Abces - colectare de puroi si tesuturi lichefiate, localizata intr-una din cavitatile
organismului. Aborfive - proaca art indus (eliminarea prematura a fatului). Absorbant - atasarea unei substante la suprafata unui alt material. Absorbante - specii de te medicinale utilizate pentru producerea resorbtiei exudatelor (fluide acumulate) sau a tesuturilor bolnave (ulm-negru, lumana-rica, ulm cu coaja neteda si altele). Absorbtie - din punct de vedere nutritiv, este procesul prin care substantele nutritive sunt atrase prin tractul intestinal in fluxul sanguin, spre a fi folosite de catre organism. Daca absorbtia substantelor nutritive nu se face corect, atunci poate rezulta carenta nutritiva (malabsorbtie). Aceasta poate afecta atat procurarea combustibililor, cat si a materialelor de constructie necesare organismului, conducand la inervare, infometare si degradare. Abstergent - detergent.
Acetilcolina - un ester al colinei, care este eliberat in diverse organe si tesuturi organice. Se considera ca joaca un rol important in transmiterea sinaptica a impulsului ners catre punctele de jonctiune mio-neurale. Acid arahidonic - acid gras esential, provenind din acizi vegetali nesaturati, prezenti in speciile de arahide. Este precursorul unor compusi biologici, printre care se numara prostaglandinele.
Acid clorhidric (HCI) - constituent natural al sucului gastric. Concentratia acidului clorhidric din stomac variaza in functie de o serie de factori, inclusiv ritmul secretiei de suc gastric si tipul de alimentatie consumata. Transforma pepsinogenul in pepsina si produce mediul acid farabil activitatii pepsi-nei; dizolva si dezintegreaza nucleo-proteinele si colagenul; realizeaza hi-droliza sucrozei; precipita caseinogenul; inhiba multiplicarea bacteriilor, in special a organismelor intrate in putrefactie care fermenteaza acidul lactic si anumite forme de agenti patogeni; stimuleaza secretiile provenind din duoden; inhiba actiunea ptialinei, sistand astfel digestia salivara in stomac.
Acid uric - produs derivat din meolizarea proteinelor. Acidul uric este eliminat din organism prin rinichi. Consumul mare de proteine si ocluziile renale conduc la aparitia unor afectiuni ca guta (acidoza) etc.
Acidophilus - bacteria lactophillus acidophilus, supranumita si flora benefica a colonului", este utilizata cu scopul de a inlocui bacteriile distruse. Ar trebui utilizata doar de persoanele care consuma lapte.
Acidoza - aciditate excesiva a fluidelor organice, care se datoreaza unei acumulari de acizi (ca in acidoza diabetica sau in afectiunile renale), sau unei pierderi excesive de bicarbonat (ca in afectiunile renale). Concentratia ionilor de hidrogen creste, iar in acest fel scade pH-ul. Acidoza duce la aparitia unui raspuns imun numit inflamatie.
Acizi - clasa de compusi cu nivel scazut al pH-ului, de obicei acri la gust, adeseori corozivi in starea lor pura (acid citric, acid benzoic, acid formic, acid uric, acid fosforic, acid carbonic si altii). Pot fi compusi organici sau anorganici. Acizii pot irita si inflama tesuturile din organism. Ei se pot transforma in radicali liberi. Totusi, acizii prezenti in tesuturile vegetale (in special din fructe) au tendinta de a preveni secretiile de lichide si de a comprima tesuturile. Acumularea de acizi are drept efect acidoza.
Acizi grasi - oricare din numerosii acizi organici care formeaza grasimile si uleiurile.
Acizi grasi esentiali - acizi grasi nesaturati (acidul linoleic, acidul linolenic si acidul arahidonic) care nu pot fi sintetizati in organism si sunt considerati esentiali pentru mentinerea sanatatii.
Acut - care are o instalare rapida, simptome severe si elutie scurta (nu cronica), in starile acute si regenerative se instaleaza episoadele dureroase. In realitate, acut" are semnificatia de inceput al stadiului de boala.
Adaptogen - substanta ale carei proprietati sporesc rezistenta si rezilienta la stres. Adaptogenii fortifica celulele, tesuturile, organele si glandele. Adapto-genii functioneaza mai ales cu ajutorul glandelor suprarenale, (usturoi, echinacea, ginkgo, hydrastis, pau d\'arco si gingseng.)
Adrenalina - neurotransmitator secretat de glandele suprarenale, care produce raspuns de tip lupta sau fugi". Mai este denumit epinefrina.
Aerobic - 1. care necesita oxigen pentru meolism si supravietuire; 2. referitor la organisme care traiesc in prezenta oxigenului; 3. care meolizeaza oxigenul pentru procurarea de energie.
Afrodiziace - te medicinale cu rol de corectie in impotenta si fortifiant al rezistentei si apetitului sexual (damiana, False Unicorn Root, palmier pitic, Yohimbe).
Agenti de pigmentare - specii de te medicinale utilizate pentru colorare sau psire (afine - albastru inchis sau mov; Blood Root - rosu inchis sau bronz; sofran de India ~ galben auriu).
Agenti hormonali - specii de te care contin fitosteroli, sau hormoni utilizati de te fn propriul proces de crestere, care sunt compatibili cu hormonii sexului feminin si se manifesta ca blocuri de constructie, furnizand material definitivat pentru productia de hormoni. Unele te medicinale, printre care fructele de mielul-Domnului (Agnus casius), sunt considerate a interveni activ la nivelul glandei hipofize (mama hormonilor feminini") si pot produce efect estrogenic sau progestogenic, in momentul fn care organismul il foloseste pentru uz propriu. Efectele estrogenice sunt utilizate in scopul tratarii problemelor de deficienta de estrogen si sunt, cu siguranta, eficiente (False Unicorn Root). Dioscorea reprezinta unica resursa vegetala naturala cunoscuta de progesteron. Alcalin - referitor la sau avand reactia unui alcalin. Neutralizeaza acizii.
in scenariul dualitatii, alcalii sunt considerati yin sau factor rece. Alcaloizi - 1. grup puternic (treisprezece) de constituenti vegetali. Proprietatile lor acopera un spectru larg, de la alcaloizi halucinogeni, la un capat, pana la analgezice si alcaloizi otravitori letali, la celalalt capat. 2. Alcaloizii reactioneaza cu acizii pentru a forma saruri care sunt folosite in scopuri medicale. Alcool - se regaseste in uleiurile vegetale latile.
Aldosteron - hormon secretat de glandele suprarenale, care proaca retentie de sodiu si de apa.
Alopatie/Alopat - 1. Sistem de tratament al bolii prin inducerea unei reactii patologice care este antagonica bolii in tratament. 2. Medicina conventionala sau medicina alternativa prin atie cu medicina naturista.
Alterativ - care tinde sa restaureze sanatatea normala; curata si purifica sangele; altereaza procesele nutritive si excretoare existente pentru refacerea treptata a functiilor normale ale organismului. (Dintre tele medicinale amintim echinacea, hydrastis, dragavei.)
Amare - specii de te medicinale cu gust amar (denumite si tonic-amare), care au capacitatea de a stimula membrana mucoasei gastrointestinale si tesutul hepatic, fara a produce nici o lezare a sistemului general (gentiana, chaparral, pelin).
Amenoree - absenta sau suprimarea ciclului menstrual.
Aminoacizi - grup de compusi chimici cu continut de azot care formeaza unitatile structurale proteinice.
Anabolism - 1. construirea tesuturilor organice. Faza de utilizare sau sinteza, sau faza constructiva a meolismului; 2. conversia si utilizarea substantelor nutritive in scopul repararii, reconstructiei sau constructiei si mentinerii in viata a celulelor, tesuturilor, organelor si glandelor endocrine; 3. energia este utilizata si necesara in cursul acestei faze sau acestui proces. Anaerob - 1. care nu are neie de oxigen pentru a functiona; 2. care traieste fara oxigen.
Anafrodiziace - te medicinale utilizate pentru atenuarea functiilor si a apetitului sexual (salcie bruna, salvie de gradina, Oregon Crape, gura-lupului si altele).
Analeptic - utilizat in scopuri regeneratoare sau ca hrana. Analgezic - diminueaza senzatia de durere, la administrare pe cale bucala. Analiza firului de par - metoda de determinare a nivelului de substante minerale din organism, inclusiv metale toxice si minerale esentiale, prin masurarea concentratiei acestor minerale la nivelul firului de par. Spre deosebire de nivelul mineralelor din sange, concentratia substantelor minerale din firul de par reflecta starea de sanatate a subiectului respectiv in cursul lunilor precedente si modul in care au fost utilizate la nivel celular. Androgeni - hormoni sexuali, de tipul testosteronului sau androsteronului, care controleaza dezltarea si mentinerea caracterelor sexuale secundare masculine. Mai este numit hormon androgen. Anestezice - specii de te medicinale care induc anestezia sau starea deInconstienta totala. Anestezice locale - specii de te medicinale care induc pierderea senzatiilor (anestezie) la aplicarea locala pe o suprafata (ulei de chimen, coca, Kava Kava). Anhidrotic - stopeaza transpiratia (turita-mare, Buchu, Butcher\'s Broom si altele). Anionic - 1. stare magnetica indusa de ioni negativi sau de un mediu acid care creeaza coagularea; 2. care solidifica, formeaza legaturi; similar termenului anabolic 3. cu referire la acidoza.
Anodine dentare - te medicinale administrate local cu scopul de a atenua durerea procata de inflamarea filamentului ners al dintelui (durere de dinti) (Buthcher\'s Broom, arbore de ceai australian, ghimbir, ulei de cui-soare). Antiabortive - specii de te medicinale utilizate in prevenirea predispozitiei
la art (False Unicorn Root, zmeur) Antiacizi - te medicinale utilizate pentru neutralizarea acizilor din stomac si
din tubul digestiv (angelica, secarea, menta, ulm cu coaja neteda si altele) Antiartritice - specii de te medicinale destinate atenuarii si vindecarii
starilor artritice si gutei (Black Cohosh, Chaparral, papadie, dragavei). Antibacterian - care distruge sau stopeaza dezltarea bacteriilor. Antibiliar - reduce starile de inflamatie biliara sau icterul (schinel, limba
mielului, Butcher\'s Broom). Antibiotic - inhiba dezltarea bacteriilor sau distruge bacteriile. Anticataral - specii de te medicinale care vindeca si elimina din organism formatiunile catarale (mucus) (darmoz, radacina de brusture, isop, lemn-dul-ce, Oregon Crape si altele). Anticorpi - proteina produsa de organism in scopul combaterii antigenilor prin crearea raspunsului imun.
Antidepresiv - substanta care inlatura simptomele depresiei (sunatoare). Antidot - substanta care neutralizeaza sau contracareaza efectele otravii. Antiemetic - atenueaza senzatia de greata si previne sau inlatura greturile si
varsaturile (ghimbir jamaican, ardei iute de Cayenne, anason). Antitlogistice - atenueaza inflamatiile (Chaparral, rocoina, tataneasa). Antigalactagog - previne sau impiedica secretia glandelor mamare. Antigen - orice substanta straina care, o data introdusa in organism, proaca
formarea de anticorpi cu scopul de a interveni in distrugerea ei. Antihelmintice - contribuie la distrugerea si inlaturarea parazitilor (inclusiv
vermicide si vermifuge) (iarba rosie, pelin, nuc negru). Antihemoragic - stopeaza sangerarea si hemoragia (ardei iute, radacina de iarba rosie, nuc salbatic).
Antihidropic - specii de te medicinale utilizate in eliminarea excesului de
lichide din organism sau a hidropiziei (dracila, schinel, rostopasca, paducel). Antihistaminic - neutralizeaza efectele histaminei in cadrul reactiei alergice. Antiinflamator - contracareaza sau diminueaza inflamatia sau efectele acesteia.
Are proprietati de constrictie vasculara. Antileptice - specii de te medicinale care atenueaza crizele. Antilitice - specii de te medicinale destinate prevenirii formarii litiazei si
calculilor renali si la ca urinara (pir, iarba mare, splinuta, Gravei Root). Antimicrobian - distruge si previne dezltarea microorganismelor. Antineoplasmic - previne cresterea, dezltarea si proliferarea celulelor maligne. Antioxidant - agent care inhiba lezarea celulelor si tesuturilor organice de catre radicali liberi si oxidarea. O serie de substante denumite proantocianidine (seminte de struguri si scoarta de pin marin), ca si vitamina A, C, E si beta-carotenul sunt antioxidanti.
Antiparazitar - distruge parazitii (coaja de nuc negru, seminte de dovleac, lichen de usnea).
Antiperiodic - atenueaza febra si frisoanele de tip malarie; previne revenirea
regulata a simptomelor (rostopasca, angelica, hydrastis). Antipiretic - reduce febra.
Antireumatice - specii de te medicinale destinate prevenirii, atenuarea si vindecarea reumatismului (angelica, salcie bruna, Blue Cohosh, Butcher\'s Broom).
Antiscorbutice - intervin in prevenirea sau combaterea scorbutului (vitamina C) (salce, turita, macrisul-oii).
Antiscrofulos - specii de te medicinale destinate vindecarii scrofulozei (afectiune a ganglionilor limfatici) (turita mare, stanjenel, papadie, flori de soc, trifoi rosu).
Antiseptice - intervin in prevenirea dezltarii microbilor si impiedica activitatea lor o data intrate in contact cu ei. Contribuie la combaterea proceselor infectioase (Buchu, frunze de brusture, musetel, ardei iute de Cayenne,
Echinacea). Antisifilitice - te medicinale destinate atenuarii si vindecarii sifilisului sau
altor boli venerice (hydrastis, fructe de ienupar, Kava Kava, Oregon Crape). Antispastice/antispasmodice - atenueaza contracturile musculaturii luntare siInluntare si calmeaza iriilitatea nerasa (laptuca salbatica, lobelia,
gura-lupului).
Antitoxic - neutralizeaza otrava care a patruns in sistemul organic (lucerna, clorofila).
Antitrombotic - previne coagularea sanguina.
Antitusive - previn si calmeaza tusea.
Antiveninoase - specii de te medicinale utilizate ca antibiotice in anihilarea efectului otravurilor de origine animala, vegetala si minerala (patlagina-mare, busuiocul-cerbilor american Hedeloma pulegioides, Chaparral).
Antivirale - inhiba actiunea virusilor (Pau D\'Arco, Echinacea, coaja de nuc negru).
Antizimotice - specii de te medicinale utilizate in distrugerea si oprirea actiunii organismelor bacteriene (care genereaza boala)(coajaVfrunze de nuc-negru, cuisoare, usturoi, lumanarica).
Antrachinone - cu actiune laxativa. Au aspect de glicozide (formeaza legatura cu monozaharide). Au actiune de stimulare a peristaltismului; se considera ca pot fi utilizate ca psea naturala, flane si flanoide.
Anxiolitic - agent care combate anxietatea.
Aperient- laxativ slab, cu actiune blanda (verigariu, crusan american, lemn-cai-nesc, in de munte).
Aperitiv - substanta care stimuleaza apetitul.
Aromatice - cu parfum puternic. Stimuleaza membrana mucoasei gastrointes-tinale, contribuind la digestie si eliminarea gazelor din stomac si din intestine (anason, secarea, menta).
Ascaride- viermi cilindrici (inelati) (se mai numesc si viermi intestinali si viermi paraziti), care se regasesc in intestinul subtire; proaca dureri asemanatoare colitei si diareei, in special la copii.
Ascita, hidroperitonita - acumulare excesiva de lichide serice in cavitatea peritoneala.
Astenie- lipsa sau pierderea rezistentei, mai ales in legatura cu sistemul muscular.
Astringente - tesuturi si organe contractate; reduc si combat secretiile. Actioneaza asupra albuminei. Influenteaza curatirea si detoxificarea tesuturilor (turita mare, radacina de vinerita, coada-calului, scoarta de stejar alb, Witch Hazel - Hamamelis virginiana).
Atonic - fara tonus normal.
Atrofiere - scaderea in lum a unui organ sau tesut; degenerescenta celulelor, tesuturilor, glandelor endocrine si altora.
Autoimunitate - proces in cadrul caruia organismul produce antibiotice orientate impotriva propriilor tesuturi organice.
Acest proces este raspunsul natural produs de organism fata de celulele organice agonizante. Aceasta situatie declanseaza raspunsul imun, cu scopul eliminarii celulelor respective, astfel incat organismul sa le poata inlocui.
Autonom - independent si spontan.
Ayurveda - sistem de medicina traditionala indiana; semnificatia literala a termenului este .stiinta vietii".
Bactericide - distrug bacteriile.
Balsamice - te medicinale care atenueaza, calmeaza si vindeca partile inflamate (frunze de acado, balsam de Gilead, nard).
Bazofile - 1. celule imune implicate in procesul de aparare a organismului impotriva inflamatiilor. Bazofilele elibereaza histamina si substante chimice (care dilata vasele sanguine in acest scop). 2. se regasesc si in lobul anterior al glandei hipofize. Aceste celule imune produc corticotropina, substanta care stimuleaza secretiile de hormoni corticoisteroizi produsi de corticosu-prarenale. 3. categorie de leucocite (globule albe) caracterizate prin continutul de granule dure care pateaza intens in contact cu psele bazice.
Bentonita - argila vulcanica recunoscuta pentru proprietatile sale absorbante. Utilizata in nutritie datorita capacitatii sale de absorbtie a elementelor toxice.
Bila - substanta galbena, amara, secretata de ficat si transportata pana in intestine, cu scopul digerarii grasimilor si alcalinizarii HCI (acidului clorhidric) si altor acizi din stomac.
Bilirubina - produs obtinut prin degradarea partii hem din molecula de hemoglobina a globulelor rosii.
Bioflanoide - flanoide active din punct de vedere biologic, esentiale in silizarea si absorbtia vitaminei C. Sunt recunoscute pentru efectul lor forti-fiant asupra capilarelor sanguine. Desi, din punct de vedere tehnic, ele nu sunt vitamine, mai sunt cunoscute sub denumirea de vitamina P.
Bol - supozitor vegetal medicinal, introdus in rect sau in vagin in scopuri terapeutice.
Bromelina - enzima digestiva a proteinelor, prezenta in ananas.
Bronhiola - una din subdiviziunile tuburilor bronhiale.
Calefacient - de uz extern, cu scopul producerii unei senzatii de caldura prinIntensificarea circulatiei sanguine in vasele capilare (ardei iute de Cayenne). Calmant- 1. cu actiune calmanta, sedativa. 2. calmeaza, protejeaza si hraneste membranele si tesuturile iritate si inflamate.
Canal alimentar (sau tract gastrointestinal) - tub digestiv, care se intinde de la cavitatea bucala pana la anus, care include cavitatea bucala, faringele, esofagul, stomacul, intestinul gros, intestinul subtire si rectul.
Cancerigen - substanta care produce cancer.
Candida-ciuperca din familia fungi, asemanatoare drojdiilor, care face sa fermenteze glucidele si amidonul.
Carbohidrat complex - 1. carbohidrat care contine cateva legaturi de zaharuri naturale (glucoza si fructoza). Acestea sunt extrem de greu de descompus de catre organism. Consumul in exces conduce la acidoza prin producerea de acid carbonic in exces, care este un produs derivat in urma descompunerii zaharului. 2. carbohidratii din amidon si din fibre sunt carbohidrati complecsi; se mai numesc polizaharide; 3. determina meolizarea steroi-zilor secretati de suprarenale.
Carbohidrat simplu -tip de carbohidrat care, datorita structurii sale chimice de baza, este rapid digerat si absorbit in fluxul sanguin. De exemplu, glucoza, galactoza si fructoza.
Carbohidra{i - 1. glucoza, fructoza, amidon, celuloza vegetala si altele. Guma vegetala si mucilagiile sunt forme de carbohidrati utilizate pentru stocarea suplimentara de energie provenind din celuloza, ca ATP sau glicogen. 2. constituenti care au la baza carbon, utilizati drept combustibil (energie) de catre organism.
Carbuncul - infectii insotite de dureri ale tesutului subcutanat, caracterizate prin productii si secretii de puroi si tesut mort, similare furunculelor, insa mult mai grave si care determina formarea de secretii sinusoide multiple; procate mai ales de o acumulare de toxine, in prezenta Staphylococcus aureus.
Cardiac - care se refera la inima si la activitatea sa. Plante medicinale sau substante stimulatoare, care intervin ca tonic cardiac (cardiotonice).
Cardiovascular - referitor la inima si vasele sanguine.
Carminativ - elimina gazele intestinale, durerea si balonarea; farizeaza peri-staltismul (busuiocul-cerbilor, leustean, smirna).
Caolic - 1. faza de dezasimilare sau distructiva a meolismului; 2. include procesul digestiv si toate procesele utilizate in scindarea substantelor complexe in substante simple, usor de utilizat; 3. in general, in cursul acestui proces este eliberata energie (spre exemplu: glucoza este caolizata in apa, dioxid de carbon si energie).
Cataplasma - o alta denumire pentru prisnita.
Catar - descarcare de mucus provenind din membranele mucoase ca rezultat al inflamatiilor, acizilor sau iritantilor (proteine straine). Face trimitere speciala la tranzitul aerului prin cap si gat (de exemplu, alergie, rinita, gripa, bronsita, faringita, astm). Laptele si zaharurile rafinate duc la supraproductia de secretii de mucus, care congestioneaza diverse tesuturi organice.
Catartic - laxativ puternic care proaca tranzit si evacuare intestinale rapide (stirigoaie neagra, radacina de porumbel, radacina de siminichie).
Cationic - 1. stare de flux sau scindare in cadrul careia substantele nutritive si elementele sunt dispersate sistematic; similar termenului caolic; 3. cu referire la alcalinizare.
Caustice - te medicinale care ard si distrug tesutul viu (suc de rostopasca, suc de anacard, iarba de anemona galbena).
Cefalice- te medicinale cu efect curativ exceptional in afectiuni si maladii cerebrale (salvie rosie, rozmarin, urzica, fruct de ienupar).
Celule B/limfocite B - globule albe specializate ale sistemului imunitar care produc anticorpi. Dintre celulele imunitare, acestea reprezinta puscasii marini".
Celule bazale-celule originale, primare, care stau la baza organismului si il formeaza.
Celule beta - celule aflate in pancreas, care produc insulina. Celule epiteliale - celule care acopera intreaga suprafata a corpului si care invelesc majoritatea organelor interne. Celule Kupffer - peste 50% dintre toate macrofagele sunt prezente in ficat sub
denumirea de celule Kupffer. Celule NK - celule killer naturale (celule ucigase). Celule scuamoase - celule epiteliate plate, scuamoase.
Celule T/limfocite T - globule albe care actioneaza ca agenti ai imunitatii mediate celular. Sunt initiate ca celule B, migreaza in timus unde se matureaza, devenind celule T. Celulele T reflecta reactia imunitara conditionata. Chim - amestec de hrana partial digerata si de secretii digestive, care se regasesc in stomac si in intestinul subtire in cursul digerarii mesei. Este o masa groasa, semilichida, de culori diferite. Chist - formatiune sau protuberanta umpluta cu lichid sau cu o masa semisolida, cu aspect cremos", prezenta intr-un organ sau tesut, cauzata de acidoza, mucus si, cel mai frecvent, de productie hormonala in exces. Cimicifug - cu sensul de a alunga gandacii", neutralizeaza muscatura de sarpe veninos, intepatura de scorpion (patlagina-mare, Black Cohosh, limba-mie-lului, cretisorde lemn). Cistita - inflamarea cii urinare.
