mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  


Pediatrie
Index » Boli si tratamente » Pediatrie
» Mononuclcoza infectioasa

Mononuclcoza infectioasa






Este o boala infectioasa acuta datorata virusului Epstein-Barr, ce survine cu o frecventa maxima la copilul mare.
Semne diagnostice: stare prodromala cu anorexie, stare de rau, greturi si varsaturi, urmata de febra crescuta, limfoadenopatie, in special cervicala, splenomegalie si uneori ras maculopapular (care poate fi legat si de administrarea de ampicilina). Simptomatologia poate dura saptamani.
La copilul mic, febrei i se asociaza diareea, faringita, otita medie, pneumonia, limfoadenopatii, hepato- si splenomegalie.
Complicatii: obstruarea cailor respiratorii superioare prin hipertrofierea neta a amigdalelor, ruptura de splina, hepatita; anemia hemolitica autoimuna, leucopenia si trombocitopenia; encefalita sau sindromul Guillain-Barre, pericardita (cap. 8.1.).

Examene paraclinice. Leucocitoza cu predominanta limfomonocitelor (50'90%), care pot fi atipice si trombocitopenie. Se masoara titrul virusului E.B. Se mai fac culturi din exsudatul faringian (pentru streptococul hemolitic grup A), testele functionale hepatice si ECG. Se evalueaza rezerva alcalina.
Diagnosticul diferential se face cu: infectii faringicne (strcptococicc grup A, difterice sau virale), cu toxoplasmoza, hepatita virala, meningoencefalita virala si cancerul (leucemia sau limfoamele).
Tratamentul este de sustinere si simptomatic (eliberarea cailor aeriene, repaus la pat, lichide, antitermice). Se face corticoterapie la cei cu complicatii grave: prednison 1'2 mg/kilocorp/24 ore in 4 prize orale timp de 7 zile si apoi seaj lent in curs de doua saptamani.




Tipareste Trimite prin email






Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor