Acid/alcalin: Formeaza alcalinitate Surse alimentare: Toate legumele si fructele, in special cele cu frunze de culoare rde inchis, morcovi, telina, pepene rde, fragi/capsuni, mere, afine, agrise, conopida, sparanghel, sare (toate tipurile), castrati, sfecla, bame, dovleac, fasole rde, varec/alge comestibile. Surse de toxine: Majoritatea alimentelor I
prelucrate, apa de la robinet. Nota: Medicamentele diuretice constituie principalii factori care contribuie la eliminarea din organism a sodiului in exces. Transpiratia abundenta poate reduce pana la un nil scazut cantitatea de sodiu prezenta in organism. De asemenea, un nil scazut de sodiu poate fi indiciul unei insuficiente functionale a zonei corticale a glandelor suprarenale. Sodiul are o puternica afinitate pentru oxigen.
Utilizare de catre organism: Este un electrolit esential pentru organism. Un cation principal (ion cu sarcina pozitiva) in activitatile intracelulare si intercelulare si in homeostazie. Contribuie intr-o proportie semnificativa la reglarea tensiunii osmotice la nil celular, influentand astfel utilizarea apei si a substantelor nutriti la nil celular. Participa la contractiile musculare. Joaca un rol important in meolizarea carbohidratilor si a proteinelor; joaca un rol important in caolizarea glucozei (descompunere) si in formarea glicogenului (stocare de glucoza); participa la neurotransmisii (electrice) in tot sistemul nervos (afectand conductivitatea celulei); si joaca un rol in normalizarea ritmului cardiac. Maladii carenjiale: Printre simptomele carentei de sodiu se numara oboseala si contractiile musculare, convulsii, oboseala, probleme de concentrare, tulburari de memorie, pierderea poftei de mancare, greata, diaree, artrita, tulburari nervoase, tulburari digesti, functionare deficitara a glandei suprarenale si pierdere in greutate.
Aceste simptome sunt, in general, consecinta unor situatii legate de infometare sau post ser, vomismente, deshidratarea pielii, alergii, hipotensiune arteriala, constipatie, transpiratie sau diaree. Carenta sera de clorura de sodiu poate duce la deshidratare si la moarte.
Toxicitate: Dietele bogate in sodiu sunt asociate cu hipertensiunea (iar restrictio-narea sarii in dieta conduce la hipotensiune arteriala). Dieta americanilor este mult prea bogata in sodiu (pana la de 15 ori mai mult decat aportul zilnic recomandat).