Chalazionul si orgeletul (hordeolum)
Chalazionul este un nodul granulomatos, nedureros al glandei mei-bomiene pe fata interna a pleoapei. Se insoteste de o usoara inflamat ie si deranjeaza prin prezenta si prin aspectul inestetic. Tratamentul este chirurgical constand in incizie si chiuretaj efectuat de oftalmolog.
Orgeletul (hordeolum, ulciorul) este o infectie a foliculului pilos al pleoapelor, cauzata cel mai frecvent de catre stafilococul auriu. Pielea este rosie si foarte dureroasa. Abcedeaza si dreneaza spontan in cate zile. Rareori se poate complica cu o celulita periorbitala. Se aplica local comprese calde si daca nu dreneaza spontan, fi incizat. Dupa drenaj, se folosesc picaturi oftalmologice sau unguent cu sulfacetamida de 4 ori pe zi timp de 3-4 zile.
Conjunctivita
Este cea mai frecventa cauza de inrosire a ochilor la copii. Etiologia si semnele diagnostice riaza mult cu rstta copilului.
. Dintre cauzele infectioase bacteriene pe primul loc se situeaza Haemophilus influenzae (conjunctivita bilaterala si purulenta), urmat de pneumococ (provoaca tot o forma purulenta). Conjunctivita gonococica (transmisie materna) apare in primele saptamani de viata si se caracterizeaza prin secretii mucopurulente abundente; cea stafilococica e mai rara.
Conjunctivita virala poate fi cauzata de adenovirusuri (secretii seroase asociate cu faringita), sau de herpes simplex (raspandire dendri-tica a conjunctivitei cu ulcer corneean si cheratita).
Conjunctivita cu Chalamidia trachomatis se manifesta prin secretii purulente ce apar la 5-l5 zile de viata; se asociaza deseori cu pneumonia.
. Cauze alergice: - secretii apoase cu chemosis si edem con-junctil; conjunctivita bulbara; rinoree; alergie de sezon.
. Conjunctivita prin corpi straini intraoculari poate fi iritati (mecanica) sau chimica. Debut acut unilateral cu istoric clar. Coloratia cu fluorcsceina evidentiaza corpul strain sau zona cu iritatia marcata. Conjunctivita chimica apare bilateral la nou-nascutii carora li s-a picurat in ochi nitrat de argint concentrat.
Diagnosticul diferen\ial este prezentat in elul 10.30.
Tratament. in conjunctivita infectioasa bacteriana sau virala se administreaza sulf.-cetamida solutie 10-l5% cale 2 picaturi la 2-4 ore sau unguent 10% la 4-6 ore in ochi timp de 2-3 zile. in conjunctivita cu Chlamidia trachomatis, pe langa sulfacetamida se adauga eritromicina p.o. timp de 5 zile. in forma herpetica, se face tratament oftalmologie special plus idoxirudina local. in caz de corp strain acesta fi de urgenta extras de catre oftalmolog.