Tratamentul in trepte al starii epileptice. Tratamentul de sustinere: » Asigura permeabilitatea cailor aeriene. Porneste un ceas. » Instaleaza
o perfuzie dextroza 5%. » Masoara pulsul, presiunea arteriala, glicemia
si gazele sanguine, calciul si magneziul.
a-sDaca pacientul este hipoglicemic administreaza glucoza - 0,5 g/kg,
IV sub forma unei solutii 25%, urmata de 5-l0 mg dextroza 10%/kg/min, IV
Controlul convulsiilor. Treci la treptele urmatoare doar daca
convulsiile continua.
0 min: estimeaza greutatea copilului (2 x [varsta in ani + 4]).
Diazepam - 0,25-0,4 mg/kg administrat lent IV sub forma de Diazemulsi (care este mai putin toxic pentru vene). Daca accesul venos nu este posibil administreaza diazepam supozitoare PR - 0,4 mg/kg (nu sub forma de Diazemulsi deoarece absorbtia este lenta) sau daca se folosesc tuburi de gavaj deja montate (Stesolidi) administreaza 5 mg la cei < 3 ani si 10 mg la cei > 3 ani.
5 min: diazepam administrat ca mai sus.
10 min: paraldehida - 0,4 mg/kg PR (preparat cu ulei de arahide), sau IM (maximum 5 ml intr-o fesa pentru a reduce riscul de abces steril). De regula lml/an, maximum 10 ml.
20 min: fenitoin - 18 mg/kg, perfuzie IV, ritmul de administrare va fi de maximum 1 mg/kg/min.
50 min: diazepam - 0,1-0,4 mg/kg/h, perfuzie IV. Se cere azul unui expert.
65 min: institue
paralizie respiratorie si ventileaza pacientul. Perfuzie cu tiopentan.
a-sTimpii se refera la intervalul indicat de ceas de la administrarea primului medicament, si nu la intervalele dintre medicamente. Unii recomanda instituirea ventilatiei mai devreme, si acest lucru trebuie totdeauna sa fie facut pentru a proteja calea aeriana.
Explorari. Oximetrie, monitorizare cardiaca, controlul
glicemiei si gazelor sanguine, U&E, calciu, magneziu. HC, plachete, ECG. Determina nivelul plasmatic de substante anticonvulsivante, control toxicologic, amoniacul sanguin,
punctie lombara, se vor face hemo- si uroculturi, EEG, CT-scan, se va masura concentratia de monoxid de carbon, de plumb si nivelul aminoacizilor.1
Dupa terminarea crizei incepe tratamentul profilactic, de ex. cu val-proat de sodiu sau cu carbamazepina, in functie de regimul silit (p.316). Se va folosi, de preferinta, un singur preparat. Se creste doza pana cand crizele se opresc, sau pana cand se atinge nivelul toxic.
Carbamazepina ES: aparitia unei eruptii (insotita sau nu de exfoliere), trombocitopenie, agranulocitoza,
anemie aplastica (toate acestea sunt rareori observate). Carbamazepina induce sinteza unor enzime specifice, astfel ca poate fi necesara o crestere progresiva a dozelor.
Valproat de sodiu. Este un preparat lichid, lipsit de zahar, care contine 200mg substanta activa in 5 ml de solutie. ES: vomismente, cresterea apetitului, somnolenta, trombocitopenie (se vor numara plachetele inainte de interventii chirurgicale). Hepatotoxicitatea (rara), poate fi fatala. Este necesar sa se monitorizeze TFH, de obicei doar in primele 6 luni de tratament.
Etosuximid. Siropul contine 250 mg/5 ml. ES: eruptii, eritem multiform, sindroame lupice, agitatie, cefalee. Este un preparat bun pentru tratamentul absentelor.
Fenitoin. Nu este bun ca un prim tratament din urmatoarele cauze: 1. Dozele sunt dificil de manipulat - o crestere mica a dozei poate fi insotita de o crestere importanta a concentratiei plasmatice; 2. Monitorizarea concentratiei plasmatice este esentiala. Concentratia optima este de 40-80 (imol/1 (10-20 mg/l); 3. Are efecte toxice (nistagmus, diplopie, disartrie, tremuraturi si ataxie); 4. Are efecte secundare (deteriorare intelectuala, depresie, apatie,
tulburari de comportament, polyneuropatie, acnee, ingrosarea trasaturilor faciale, hirsutism, hipertrofia gingiilor, dis-crazii sanguine, scaderea calciului si folatului plasmatic).
Vigabatrin. Acest GABA-analog blocheaza GABA-transaminaza (ceea ce determina o crestere a GABA la nivelul sinapselor GABA-ergice - MMC, p.406). Considera adaugarea acestui preparat la schemele de tratament in cadrul carora nu pot fi controlate crizele partiale. Doza de inceput este de 40 mg/kg/zi PO (plicurile sau letele au 500 mg). Doza maxima este de 100 mg/kg/zi. Concentratiile sanguine nu sunt un indicator bun, dar se poate controla indirect prin masurarea concentratiei fen-itoinei care poate scadea cu 20%3). ES: somnolenta, depresiune, psihoza, amnezie, diplopie si ameteala.
Educatie. in cazul in care crizele sunt bine controlate, explicati profesorilor ca nu sunt necesare interdictiile prind inotul, ciclismul sau alte sporturi.