Citokine - mesageri chimici implicati in reglarea practic a tuturor organelor din corp, cu rol important in controlul reactiei inflamatoare, instalate la nivel local sau la nivelul intregului sistem. Clorofila - pigmentul .verde" al telor; utilizat in nutritie cu scopul de a absorbi toxine si de cicatrizam; poate fi ingerata ca supliment, ca sursa de magneziu si oligoelemente.
Are puternice proprietati de detoxificare; extrage mucusul si metalele grele din organism. Coenzima - molecula care se asociaza cu o enzima, cu scopul de a indeplini functia organica respectiva. Coenzimele sunt necesare in utilizarea vitaminelor si a mineralelor. Vitaminele sunt considerate coenzime, deoarece afecteaza capacitatea de interventie a enzimei. Colagog - promoveaza secretia de bila si descarcarea sa din ficat in intestine
(sfecla, Chinonanthus virginicum, matraguna). Colesterol - substanta cristalina solubila in grasimi; este produs de toate vertebratele. Este un constituent necesar membranei celulare si faciliteaza transportul si absorbtia acizilor grasi. Poate fi supus procesului de sinteza in ficat si este un constituent obisnuit al bilei. Este important in meolism, servind drept agent de prelucrare pentru diversi hormoni steroizi. Colesterolul in exces este o amenintare cu potential urias la adresa sanatatii. Apare in acidoza (inflamatii) cand se remarca epuizarea corticosuprarenalei. Colita - inflamatie a colonului.
Coiostru - lichid limpede, bogat in anticorpi si substante nutritive, secretat de glandele mamare inainte de nastere si cunoscut sub denumirea de .primul lapte". Colostrul stimuleaza si construieste sistemul imunitar al nou-nas-cutului.
Compresa- bucata de tesatura care se aplica prin apasare pe suprafata pielii si se mentine in acel loc.
Compusi - 1. substanta compusa din doua sau mai multe particule care se combina in proportii definite in functie de greutate si care au proprietati individuale specifice. Compusii se formeaza in toate organismele vii si sunt de doua tipuri, organici si anorganici. 2. formati din doua sau mai multe parti-
Compusi fenolici - fenolul sau compusii fenolici intra in compozitia constituentilor importanti ai telor. Acesti compusi fenolici au actiune antiseptica, antiinflamatoare, antispastica si analgezica. in combinatie cu monozaha-ride, compusii fenolici pot forma glicozide.
Condimente - te medicinale utilizate pentru parfumarea sau condimentarea mancarurilor (coriandru, patrunjel, busuioc dulce, salvie, rozmarin etc).
Congestie - 1. prezenta intr-un organ sau intr-un tesut a unei cantitati de sange sau de lichid tisular in exces. 2. in domeniul sanatatii naturiste, congestia se refera la acumularea de mucus, acizi, toxine, substante chimice toxice, metale grele, paraziti si altele de acest fel. Conduce la umflarea ganglionilor, formarea de noduli, mase si formatiuni tumorale.
Constringente - astringente.
Contrairitante - te medicinale care proaca, intr-o zona, iritatii in urma aplicarii locale si calmeaza durerea, intr-o zona din profunzime, la aplicare terapeutica (Prickly Ash, virnant, lobelia).
Convalescenta - perioada de recuperare (sau de imobilizare la pat) dupa incheierea ciclului bolii sau dupa o interventie chirurgicala.
Convulsive - care produc convulsii.
C.O.P.D - sindrom de obstructie pulmonara cronica.
Corective - te medicinale utilizate cu scopul de a micsora si/sau modifica actiunea severa a altor te, in special cele cu proprietati catartice sau purgative. Printre corective se numara: busuiocul-cerbilor, foile de dafin si crusanul american).
Cosmetice- te medicinale care actioneaza ca tonic al pielii si sunt utilizate cu scopul de a imbunatati si infrumuseta tenul (Agar Agar, balsam de Gilead, tataneasa).
Cranio-sacral - referitor la craniu si la osul sacral.
Cronic- 1. stare avansata de sub-activitate a tesuturilor, organelor si glandelor; 2. stadiul care precede degenerarea si cancerul.
Crucifere - cu sensul de in forma de cruce". Termenul face referire la o grupa de vegetale (printre care se numara broccoli, varza de Bruxelles, varza, conopida, napul si napul suedez), cu inflorescenta in forma de cruce si care contin substante ale caror proprietati de prevenire a cancerului au fost deja demonstrate.
Cultigen - organism, in special ta de cultura, ca usturoiul, despre care nu se stie ca ar avea un corespondent printre tele care nu sunt cultivate de om si care cresc in salbaticie.
Cumarine (constituenti de parfumare) - factori anticoagulanti la administrare in doze mici, si utilizate ca otrava impotriva sobolanilor, in doze mari.
Debilitate - slabirea tonusului functional sau morfologic al unui organ sau al organismului.
Decoct - ceaiuri preparate prin fierberea in apa a telor, o perioada determinata de timp, urmata de strecurare sau filtrare; in general se consuma ca si ceaiurile obisnuite.
Degenerare/degenerescenja - deteriorarea unei structuri sau functii, instalata in orice parte a organismului, care se bazeaza pe modificarea regresiva a celulelor sau a altor structuri care alcatuiesc acea parte. Antonimul este regenerare.
Dementa - senilitate; pierderea functiei mentale.
Deodorante - te medicinale care elimina mirosul neplacut (mur, clorofila, echinacea).
Depresoare cardiace - te medicinale care scad activitatea cardiaca sau care actioneaza ca sedativ (Blood root, radacina de vinetica, radacina de scli-peti).
Deshidratare - pierdere excesiva a apei din organism, a carei cauza principala este acidoza.
Dezinfectante - te medicinale care elimina sau distrug proprietatile nocive ale materiei organice intrate in putrefactie, prevenind astfel raspandirea sau transferul materiilor toxice sau a infectiilor (coaja/frunze de nuc-negru, arbore de ceai australian, smirna, vimant, lemn-cainesc).
Dezobstruenti - contribuie la indepartarea obstructiilor din organism (dracila,
Butcher\'s Broom, patlagina-mare) Diluanfi - te medicinale care dilueaza secretiile si excretiile (seminte de in). Dischinezie - deficienta in actiunea luntara.
Discutiente - te medicinale care farizeaza dispersia sau resorbtia (dizolvarea) tumorilor sau a formatiunilor anormale (boabe de dafin, rocoina, podbal, radacina de brusture). Dismenoree - menstruatie dificila sau insotita de dureri (False Unicorn Root,
Cramp Bark (Viburnum opulus), radacina de dioscorea, zmeur). Dispepsie - indigestie imperfecta sau dureroasa; nu constituie o boala in sine,Insa este simptomatica pentru alte boli sau tulburari. Dispnee - senzatia de dificultate respiratorie, asociata frecvent cu boli pulmonare sau cardiace. De asemenea, constituie un semn de congestionare si acidoza. Diuretice - promoveaza activitatea renala si a cii urinare si maresc eliminarea urinei prin eliminarea apei (calapar, lemn-cainesc, radacina de ruginita, papadie).
Diverticule - excrescenta saciforma patologica a peretelui colonului, care este cauzata de aglomerarea de formatiuni si de rezistenta slaba a peretelui intestinal. Doctrina semnaturii - teorie conform careia aspectul unei te indica proprietatile sale inerente. Dopamina - neurotransmitator produs de zona medulara a glandelor suprarenale. Utilizata in tratamentul hipotensiunii si a bolii Parkinson. Drastice - te medicinale care actioneaza ca agenti catarctici supra-activi, producand peristaltism violent, scaun apos si dureri acute (ulei de ricin, veninarita). Drojdii - tip de fungi unicelular. Anumite tipuri de fungi pot proca infectii, cele mai comune fiind cele din cavitatea bucala, vagin sau tubul digestiv. Printre infectiile cele mai raspandite produse de fungi se numara vaginita si atta. Candidoza este o alta boala infectioasa legata de dezltarea culturii de Candida albicans. Edem - retentie de lichid in tesuturi (umflare). Efect al acidozei. Semnaleaza
efortul depus de organism in sensul alcalinizarii. Electroliti - saruri solubile care se dizolva in lichidele organice. Electrolitii sunt forma in care circula majoritatea mineralelor in organism.
Sunt buni conducatori ai impulsurilor electrice (inclusiv ai sarurilor de sodiu si de potasiu). Sunt considerati a fi electroni cu sarcina pozitiva (ioni pozitivi dispunand de un numar mai mic de electroni). Faciliteaza si transmit sarcinile electrice mai bine decat ionii negativi, care au mai multi electroni decat protoni. Se mai numesc cationi si creeaza mediul alcalin.
Elemente - in chimie, substanta care nu poate fi divizata in substante diferite de structura sa originara, prin intermediul unor procese chimice obisnuite. Elementele exista in stare libera sau in combinatie. Au fost identificate peste 100 de elemente. Printre elementele care se gasesc in corpul uman se numara oxigenul, aluminiul, carbonul, cobaltul, potasiul, sulful, sodiul, clorul, magneziul, fierul, fluorul, iodul, cuprul, manganul si zincul.
Eliminare- 1. excretia deseurilor organice prin piele, rinichi si intestine. 2. se mai refera la eliminarea dioxidului de carbon din plamani.
Emenagog- faciliteaza si regleaza ciclul menstrual (palmier pitic, False Unicorn Root, urzica).
Emetic - induce ma (mustar negru, Blood Root, vasc).
Emolient - linisteste, catifeleaza si protejeaza pielea, sau linisteste mucoasa iritata.
Emulsie- combinatia dintre un lichid dispersat (nu se amesteca) in alt lichid, ca de exemplu, apa si uleiul; una dintre substante este scindata in particule minuscule care disperseaza in cealalta. Emulsionarea este prima etapa in digestia grasimilor.
Endorfina - narcotic natural produs in creier, care actioneaza ca analgezic natural propriu; are efect calmant asupra musculaturii si tesuturilor din organism.
Enterita - inflamatie a intestinului subtire. Enteroragie - hemoragie intestinala.
Enurezis - boala manifestata prin pierderea necontrolata a urinei. Enzima - catalizator organic produs de celulele vii, insa avand capacitatea de a actiona independent. Enzimele sunt proteine complexe, capabile sa induca modificari chimice ale altor substante, fara a se modifica ele insele. Enzimele sunt prezente in sucurile gastrice, actionand direct asupra substantelor alimentare, in sensul descompunerii lor in compusi mai simpli. Au proprietatea de a accelera viteza reactiilor chimice. Epiderma - stratul exterior al pielii. Epidroza - cantitate excesiva de transpiratie-Epigastric - regiunea mediana superioara a abdomenului.
Epinefrina - hormon cunoscut sub denumirea de adrenalina; neurotransmitator secretat de regiunea medulara a glandelor suprarenale ca raspuns la stimularea sistemului ners simpatic. Nivelul scazut de epinefrina este cauza unora din expresiile fiziologice ale unor stari ca frica si nelinistea asociate unor tulburari de anxietate. Mai este produsa si de alte tesuturi in afara de suprarenale. Este raspunzatoare de reactia de tip AĞlupta sau fugi". Erine - te medicinale care maresc secretiile nazale provenind din sinusuri
(Blood Root, hrean, gbimbir). Esentiale - termen atribuit unor substante nutritive necesare in procesul de construire si refacere, care nu pot fi produse de organism si care trebuie furnizate prin dieta. In prezent, exista cel putin patruzeci si doi de nutrienti esentiali. (Opiniile sunt impartite in privinta naturii reale a esentialelor" si a ceea ce este produs de organism pe cale naturala ca efect secundar al meolismului.) Estrogen - hormon sexual feminin (steroid), responsabil de stimularea dezltarii si mentinerii caracterelor sexuale secundare feminine.
Are proprietati vaso-dilatatoare agresive si de formare a acizilor. Evacuante- remedii care stimuleaza evacuarea; purgative.
Excito-motoare - te medicinale care au proprietatea de a intensifica reflexele locomotorii si activitatea coloanei vertebrale. Exocrin - termen aplicat glandelor ale caror secretii hormonale isi exercita actiunea asupra unor suprafete epiteliale, fie direct, fie prin intermediul unor canale excretoare. Antonimul este endocrin. Exoftalmie - proeminenta a globilor oculari. Expectorant - farizeaza descarcarea de flegma si sputa provenind din plamani
si din gat (lumanarica neagra, Red Root, plamanarica). Extract - preparat vegetal in cadrul caruia proprietatile tei sunt extrase cu ajutorul unor solventi, al caldurii sau prin alte procedee. Fagocitoza - proces de distrugere a bacteriilor (microorganismelor) si/sau particulelor prin ingerarea sau digerarea de catre fagocite (celule imunitare). Febrifuge - care reduce febra (Chinonanthus virginicum, iarba moale, calapar). Fermentatie - descompunerea oxidativa a substantelor complexe prin actiunea enzimelor sau a fermentilor produsi de microorganisme.
Bacteriile, ciupercile si drojdiile sunt principalele grupe de microorganisme implicate in procesul de fermentatie. Fibra - partea necomestibila a materiei vegetale. Fibra este o componenta importanta a dietei alimentare sanatoase, deoarece are capacitatea de a lega toxinele si de a le transporta in afara organismului. Actioneaza asupra intestinului asemenea unei perii electrice. Fistula - loc de trecere anormal (de forma tubulara) intre doua organe interne,
sau dinspre un organ catre suprafata corpului. Fitochimice - oricare dintre nenumaratele substante prezente in fructe si in te, care au diverse proprietati curative si de promovare a sanatatii. Se considera ca substantele fitochimice au proprietatea de a proteja organismul impotriva anumitor tipuri de cancer. Majoritatea constituentilor vegetali pot fi considerati fitochimice. Flavine-grup de pigmenti naturali, solubili in apa, prezenti in lapte, drojdii,
bacterii si in unele te. Flanoide si glicozid flane - glicozidele au un spectru amplu de efecte asupra organismului.
Pe de alta parte, fiecare glicozida are un efect propriu specific. Unele sunt antispastice, diuretice, stimulatoare ale circulatiei si actioneaza asupra tesutului cardiac. Complexele de flanoide cunoscute
sub denumirea de bioflanoide sunt esentiale in absorbtia de vitamina C si de calciu (toate sunt prezente impreuna in natura). Printre glicozidele fla-noide (bioflanoide) se numara hesperidina, rutinul si vitamina P. Flora intestinala - bacterii .benefice" si alte microorganisme prezente in mod normal in intestine, care sunt esentiale in digestia si meolismul diversilor nutrienti si alimente.
Fungi - clasa de organisme din care fac parte drojdii, mucegaiuri si ciuperci. Cateva specii de fungi, cum ar fi Candida albicans, sunt capabile sa proace boli grave in gazdele a caror imunitate este compromisa. Fungistatic - care distruge sau previne dezltarea ciupercilor. Galactagog - stimuleaza secretia de lapte (seminte de anason, secarea, verbina). Galactofage - te medicinale care diminueaza sau opresc secretia de lapte
matern (afin, coaja de siminichie, priboi).
