Este o infectie a tesutului osos care apare de obicei prin diseminare hematogena dar si prin inoculare directa secundara unei fracturi deschise, unor rani penetrante sau manevre chirurgicale.
Ca factori predispozanti se citeaza traumatismele, bolile bacteriene sistcmice, abuzul de medicamente, siclemia si imunodeficicnta.
Etiologia este intotdeauna infectioasa si agentul patogen cel mai frecvent incriminat (60-90% din cazuri) este stafilococul auriu hcmolitic. Urmeaza ca frecventa streptococul grupele A si B (la nou-nascut de obicei B) si stafilococul epidermidis, H. influenzae este cel mai frecvent agent cauzal la copilul sub 2 ani.
Ca germeni mai putin obisnuiti citam in ordinea frecventei: Pseudomonas, prezent in abuzul medicamentos si in ranile piciorului, de obicei prin purtarea incaltamintei cu talpa de cauciuc; urmeaza Salmonella, intalnita mai frecvent in siclemie, enterobacteriaceele la noul nascut, Mycobacteriile si micozele mai frecvent la bolnavii cu deficit imunitar.
Diagnostic. Semnele clinice sunt foarte variate necesitand o atentie deosebita in interpretare. Cei mai multi bolnavi sunt febrili sau prezinta o boala sistemica. Multi pot prezenta schiopatare sau limitarea miscarilor articulatiei afectate sau pot acuza in istoric afectarea extremitatii respective.
Ca semne locale se noteaza sensibilitate, caldura, critem si durere de partea afectata. La sugar se noteaza semne de toxicitate sistemica mai reduse.
Complicatiile constau din: artrita septica; tulburari de crestere ale membrului in cazul prinderii cartilajului de crestere epifizar; osteomielita cronica cu infectie persistenta consecutiva unui tratament inadecvat.
Examene paraclinice. Leucocitoza marcata (majoritatea bolnavilor au o leucocitoza variind intre 5000 si 15000 leucocite/mm3, cu deviere la stanga si VSH-ul totdeauna crescut constituie un ghid terapeutic util. Hemocultura este pozitiva la peste 50% din cazuri.
Radiografia arata, in primele 3-4 zile de la debut, tumefierea tesuturilor perimetafizare cu deplasarea dungilor groase, obliterarea urilor transparente dintre muschi, edem subcutanat.
Scanningul nuclear osos cu 99m Tc-Sn pirofosfat arata, la 1-2 zile de la debut, captare in suprafata de inflamatie. Poate fi insa fals negativ in 25% din cazuri, in special la nou-nascuti si sugari. Captare locala crescuta se mai observa, in afara de osteomielita si in artrita septica, celulita, dupa traumatisme si in neoplazie.
Prin punctionarea osului afectat se identifica germenul cauzal si sensibilitatea Iui la antibiotice.
Diagnosticul diferential al osteomielitei se face cu artrita septica, celulita, traumatismul local si fractura si cu neoplasmul (tumora Ewing).
Tratament, In vederea silirii cat mai precoce a diagnosticului, toate culturile se r recolta inainte de inceperea antibioterapiei.
Punctionarea leziunilor se face la indicatia ortopedului. Daca se extrage puroi se recomanda drenaj si chiuretaj. Drenajul mai este indicat daca raspunsul la terapia medicala dupa primele 36-48 ore este slab.
Imobilizarea membrului afectat reduce durerea si previne fracturile patologice.
Antibioticele r fi administrate imediat si ele cuprind:
- meticilina (sau alta penicilina semisintetica, oxacilina sau nafcil-ina) in doza de 100-200 mg/kilocorp/24 ore, la 4 ore i.v. Poate fi inlocuita cu cefalosporine din generatia a treia: Claforan 50-l00 mg/kilo-corp/zi sau Moxalactam 100-l50 mg/kilocorp/zi in 4 prize i.v. etc.
- in infectiile cu alti germeni decat stafilococul auriu (Salmonella) sau cnterobacteriaceele gram-negative se va da ampicilina in doza de 200 mg/kilocorp/24 ore, la 4 ore i.v., si gentamicina 5-7,5 mg/kilocorp/24 ore in 3 prize i.v. sau cloramfenicol in doza de 100 mg/kilocorp/24 ore, in 4 prize i.v.;
- in infectia cu Pseudomonas se va face intai drenaj chirurgical si se va administra apoi carbenicilina in doza de 400-600 mg/kilocorp/24 ore la 4 ore i.v. si gentamicina ca mai sus;
- in osteomielita stafilococica tratamentul parenteral va dura in medie 7 zile, depinzand de scaderea inflamatiei si scaderea VSH.
Dupa terapia parenterala si disparitia simptomatologiei locale, se va continua terapia orala inca 3-6 saptamani cu dicloxacilina (sau oxacilina) 75-l00 mg/kilocorp/24 ore la 6 ore p.o.;
- in caz de alergie la penicilina se da cefalexina 50-l00 mg/kilo-corp/24 ore, la 6 ore p.o., sau clindamicina 15-25 mg/kilocorp/24 ore, la 6 ore p.o.
Antibioticele r fi schimbate dupa obtinerea antibiogramei. in timpul terapiei orale bolnavii r ramane spitalizati. Se r monitoriza nivelurile serice bactericide sau nivelurile serice ale antibioticelor in scopul asigurarii unei antibioterapii eficace. Titrul bactericid admis este peste 1/8.
De retinut: Toti bolnavii cu osteomielita r fi spitalizati si r beneficia de consult ortopedic obligatoriu.