Este o boala infectioasa produsa de bacilul Clostridium tetani care patrunde in organism prin intepaturi, taieturi, raniri, etc, provocand prin neurotoxina pe care o produce simptomatologia caracterisclica a bolii (spasme tonice ale muschilor voluntari, exagerare marcata a activitatii reflexe si convulsii). Incubatia dureaza 3 zile pana la 3 saptamani. in medie 8 zile, si cu cat este mai scurta cu atat boala este mai gra.
Cuprins:
Diagnosticul |
sus |
Se bazează pe prezenţa unei plăgi īn 80% din cazuri. Boala debutează cu hipertonia muşchilor scheletici iniţial la nivelul mandibulei şi a gātului, după care, īn 24-48 de ore, contracţiile se generalizează cu spasme din ce īn ce mai frecvente şi mai intense. Alte semne: Irismus datorită spasmului maseterilor, rās sardonic, opislotonus (datorită spasmului muşchilor gātului şi spatelui), abdomen lemnos, extremităţi extinse şi rigide, hipertermie, cefalee, tahicardie şi agitaţie. Senzoriul este normal.
Tetanosul nou-născuţilor apare īn a treia şi a zecea zi de viaţă şi se manifestă prin trismus, rigiditate musculară marcată, deglutiţie imposibilă, agitaţie, hipertermie, convulsii şi crize de apnee cu cianoză.
Complicaţiile |
sus |
Pot fi respiratoare (pneumonie, edem pulmonar, insuficientă respiratorie, laringospasm) şi compresia sub subluxaţia vertebrelor.
Examene paraclinice |
sus |
leucocitoză variabilă, LCR normal. Evaluarea rezervei alcaline indică insuficienţa respiratoare. Radiografia vertebrală se face la bolnavii cu dureri şi opistotonus sever.
Diagnosticul diferenţial |
sus |
Se face cu traumatismele capului şi gātului, cu infecţiile (abces dentar sau periamigdalian), cu intoxicaţia cu fenoti-azină sau stricnina, cu bolile endrocrine/metabolice (tetania hipocalcemică şi hipomagneziemică) şi cu isteria (reacţie contradictorie).
Imediat după producerea plăgii: spălare cu apă sterilă şi săpun, debridarea plăgii şi pansament; imunoglobufină umană antite-tanică şi anatoxină difterotetanică
Tratamentul bolii constă īn:
- susţinerea căilor aeriene cu oxigen şi intervenţie activă la nevoie;
- combaterea spasmelor musculare şi a durerilor asociate, cu diazepam 0,1-0,3 mg/kilocorp/doză repetat la 4-8 ore i.v. sau 0,1 - 0,8 mg/kilocorp/24 de ore la 6-8 ore p.o. sau fenobarbital 5 mg/kilo-corp/24 ore īn 3-4 prize orale, i.m. sau i.v. (după o prealabilă īncărcare). Evitarea stimulilor externi;
-imunoglobufină antitoxină tetanică va fi dată īn doză de 250- 500 unităţi i.m.; la nou-născut 500 unităţi i.m.;
-antibiotice: penicilina G 100 000 u./kilocorp/24 ore īn 6 prize i.v., timp de 10-14 zile.
imunizare activă.
Atenţie: toţi bolnavii cu tetanos vor fi internaţi īn secţia de terapie inlcnsivă.