Aparatul reproducator (aparatul genital sau sistemul reproducator) este un sistem de organe dintr-un organism care lucreaza impreuna pentru reproducere. Multe substanțe ca hormonii și feromonii sunt de asemenea importante in acest sistem. La organismele cu reproducere sexuata acest sistem de organe este diferit la cele doua sexe, spre deosebire de alte sisteme de organe. Organele majore reproducatoare umane (penis și gin) includ atat organe interne cat și organe externe.
Cuprins:
Prostata este o glandă componentă a sistemului de reproducere masculin. Are formă de scoică şi este compusă din trei lobi, dispuşi în regiunea vezicii urinare şi a uretrei. Prostata este formată parţial din ţesut muscular şi parţial din ţesut glandular. Este o glandă exocrină, prevăzută cu canale care se deschid înspre porţiunea prostatică a uretrei (tubul sau canalul prin care este evacuată urina din corp, trecând mai întâi prin vezica urinară). Sperma este evacuată tot prin uretră.
Prostata secretă un lichid subţire, semitransparent, de tip alcalin, care constituie 30% din lichidul seminal. Acest lichid este utilizat în principal pentru lubri-fiere, însă mai stimulează şi deplasarea activă a spermei. Prostatita (inflamaţia glandei) se instalează din cauza acidozei. Cu toate acestea, factorul care contribuie cel mai adesea la apariţia prostatitei este hipoactivitatea glandelor suprarenale. Această stare va conduce la producerea unei cantităţi insuficiente de steroizi, pentru a contrabalansa hormonii masculini agresivi. Această situaţie conduce mai departe la suprasolicitarea prostatei şi la inflamaţia acesteia.
TESTICULELE
Vezi Modulul 2.8,,Sistemul endocrin\'
OVARELE
Vezi Modulul 2.8, "Sistemul endocrin"
Uterul este o cavitate musculară în formă de ureche, care devine "casa" oului fecundat. Acest sac concav va găzdui embrionul, care va deveni fetus şi apoi nou-născut.
Uterul este căptuşit de o membrană mucoasă numită endometru. Uterul este format din trei părji: partea principală (sau partea superioară), denumită fundus (fund); partea centrală (constrictivă), denumită istm; şi porţiunea inferioară, care face legătura cu vaginul, numită col uterin.
Uterul este situat în zona pelviană mediană, între osul sacral şi simfiza pubiană. Porţiunea inferioară a fundusului este prevăzută cu două tuburi (canale) care duc, fiecare, către un ovar. Acestea se numesc trompe uterine. Trompele constituie calea prin care trece ovulul (oul) de la ovare până la uter.
Menstruaţia este un ciclu lunar de ovulaţie, care se produce ca urmare a declanşării de către estrogen (hormon acid) a unei hemoragii uterine. Acesta este modul prin care Dumnezeu "face curăţenie în casă", în fiecare lună. In acest fel, dacă ovulul (oul) este fecundat, casa care îl va găzdui este curată şi pregătită să îl primească. Se cuvine să amintim aici importanţa progesteronului, un steroid produs de ovare şi de glandele suprarenale. Progesteronul produs de suprarenale (sau progesteron ovarian indus de DHEA) este esenţial în blocarea acţiunii estrogenului şi a efectelor sale asupra ţesutului uterin. Dacă progesteronul (steroid antiinflamator) nu este produs corect din cauza unei hipofuncţii a ţesutului, organismul femeii se va confrunta cu formarea de chisturi ovariene, fibroame uterine, hemoragii anormaies, formarea de celule atipice, endo-metrioză şi diverse forme de cancer.