Scopul anatnnezei nu este exclusiv silirea unui diagnostic, ci si acela de a sili o relatie buna, atat cu parintii cat si cu copilul, in asa fel incat, daca copilul nu prezinta vreo tulburare, parintii acestuia sa fie dispusi sa accepte acest lucru. in mod reciproc, daca boala este grava, sau incurabila, anamneza trebuie sa dea
nastere unui sentiment de incredere, pentru ca parintii sa accepte sfaturile cele mai bune, iar copilul sa se simta in siguranta, \"pe maini bune\". Deci, pe cat este posibil, eta graba sau neatentia. Prezinta-te si explica-i rolul pe care il ai in cabinetul de consultatii sau in salonul spitalului.In ceea ce priveste acuzele in momentul examinarii este necesar sa inregistrezi atat cuntele copilului, cat si propriile cunte ale mamei sale.
Boala prezenta: Cand si cum a debutat? Copilul era complet sanatos inainte de aceasta boala? Cum a aparut? Exista factori de agravare sau care sa reduca gratatea bolii? Copilul a avut contact cu infectii? Copilul a fost plecat recent in strainatate?In special atunci cand este vorba de
sugari trebuie puse intrebari legate de alimentare, excretie, oiciune si castigul in greutate. Dupa ce ai obtinut date cu prire la acuzele actuale, intrebarile ce vor urma trebuie sa permita evaluarea diferitelor ipoteze de diagnostic diferential.
Starea anterioara a sanatatii: in utero: toxemie, rubeola, boala Rh.
La nastere: prematuritate. durata travaliului, tipul nasterii, greutatea la nastere, reanimare (daca a fost necesara), traumatisme la nastere, existenta unor malformatii.
Perioada de nou-nascut: icter, convulsii, febra, sangerare, probleme de alimentatie. intreaba despre boli care au aparut dupa perioada de nou-nascut, despre operatii, accidente, teste de screening efectuate, medicamente administrate, imunizari, calatorii, abuzul de medicamente sau de solventi.
Cu prire la dezvoltare (p.342), este important ca mama sa-si aminteasca cu precizie etapele acesteia. Consanguinitatea este un lucru obisnuit in cadrul anumitor grupuri culturale, si poate fi relevanta pentru unele boli.In ceea ce priveste anamneza familiala se vor inregistra cazurile de copii nascuti morti, tuberculoza, diabetul, bolile renale, convulsiile, icterul, malformatiile, si altele. in cazul in care exista frati si/sau surori, intreaba daca acestia sunt sanatosi.In cadrul anamnezei sociale este esential sa se cunoasca tatal, dar poate fi o mare greseala ca mama sa fie intrebata in mod direct despre acesta. Trebuie ca pediatrul sa fie pregatit, sa aiba rabdare ca aceasta informatie sa na de la sine, mai ales dupa discutii intre mama si asistentele care o trateaza cu prietenie. Se vor pune intrebari in legatura cu jocul, cu felul in care copilul mananca, daca doarme prea invelit sau daca este susceptibil sa raceasca, si despre scoala. Cine se ocupa de copil daca parintii lucreaza? Ce anume lucreaza parintii? Pune intrebari despre sperantele si temerile lor legate de boala copilului, despre ceea ce se asteapta in legatura cu spitalizarea copilului.
►/n cazul in care familia nu vorbeste limba medicului, se vor folosi serciile unui traducator.