Ganglioni limfatici - organe localizate in sistemul limfatic, care actioneaza ca filtre, retinand si eliminand orice materii straine. Ele formeaza limfocite, celule imunitare care au capacitatea de a identifica si distruge agentii straini specifici. Ganglionii limfatici sunt asemenea unor rezerare septice care retin si neutralizeaza toxinele si proteinele straine cu ajutorul celulelor imunitare si/sau enzimelor. Gastralgie - dureri abdominale. Gastrita - inflamatie a mucoasei stomacului.
Gastroenterita - inflamatie simultana a mucoasei stomacului si a tractului intestinal.
Giardia - din genul protozoarelor flagelate parazitare, care se gaseste in tractul intestinal al omului si al animalelor domestice; se transmite prin ingerarea de chisturi din apa si alimentatia infestata prin fecale; interfereaza absorbtia grasimilor; apa fiarta le inactiveaza.
Glanda - organ sau tesut care secreta o substanta care va fi utilizata in alta parte a organismului si nu pentru functionarea proprie.
Glanda hipofiza (pituitara) - glanda endocrina de dimensiunile unui bob de mazare, de culoare gri, situata la baza encefalului, responsabila de secreta-rea unor hormoni care regleaza tiroida, suprarenalele si alte glande endocrine. Este supranumita glanda mare" a organismului, ea secretand o serie de hormoni cu rol de reglare a numeroase procese care se produc in organism, inclusiv procesul de crestere, de reproducere si diverse activitati meolice.
Glanda paratiroida - glanda situata in spatele glandei tiroide; secreta un hormon denumit parathormon, cu rol in reglarea meolizarii calciului si fosforului. Afecteaza indirect iriilitatea musculara. Printre dereglarile de care este responsabila se numara hipoparatiroidia si hiperparatiroidia.
Glanda pineala (epifiza) - glanda endocrina situata in creier, in forma de con de pin. Glanda pineala realizeaza sinteza hormonului melatonina. Melatonina este inhibata cand lumina atinge retina. Aceasta glanda de dimensiuni mici este considerata de multi a fi glanda spiritualitatii. Este unul din sediile sau portile spiritului catre lumea fizica. Glanda tiroida - cea mai mare dintre toate glandele endocrine; situata la baza gatului. Aceasta glanda produce hormoni, in principal tiroxina. Tiroida mai produce si un alt hormon, numit calcitonina, vital pentru utilizarea calciului.
Principala functie a hormonilor tiroidieni este reglarea meolismului cu scopul producerii de caldura si energie in tesuturile din organism. Cand se dilata, tiroida este numita si gusa endemica. Tiroida accelereaza procesele meolice si influenteaza indirect cresterea si nutritia. Glande suprarenale - pereche de glande de forma triunghiulara, amplasate deasupra fiecarui rinichi. Glande cu secretie interna ale caror efecte le imita pe cele ale sistemului ners simpatic; maresc utilizarea energiei de catre car-bohidrati. De asemenea, regleaza procesele meolice ale carbohidratilor si grasimilor si/sau echilibrul de apa, ca si productia de steroizi. Sunt sursa neurotransmitatorilor de tipul epinefrinei (adrenalina) si steroizilor, ca estro-gen, cortizol si progesteron, printre altele. Glicogen - o polizaharida (carbohidrat complex), principala forma in care este stocata glucoza in organism, mai ales la nivel hepatic si muscular. Este reconvertita in glucoza, cu scopul de a furniza energie organismului. Glicozide cardiace - (similare saponinelor) descoperite in anul 1785, in ta numita degefel-rosu. A fost demonstrata actiunea lor asupra tesutului cardiac. Glicozidele cardiace se formeaza prin combinarea agilconului steroi-dic cu zahar (zaharul regleaza biodisponibilitatea sa).
Glicozidele cardiace maresc forta, puterea si rezistenta muschiului cardiac, fara cerinte suplimentare de oxigen. Globule (celule) albe - celule albe a caror functie este combaterea infectiilor si vindecarea ranilor. Sunt mai bine cunoscute sub denumirea de celule imunitare, care sunt de mai multe feluri. Globule (celule) rosii - celule sanguine care contin pigmentul rosu hemoglobina
si care transporta oxigenul si dioxidul de carbon prin fluxul sanguin. Glucoza - monozaharid care constituie principala sursa de energie a celulelor
din organism. Gluten - albumina vegetala, proteina care poate fi preparata din grau, secara,
orz si ovaz. Grasimi- 1. tesut adipos din organism, care serveste drept rezerr energetic; 2. unsoare, ulei; 3. in chimie, ester triglicerid al acizilor grasi; una din grupele compusilor organici, cu o natura foarte apropiata de fosfatide, ce-rebrozide si steroli. Termenul de lipide este aplicat in general unei grasimi sau unei substante semanatoare grasimilor. Grasimile sunt insolubile in apa, insa sunt solubile fie in cloroform, benzen, fie in alti solventi pentru grasimi. Grasimile sunt hidrolizate prin actiunea acizilor, bazelor, lipazelor (enzime care au capacitatea de a descompune grasimile) si aburilor, la temperaturi ridicate.
Grasimi nesaturate - orice grasime alimentara care este in stare lichida la temperatura camerei. Grasimile nesaturate provin din surse vegetale si sunt surse excelente de acizi grasi esentiali (ulei din seminte de in, ulei de floarea soarelui, ulei de sofranas si ulei de luminita).
Grasimi saturate-l. grasime care se solidifica la temperatura camerei. Mai saturate sunt grasimile de origine animala, cu cateva exceptii, ca uleiul de cocos si uleiul de palmier, care provin din te. 2. acizi grasi complet legati.
Guta - inflamatie articulara. Este de rba de articulatii localizate in orice parte a organismului, insa guta debuteaza in general la nivelul genunchiului sau al piciorului.
Hemetice - te medicinale cu continut bogat in fier si mangan, care imbogatesc si cresc nivelul de corpusculi hem din sange (constructorii sanguini) (turita mare, lemn amar, dragavei, papadie).
Hemiplegie - paralizie a unei jumatati a corpului.
Hemoglobina - materie coloranta feruginoasa din sange (contine fier) care transporta oxigenul dinspre plamani spre tesuturile din organism. Hemoglobina este o proteina conjugata, constand din hem (transportor de fier) si globina (care este un simplu transportor de proteina).
Hemolitic- 1. substanta care distruge globulele rosii; 2. relativ la distrugerea globulelor rosii.
Hemostatic - agent care stopeaza fluxul sanguin; tip de astringent care opreste hemoragia interna sau externa.
Hepatice - te medicinale utilizate pentru tonifierea si stimularea functiilor de secretare a ficatului, procand cresterea secretiei biliare (hydrastis, papadie, armurariu, oregon grape).
Herpetice - te medicinale cu proprietati curative in eruptii cutanate si in boli de tip herpes sau impetigo (coaja de verigariu, rocoina, turita, tataneasa).
Hidragog - intensifica evacuarea structurilor adipoase din organism.
Hidropizie - edem generalizat in tesutul celular sau intr-o cavitate a organismului.
Hiperclorhidrie - exces de acid clorhidric in secretiile si sucurile gastrice (productie insuficienta de acid gastric). Hiperglicemie - concentratie anormala de zahar in sange.
Hipertensiune- hipertensiune arteriala. Tensiunea normala se situeaza la valoarea de 140/190.
Hipertensiune - tensiune arteriala cronica, asociata frecvent cu stresul. Hipertensiv - utilizat in scopul de a micsora tensiunea sanguina. Hipertiroidie - (hiperactivitate a tiroidei) stare cauzata de secretii excesive ale tiroidei, care mareste rata meolismului bazai, ceea ce proaca o cerere sporita de alimentatie ca suport al activitatii meolice. Semnele si simptomele - gusa endemica, tremur fin al degetelor si limbii, stare marcata de nerzitate, pierderea in greutate, deficit al actiunii intestinale, intoleranta la caldura, transpiratie excesiva, ritm cardiac accelerat. Depunerile de iod organic, medicatia, chimicalele si congestiile creeaza acidoza si excita aceasta glanda. Hipertiroidia conduce intotdeauna la hipotiroidie sau dereglarea glandei tiroide.
Hipnotice - puternice relaxante si sedative ale sistemului ners care induc somnul (laptuci salbatice, pasiflora, valeriana).
Hipoactiv-l. hipo" este termen din limba greaca avand semnificatia sub, dedesubt. 2. activitate insuficienta a unei glande sau a unui organ.
Hipoglicemie - nivel anormal de scazut al glucozei din sange; nivel scazut de zahar".
Hipotaiamus - regiune a encefalului care contine neurosecretii, importanta in controlul si reglarea anumitor activitati meolice, cum ar fi mentinerea echilibrului hidric, meolizarea zaharului si a grasimilor, reglarea temperaturii corporale, secretarea de hormoni inhibitori si de eliberare si hranirea. Adaposteste glanda hipofiza, fiind considerat panoul central de comanda" al organismului.
Hipotensive - utilizate in scopul reducerii tensiunii arteriale.
Hipotiroidie - stare datorata deficitului de secretii tiroidiene, al carei rezultat este scaderea meolismului bazai. Printre simptome se numara obezitatea sau dificultate in reducerea greutatii, uscaciunea pielii si a parului, hipoten-siune arteriala, puls lent, lentoare functionala la nivelul intregului organism, activitate musculara scazuta si depresie.
Histamine - eliberare de substante chimice, initiata de sistemul imunitar, cu actiune asupra diverselor tesuturi din organism. Are efect constrictiv asupra musculaturii netede a tuburilor bronhiale, dilata vasele mici sanguine, permitand astfel lichidelor sa se scurga din diversele tesuturi, si mareste secretia de acizi din stomac.
Homeostaza - reglarea si echilibrarea mediului intern al organismului.
Hormoni - substante (peptide, proteine, steroizi) secretate si eliberate de glandele sistemului endocrin. Sunt eliberati direct in fluxul sanguin si transportati catre tesuturile asupra carora actioneaza. Toti hormonii sunt extrem de puternici, fiind eficienti in cantitate mica.
Hormoni corticosteroizi - grup de hormoni produsi de glandele suprarenale, care controleaza utilizarea de catre organism a substantelor nutritive si excretarea sarurilor si a apei prin urina. Utilizati in procesele inflamatoare din organism.
latrogen - in sens literal, indus medical". Termenul se aplica acelor stari, maladii sau alte incidente adverse care se manifesta ca raspuns la un tratament medical.
Icter - stare maladiva cauzata de cresterea bilirubinei in organism, caracterizata prin pigmentarea pielii in culoarea galbena.
Imunostimulator - agent care stimuleaza sistemul imunitar intr-o maniera nespecifica.
In vitro - in afara unui organism viu si intr-un mediu artificial, in conditii de laborator (de exemplu, eprubete de analiza).
In vi - intr-un organism animal, vegetal sau uman, in afara unui mediu controlat sau de laborator.
Incontinenja - incapacitate de a controla urinarea si defecatia.
Infecjie - invazie a tesuturilor organice de catre organisme care produc afectiuni
maladive, ca virusuri, protozoare, fungi sau bacterii. Inferior - din partea de jos.
Inflamatie - 1. reactie tisulara la traumatisme; 2. inflamatia nu este infectie. Este o reactie a sistemului imunitar fata de un compus de natura acida sau traumatism exercitat asupra tesutului. Secventa schimbarilor care se produc la nivelul unui tesut viu dupa ce sufera o leziune de orice fel. Regiunea inflamata trece printr-un proces permanent si continuu, pe masura ce organismul initiaza procesul de restaurare, in vederea vindecarii si inlocuirii tesutului degradat. 3. inflamatia este un proces conservator, modificat de cauza care produce reactia, care nu trebuie, insa, confundata cu infectia; desi cele doua afectiuni sunt diferite, ele pot decurge una din alta. Acidoza este una din cauzele cele mai importante ale inflamatiilor. Inflamatiile sunt contrabalansate in organism de steroizi, colesterol, electroliti si antioxidant!\'.
Infuzie - ceai din te medicinale.
Insecticide - te medicinale utilizate cu scopul de a ucide sau anihila insectele (coaja/frunze de nuc negru, Black Cohosh, lemn amar).
Insolubil in apa - care are capacitatea de a se dizolva in aceiasi solventi organici ca si grasimile si uleiurile.
Insulina - hormon produs de pancreas, care regleaza meolismul glucozei (zaharul) din organism. Actioneaza ca transportor prin peretii membranei celulare.
Intercostal - intre coaste.
Interferon - 1. proteina produsa de celule ca raspuns la o infectie virala, cu scopul de a preveni reproducerea virala; are capacitatea de a proteja celulele care nu au fost atinse de infectia virala. Cuprinde alfa-interferon, beta-in-terferon si omega-interferon. 2. grupa de proteine eliberate de globulele albe, care intervin in combaterea unui virus; 3. substanta cu potential de crestere a rezistentei imunitare, care este produsa de celulele organice cu scopul de a combate infectiile virale si cancerul. Interleukine - grup de citokine care face posibila comunicarea intre leukine si alte celule active in inflamatii si cu rol de mediator specific al reactivitatii
dintre celule. Rezultatul este amplificarea reactiei la prezenta microorganismelor si unorantigeni straini.
Interstitial - amplasat sau localizat intre (spatiile din interiorul unui organ sau tesut); in jurul celulelor si in exterior.
Intracelular - in interiorul celulei.
Iritanti - te medicinale care produc excitare vasculara intr-un grad mai mare sau mai mic, la aplicare pe epiderma sau pe suprafata pielii (crusan american, rasina de Kava Kava, urzica, ruginita).Inlocuitor - aditiv sau inlocuitor inaccepil al unei te medicinale specifice [ si: substitut)
)ejun - cea de-a doua portiune a intestinului subtire (se intinde de la duoden la ileon). Are o lungime de 244 cm si reprezinta doua cincimi din intestinul subtire.
Laxative - purgative cu actiune slaba. Stimuleaza tranzitul intestinal.
Leziuni - zona circumscrisa de tesut degradat patologic; rana; fragment infectatIn cadrul unei afectiuni cutanate. Limfa-lichid prezent in vasele limfatice, care circula prin sistemul limfatic si este returnat in sange. Limfa este pentru celulele imunitar ceea ce serul sanguin este pentru globulele rosii. Limfa are capacitatea de autopurificare prin rinichi, colon si piele.
Limfocite- tip de globule albe care se regasesc in limfa, sange si alte tesuturi specializate, cum ar fi maduva osoasa si amigdalele. Exista cateva categorii diferite de limfocite, denumite limfocite B (celule B), limfocite T (celule T) si limfocite nule (care nu sunt nici de tip B, nici de tip T). Aceste celule sunt componente majore ale sistemului imunitar. Limfocitele B sunt principalii responsabili de productia de anticorpi, in timp ce limfocitele T sunt implicate in atacul direct impotriva organismelor invadatoare. Celulele T ajutatoare, o subcategorie a limfocitelor T, sunt primele celule infectate si distruse de virusul imuno-deficientei umane (HIV), virusul care proaca SIDA (artificial). Lipide - grup de grasimi sau de substante grase caracterizate prin faptul ca sunt insolubile in apa si solubile in solventi grasi, ca de pilda alcool, eter si cloroform. Termenul este de natura descriptiva si nu reprezinta o denumire stiintifica chimica, de tipul proteinei sau carbohidratilor. Cuprinde grasimi in stare pura (esteri de acizi grasi si de giiceroi); lipoide (fosfolipide, cere-brozide, ceruri); si steroli (colesterol, ergosterol). Lipotropic - promoveaza afluxul de lipide catre si dinspre ficat. Litotriptice - dizolva sau descarca structuri dure urinare sau biliare (de tipul pietrelor la rinichi). Contribuie la dizolvarea calculilor formati in organism (radacina de lasnicior, Butcher\'s Broom, turita).
Macrofage- 1. monocita care a iesit din circulatie, pentru a se fixa si matura intr-un tesut; 2. alaturi de neutrofile, macrofagele sunt principalele celule fagocitare ale sistemului imunitar. Au capacitatea de a recunoaste si digera toate antigenele straine, cu ajutorul receptorilor aflati la suprafata membranei lor; acesti antigeni sunt in continuare distrusi de lizozomi. Amplasarea macrofagelor in tesutul limfatic periferic le ajuta sa actioneze ca sanitari majori ai sangelui, curatindu-l de celule anormale sau imbatranite si de deseurile celulare, ca si de organismele patogene. 3. servesc si unui rol vital procesand antigenele pe care le pre2inta limfocitelor T, declansand raspunsul imunitar. De asemenea, elibereaza numerosi mediatori chimici implicati in mecanismele de aparare a organismului, printre care interle-ukina-l si complementare. Malabsorbtie - din punct de vedere nutritiv, incapacitatea de a absorbi substante nutritive din tractul gastrointestinal si de a le elibera in fluxul sanguin. in principal, inflamatia si proasta digestie se instaleaza in pancreas din cauza aglomerarii de materii compacte. Maturare (de) - te medicinale care stimuleaza maturarea (aducerea la maturitate) a tumorilor, furunculelor, ulcerelor, abceselor purulente si altora (coaja de boabe de dafin, radacina de brusture, patlagina-mare, dragavei).
Medicina holistica - forma de terapie destinata sa trateze intreaga persoana (mental, fizic si spirit), nu numai partea sau acele parti ale corpului in care se manifesta simptomele. Menoragie - hemoragie excesiva din cursul menstruatiei-
Meridiane - in medicina chineza, canale prin care circula energia in organism. Cele paisprezece canale din organism prin care circula energia qi (energie universala sau forta divina). Meolism - procese fizice si biochimice necesare pentru sustinerea vietii, printre care productia energiei celulare, sinteza substantelor biologice importante si descompunerea diversilor compusi. Metale grele - elemente metalice a caror greutate specifica (masurarea masei prin atie cu masa apei sau a hidrogenului) este mai mare decat 5,0. Unele metale, printre care se numara arsenicul, cadmiul, plumbul si mercurul, sunt extrem de toxice.
Microelemente/oligoelemente - minerale necesare organismului in cantitati foarte mici.
Midriatic - dilata (mareste) pupila (beladona, coca, scopola).
Minerale - 1. element sau compus anorganic (in special element in stare solida) prezent in natura (anorganic, nu de origine animala sau vegetala). 2. substanta anorganica de care are neie organismul, in cantitati mici.
Miotice - te medicinale care proaca contractia musculaturii ciliare a ochilor (micsoreaza pupila) (nuci nisipoase, Pilocarpus laborandi).
Molecule - 1. cea mai mica unitate in care poate fi divizat un element fara a-si pierde caracteristicile; 2. combinatie chimica intre doi sau trei atomi care formeaza un compus chimic specific.
Monocite - globule albe care reprezinta prima linie de aparare in procesul inflamator.
Monoplegie - paralizie a unui singur membru.
Montmorilonite - argila provenind din lacuri, utilizata in nutritie ca sursa de microminerale.
Mucilagii - te medicinale cu proprietati mucilaginoase (cu proprietati calmante) asupra membranelor si tesuturilor mucoase (otratel de apa, tata-neasa, luminita, nalba-mare).
Mucus - lichid vascos secretat de membrane si glande mucoase, constand din mucina, leucocite, saruri anorganice, apa si celule epiteliale. Acest mucus actioneaza ca protector si detoxificant.
Narcotice - deprima sistemul ners central, calmand durerea si inducand somn (beladonna, coca, grindelia).
Nefrita - inflamare a rinichilor (vinerita, Culver\'s Root, castan salbatic).
Nervina - tonic pentru sistemul ners. Fortifica activitatea functionala a sistemului ners. Poate fi stimulant sau sedativ (gura-lupului, lobelia, valeria-na).
Neurastenie - slabiciune nerasa severa; epuizare nerasa.
Neuromuscular - referitor atat la sistemul muscular, cat si la sistemul ners.
Neuropatie - complex de simptome procat de anomalii ale nervilor motori sau senzoriali. Printre simptome se numara tiuitul in urechi sau intepenirea articulara, mai ales la maini la picioare, urmate de instalarea treptata a epuizarii musculare progresive.
Neurotice - actioneaza asupra sistemului ners.
Neurotransmijatori - 1. substante chimice care transmit impulsuri nerase de la o celula catre alta (includ acetilcolina, dopamina, acid gamma-amino-butiric, epinefrina, noradrenalina si serotonina); 2. substante care transmit impulsuri nerase catre creier.
Neutrofile - raspund de apararea organismului impotriva infectiilor. Joaca un rol esential in inflamatii, sunt atrase de antigene straine (kemotactism) si distruse prin fagocitoza.
Noradrenalina - neurotransmitator produs de regiunea medulara a suprarenalelor, similar epinefrinei sub aspectul proprietatilor chimice si farmacologice, desi este, in principal, vasoconstrictor si are efect slab asupra capacitatii cardiace.
Nutraceutic - 1. produs sau supliment care are la baza un produs alimentar sau o substanta nutritiva, cu destinatie sau utilizare in scop clinic specific sau terapeutic; 2. care utilizeaza principiul activ al telor; care amplifica potentialul; care se adauga pentru a da nastere unei formule cu potential ridicat. Nutrienti/substante nutritive - substante necesare organismului pentru sustinerea vietii si a sanatatii.
Nutritive - care maresc greutatea si densitatea; hranesc organismul. Contribuie
la furnizarea materialului de reconstructie a tesutului. Ocitocina - hormon secretat de hipofiza, care stimuleaza contractiile uterului
(induce si sustine travaliul in cursul nasterii) si secretia de lapte matern. Oftalmic - cu proprietati curative, vindecand afectiuni si boli oculare (afin, silur, nalba-mare).
Osteomielita - inflamatie a oaselor, in special a maduvei. Osteoporoza - afectiune in cadrul careia se pierd mineralele din oase, acestea devenind tot mai poroase si mai fragile. Rezultat al acidozei si hipotiroidiei. Ovare-l. amplasate in cavitatea pelviana la femei; raspund de dezltarea caracterelor sexuale; pot afecta dezltarea sexuala; 2. produc ovulul (oul) si secreta hormonii feminini estrogen si progesteron. Oxidare - reactie chimica in cadrul careia oxigenul intra in reactie cu o alta substanta, rezultatul fiind transformarea chimica a substantei respective. Multe reactii de oxidare degenereaza in degradare sau alterare. Oxiuri - categorie de viermi intestinali din familia nematodelor. Pancreas - organ atat exocrin, cat si endocrin, care secreta enzime (amilaza, lipaza), implicat ca sustinator al digestiei alimentare din intestinul subtire; mai produce hormoni (glucagon, insulina) care, dupa ce au fost preluati in fluxul sanguin, contribuie la reglarea meolizarii carbohidratilor controland nivelul de zahar din sange. Parazit - organism care se hraneste si traieste de pe urma epuizarii si toxicitatii unui alt organism, cunoscut sub denumirea de gazda, fara a contribui cu nimic la supravietuirea gazdei. in interiorul organismului, parazitii pot invada celule slabite sau pot trai in sistemul limfatic de mediu toxic.
Paraziticide - specii de te medicinale care ucid sau distrug parazitii de
origine animala sau vegetala din organism. Patogen - microorganism sau substanta (proteina straina), capabil sa produca
raspuns imun; proaca modificari patologice. Paturient - stimuleaza contractiile uterin