Gangrena spontana a nou-nascutului surne de obicei in primele 2 saptamani ale etii, dar a fost semnalata si la copii mai mari, de 6-l2 luni.
Cuprins:
Etiopatogenie |
sus |
Cei mai mulţi dintre copii sunt distrofici, deshidrataţi. Mecanismul patogen este īncă puţin cunoscut (se citează la originea trom-bozei arteriale, īn unele cazuri, o injecţie sau o perfuzie). După unii autori, ar fi vorba de o trombozā a arterei ombilicale, cu extensie secundară către arterele pelviene sau aortă, ori de o embolie avānd ca punct de plecare o tromboză arterială.
o necroză brutală şi cu o evoluţie rapidă se instalează īn orice parte a corpului, mai frecvent la membrele inferioare, mai puţin frecvent la membrele superioare. Gangrena se extinde īn zilele următoare apariţiei, dar īn general eliminarea şi cicatrizarea se fac relativ īn timp scurt.
Prognosticul rămāne sever īn cazurile īn care trombozā atinge vase importante sau īn care o infecţie secundară complică gangrena.
Tratamentul |
sus |
constă īn administrarea de vasodilatatoare şi antibiotice. In cazurile cu leziuni īntinse şi profunde, este indicată amputarea membrului infectat.