mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Pediatrie
Index » Boli si tratamente » Pediatrie
» Anemia

Anemia







Problema clinica. Esti in fata unui buletin de analiza care contine rezultatele unei hemoleucograme complete (HC, FBC), si care arata o valoare scazuta a hemoglobinei .

Cum vei proceda?
1 Fa o anamneza completa (notand calatoriile si regimul alimentar). Fa un examen clinic complet.
2 Daca volumul mediu corpuscular (MCV) este 100fl suspecteaza o deficienta de folat (bolnavul ia fenitoin, are un sindrom de malabsorbtie, p.212), sau o deficienta de tamina B]2 (copilul este alaptat de o mama vegetariana, nu are factor intrinsec, sufera de malabsorbtie sau este infestat cu helminti). De asemenea se poate suspecta si o hemoliza excesiva.



4 Daca MCV este cuprins intre 81 si 97ft (normocitar) se poate suspecta o hemoliza sau insuficienta medulara. Aceasta poate fi tranzitorie (dupa infectii), sau cronica (in insuficienta tiroidiana, renala sau hepatica). Aplazia medulara se poate instala dupa contactul cu toxine (de ex. cloramfenicol) sau poate fi mostenita (anemia Blackfan-Diamond si Fanconi, p.839 si 789).
5 Exista anomalii ale formulei leucocitare sau ale numarului de leu-cocite. De exemplu, daca numarul de eozinofile este mai mare de 400x109/1 cauza anemiei poate fi pierderea de sange din cauza infestarii cu tenie.
6 apoi care este situatia tezei de sedimentare a eritrocitelor (VSH). Aceasta poate sa indice o boala cronica.
7 Examineaza frotiul de sange, inclusiv numarul de reticulocite. Daca este indicat, examineaza si in picatura groasa pentru malarie. Observa morfologia eritrocitelor. O microcitoza asociata cu hipocromie sugereaza ADF (anemie prin deficit de fier). Eritrocitele sub forma de tinta sugereaza fie thalasemie, fie o boala hepatica.
8 Indica si alte explorari, in functie de nevoi. Acestea pot include: masurarea transferinei, teste de siclizare si electroforeza hemoglobinei pentru siclemie (in special la negri), tamina B12, folatul eritrocitar.
Anemia prin deficit de fier. Este o forma raspandita de anemie (12% din copin albi si 28% din copin de origine asiatica internati in spital sufera de o astfel de anemie). in general deficitul este moderat, dar deoarece QI si performantele SNC pot fi diminuate, este necesar ca aceasta tulburare sa fie tratata. Efectul comportamental cel mai important este ca un copil cu deficit de fier este mai putin fericit decat un copil care nu sufera de anemie. Cauza cea mai comuna a acestei anemii este alimentara, in cazul unei anemii hipocrome recurente se va banui o sangerare cronica (diverticul Meckel, sau esofagita). Tratamentul consta in administrarea de sirop de sulfat feros (60 mg/5ml) - 12 mg/8h la copin sub 1 an, 24 mg/8h la cei de 1-5 ani, 40 mg/8h la cei de 6-l2 ani.


Hemoliza. Solicita opinia unui expert si incearca obtinerea unui numar suficient de informatii pentru a raspunde la urmatoarele 4 intrebari:
» Exista date care sa confirme o rata crescuta de productie a eritrocitelor? (Policromazie, reticulocitoza, hiperplazie medulara);
» Exista o scurtare a duratei de ata a eritrocitelor? (Binrubina crescuta, haptoglobine scazute);
» Exista hemoliza intravasculara? (Hemoglobinurie);
» Exista o eroare innascuta de meolism (deficit de G-6-PD), sfero-citoza, sau este vorba de un defect dobandit (de obicei cu un test Coombs pozitiv)?
Siclemia la copii. MMC, p.588. Analgezia:
Mai intai incearca incalzire, hidratare si analgezie orala (ibuprofen -5mg/kg/6h PO, fosfat de codeina - lmg/kg/4-8h PO, pana la 3mg/kg/zi). Daca acestea nu dau rezultate, se va administra morfina in perfuzie IV -0,1 mg/kg. incearca o analgezie controlata de pacient. incepe cu 1 mg/kg de morfina in 50 ml de dextroza 5% cu o rata de 1 ml/h, permitand pacientului sa foloseasca un bolus suplimentar de 1 ml cand are nevoie. Evalueaza un scor cu prire la sedare si la respiratie la fiecare 15 minute si recomanda oximetrie radiala daca pacientul acuza dureri toracice sau abdominale.




Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor