Acid/alcalin: Formeaza legaturi cu substante alcaline.
Surse alimentare: Toate legumele si tele cu frunze verzi, spanac, banane, sfecla, afine, portocale, grepfrut, caise, mazare, rec si alte alge marine, {elina, leguminoase, nuci, cereale, sparanghel, ananas.
Surse toxice: Manganul obtinut pe cale industriala si inhalat in aceasta forma este asociat cu tulburarile nervoase si psihiatrice!
Utilizare de catre organism: Formarea de tiroxina, formarea de uree, activitate lipotropica a colinei. Utilizarea tiaminei. Intervine in meolismul carbohi-dratilor, fortifica tesuturile si oasele, rinichii, ficatul, pancreasul, splina, creierul, inima si limfa. Conlucreaza cu neurotransmitatorii si cu meolismul de conserre a energiei. Este o componenta a procesului de formare a cartilajelor si a oaselor. Activeaza numeroase enzime, inclusiv pirutul, carboxilaza, superoxidul mitocondrial, arginaza si dismutaza. Esentiala in sinteza catecolaminelor. Sustine fertilitatea si reproducerea, dezvoltarea si formarea hormonilor sexuali, stimuleaza reglarea nivelului de zahar din sange si ajuta organismul sa utilizeze proteinele si carbohidratii.
Maladii carentiale: Rar. Arterioscleroza, stari de confuzie, tremur, tulburari de vedere si auditive, eruptii cutanate, cresterea nivelului de colesterol, cresterea tensiunii sanguine, irascibilitate, boli ale pancreasului, transpiratie, ritm cardiac marit, dereglari mentale, scrasnirea dintilor, oboseala si rezistenta scazuta. Fragilitatea oaselor, a parului si a unghiilor. Boli dermatologice. Probleme de reproducere si scaderea in greutate. Tulburari endocrine, proasta respiratie tisulara, functie reproducti defectuoasa, atacuri si convulsii, posibile crampe, paralizie. Cu toate acestea, carenta de calciu este principala cauza a aparitiei crampelor. Toxicitate: Este recunoscut ca substanta extrem de noci daca este inhalat sau administrat intravenos. Simptomele excedentului de mangan sunt similare cu echilentul la om al bolii cii nebune.