Surse alimentare: in toate sursele de alimente, vanadiul se regaseste in forma organica.
Surse de toxicitate: Este folosit in aliaje de otel, la fabricarea cauciucului, a maselor plastice, produselor din ceramica si in alte procese chimice. Poate fi prezent in aer, hrana si in reteaua de alimentare cu apa poila.
Utilizare de catre organism: Necesar pentru factorul de toleranta la glucoza. Vanadiul formeaza compusi cu alte substante biologice. O persoana cu greutate medie are in corp o cantitate de 20 mg de vanadiu, care este probabil implicata in meolizarea colesterolului si in producerea hormonilor. Rapoarte clinice preliminare demonstreaza ca vanadiul ar putea fi un factor de protectie impotriva aparitiei cancerului mamar si ca poate incetini elutia tumorilor.
Maladii carentiale: Hipoglicemie, diabet, cresterea numarului de carii dentare, nivel ridicat de trigliceride, colesterol marit, dureri in piept, tuse, respiratie astmatica, dureri in gat si nas care curge. Testele efectuate pe animale demonstreaza aparitia unor deficiente care proaca retard de crestere si dezltare, deformari ale oaselor si sterilitate.
Toxicitate: Este extrem de nociv pentru plamani, gat si ochi, daca este consumat in cantitati mari. Poate proca moartea.
| |
| | |
Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este
interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii. Termeni
si conditii - Confidentialitatea
datelor