mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  


Pediatrie
Index » Boli si tratamente » Pediatrie
» Sindromul stevens-johnson

Sindromul stevens-johnson






Se caracterizeaza printr-o eruptie generalizata cutaneomucoasa de tip eritematoflictenular, care se instaleaza brusc si se asociaza cu alterarea profunda a starii generale. Are raporturi stranse cu sindromul Lyell, motiv pentru unii autori ca sa-l considere un sindrom precombustiform, pre-Lyell.
Sunt descrise in literatura de specialitate ca entitati separate, desi criteriile ce le separa nu par a fi atat de absolute. inrudirile dintre aceste doua sindroame sunt mari, deosebirea cea mai de seama fiind legata de intensitatea si gravitatea caracterului lor clinic si evoluti


Cuprins:

Etipatogenie

Diagnostic

Tratamentul


Etipatogenie

sus sus
Sindromul Stevens-Johnson este mai des īntālnit īn zonele temperate, fiind mai frecvent la sexul masculin şi la vārsta copilăriei. Majoritatea autorilor sunt de acord că etiologia acestei boli este infecţioasă, fiind incriminaţi viruşii Coxsackie B5, APC, virusul psita-cozei (Bedsonia omithosis) şi Mycoplasma pneumoniae.


Alături de această concepţie dominantă, după care boala ar fi o manifestare virotică, există şi teoria mecanismului toxicoalergic faţă de unele medicamente.

Diagnostic

sus sus
abloul clinic este caracteristic şi nu pune probleme dificile īn precizarea diagnosticului morfoclinic. După un interval de 4-5 zile, considerat ca prodromal şi caracterizat prin astenic şi curbatură, sindromul se instalează brusc cu alterarea stării generale (febră, frisoane, prostraţie, delir, convulsii) şi cu erupţie formată din bule extensive cărora le urmează eroziuni acoperite cu depozite albicioase sau cruste hemoragice.
Mucoasele bucală, esofagiană, anală, genitală pot fi sediul leziunilor buloase. Intcresarea oculară este frecventă, sub forma unei keralocon-junctiyite şi uneori a unor ulceraţii ale corneei.


īn absenţa unui tratament adecvat, intensiv, sindromul are un caracter de mare gravitate, legată de complicaţiile renale, pulmonare şi nervoase.

Tratamentul

sus sus
Constă īn instituirea de urgenţă a măsurilor antiinfia-matoare şi antiinfecţioase, pe cale generală, īn perfuzii intravenoase. Se indică antibiotice cu spectru larg şi hemisuccinat de hidrocortizon. Cantitatea de lichide perfuzate se calculează īn funcţie de nevoile reechilibrării hidroelectrolitice.

Tipareste Trimite prin email






Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor