Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
Erizlpeloidul Rosenbach este o dermita rara produsa de bacilul gram-pozitiv Erysipelothrix insidiosa, larg raspandit in natura, mai ales la porci si la pesti. Infectia se produce de obicei la maini, prin contactul cu carnea cruda.
Diagnosticul clinic se pune pe aparitia (dupa o incubatie de 1-7 zile) a unui placard rosu-violaceu, proeminent, net delimitat, precedat uneori de prurit, parestezii, dureri aparute mai ales la miscari si caldura.
Tesaturile moi din jur si articulatiile adiacente sunt tumefiate, dureroase.
Dupa 1-2 zile, placardul se extinde centrifug, cuprinzand uneori si degetele cine, rareori pana la ultima falanga, si mana pana la articulatia pumnului. Uneori sunt prezente limfangita si adenita satelita.
Diagnosticul etiologic se pune dupa izolarea bacteriei pe medii uzuale, dintr-o mica cantitate de solutie salina izotonica injectata in placard, sau din tesutul scos prin biopsie din marginea placardului.
Foarte rar se produc artrite, endocardite.
Tratamentul cu penicilina G sau cu tetraciclina, timp de 7-l4 zile, da rezultate bune. Sunt eficace si eritromicina sau cloramfenicolul.