mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Pediatrie
Index » Boli si tratamente » Pediatrie
» Examenul nou-nascutului

Examenul nou-nascutului







Scopul acestui examen este de a se descoperi orice anomalie sau problema si de a dea daca mama are dificultati sau intrebari in legatura cu copilul. Cele ce urmeaza constituie o procedura de rutina care se aplica inainte ca copilul sa paraseasca spitalul, sau in prima saptamana de viata la domiciliu, in cazul in care nasterea a avut loc acasa.Inainte de examinare: se sileste greutatea. Sarcina si nasterea au fost normale? Mama este Rh-negativa? Examineaza copilul intr-o camera calda, bine luminata si linistita. Asigura-te de ajutorul mamei. Explica ce anume doresti sa faci. Mama pare sa fie deprimata, sau furioasa? Asculta la ceea ce are sa-ti spuna. Examineaza copilul in mod sistematic, din cap pana la picioare.


Circumferinta craniana (30-38 cm, p.348), forma craniului (deformarile produse de un travaliu dificil dispar repede), fontanelele (sub tensiune daca nou-nascutul ge sau daca exista hipertensiune intracraniana).
Ochii: rifica daca exista opacitati corneene sau conjunctivita.
Urechile: forma si pozitie -sunt amplasate prea jos (sub nilul ochilor)? Nasul este un bun indicator pentru icter. Respiratie nazala prezenta (inchide gura copilului pentru a rifica aceasta), rifica daca nu exista atrezie a cornetelor nazale. Tegumentele: sunt cianotice, palide, icterice sau rosii?
Gura: priste in cavitatea bucala. Introdu un deget si daca palatul este intact. Verifica daca reflexul de supt este bun.
Brate si maini: pliurile palmare (normale sau caracteristice pentru sindromul Down). Observa daca este prezent semnul \"bacsisului\", din cadrul sindromului paralitic Erb (indica prezenta unei leziuni la nilul trunchiurilor C5 - C6).
Toracele: observa miscarile respiratorii. Observa daca sunt prezente gemete respiratorii sau recesiune intercostala in timpul respiratiei (ceea ce indica o suferinta respiratorie). Palpeaza zona precordiala si pulsatia apex-ului cardiac. Asculta cordul si plamanii. Examineaza coloana rtebrala pentru a identifica prezenta leziunilor de tub neural.
Abdomenul: Se pot palpa splina si ficatul, dar trebuie sa daca sunt prezente si alte mase palpabile in abdomen. Examineaza ombilicul pentru a dea daca este sanatos. Evalueaza turgiditatea tegumentelor (tur-gorul). Inspecteaza organele genitale si anusul pentru a dea daca orificiile sunt permeabile. 93% din nou-nascuti urineaza in primele 24 de ore dupa nastere. Observa daca meatul urinar este amplasat anormal (hipospadias) si daca ambele testicule au coborat in scrot. Adesea clitorisul pare sa fie mare la nou-nascute. Sangerarea vaginala poate fi considerata normala ca urmare a intreruperii fluxului de estrogeni materni.


Membrele inferioare: rifica daca nu exista o dislocare congenitala de sold (p.712). Evita repetarea testului deoarece este dureros - si poate provoca o dislocare. Observa daca nu exista o intarziere a pulsului radio-femural (ceea ce indica o coarctatie de aorta). Observa prezenta piciorului \"in crosa\". Degetele de la picioare sunt: prea numeroase, prea putine la numar, de culoare albastruie?
Fese, sacru: noteaza entuala prezenta a spotului mongolian - care este de culoare albastra si nu are semnificatie patologica.
SNC. Acesta poate fi evaluat prin manipularea copilului. Intuitia poate fi foarte utila pentru a decide daca nou-nascutul este sanatos sau bolnav. Copilul este agitat (hipoglicemie, infectie, hipocalcemie). in mod normal copilul trebuie sa aiba un anume grad de control asupra miscarilor capului. Observa daca miscarile membrelor sunt normale si daca tonusul este flasc sau spastic. Reflexul Moro furnizeaza doar rareori informatii importante. Acest reflex se obtine prin asezarea copilului intr-un unghi de 45 de grade, sprijinind capul. Suprimarea momentana a sprijinului va determina abductia bratelor urmata de deschiderea mainilor si de adductia bratelor. Acest test este neplacut pentru copil. Gadila palma pentru a declansa reflexul de apucare. Utilizeaza oftalmoscopul (reflexul rosu poate sa lipseasca in cazul retinoblastomului). Observa daca nou-nascutul este post-matur, sub-ponderal, sau prematur (p.2O8).
a-sDiscuta orice anomalie cu ambii parinti, dupa ce i fi luat legatura cu un medic specialist.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor