic trebuie sa fie de 10-20 (ig/ml la o ora dupa administrarea unei doze;
» Daca atacurile continua administreaza piridoxina - 50mg IV.
Hipocalcemia. Utilizeaza lapte cu continut scazut in fosfat + gluconat de calciu 10%-4,4ml/kg/zi per os. Tratament IV: 0,2ml/kg diluat in 4,8ml/kg de ser 0,9% in decurs de lOmin. Monitorizeaza ECG. Hipomagneziemie: Administreaza clorura de magneziu lOmg, 0,3 ml/ke/6h PO.
Socul. Cauzele acestuia includ: pierdere de sange (hemoragie pla-centara, transfuzie de la un geaman la celalalt, hemoragie intraventriculara, hemoragie pulmonara), pierderi capilare de plasma (infectie, hipoxie, aci-doza, enterocolita necrozanta), piedere de lichide (diaree si vomismente, pierdere insensibila excesi, diureza anormala), cauze cardiogene (hipoxie, hipoglicemie, sunturi stanga-dreapta, boli lvulare, coarctatia aortei).
Semne: puls t; TA4; diurezai; coma.
Tratament. Ventilatie artificiala daca este necesar. Trateaza cauza, incearca mentinerea presiunii venoase centrale la 5-8cmH2O. Administreaza plasma -l0-20ml/kg, IV, in decurs de 30-60 min, asociata cu dobu-tamina -5-l5(g/kg/min, eventual combinata cu dopamina - 5-20 ng/kg/min pentru a obtine un efect optim. Daca pH-ul este sub 7,2 se administra bicarbonat 4,2% - 1-2 mmol/kg IV- dar numai dupa ce s-a resilit o ventilare adecta.