Multe dintre notiunile referitoare la sanatate si la bunastarea organismului sunt eronate. Ele ne-au fost transmise prin educatia primita in familie sau prin cunostintele predate la scoala, din lipsa de cunoastere, sau ne-au fost inoculate in mod deliberat si programatic prin intermediul televiziunii si al altor mijloace de informare in masa, cu scopul de promova vanzarea anumitor produse. Una dintre cele mai mari erori este mitul: "Bea lapte daca vrei sa ai calciu." La fel de grosolan este si mitul legat de consumul de proteine. Societatea noastra a denit o mare consumatoare de proteine, mai ales datorita eforturilor depuse de industriile care comercializeaza produsele de pronienta animala si cerealiera.
Este normal ca producatorii din bransa sa elaboreze sloganuri despre calitatile produselor lor, fiindca in acest fel le vor comercializa mai usor. Totusi, cand aceste industrii depasesc limita si fac publicitate sustinand jumatati de adevar sau neadevaruri, atunci am de-a face cu inselatorie sau interpretari gresite.
Aceste "neadevaruri" dauneaza sanatatii a milioane de oameni, in fiecare an. Acest tip de publicitate inselatoare este frecnt practicata si de companiile de produse farmaceutice. Conform ziarului Washigton Post si multor altor surse, medicamentele care se vand in farmacii, cu sau fara prescriptie medicala, ucid anual sute de mii de oameni.
Acest modul isi propune sa analizeze cateva din legendele ucigatoare asociate cu alimentatia, mitul vaccinarii pentru prenirea imbolnavirii si mitul increderii in substantele chimice noci.
Daca in alegerea produselor ne bazam pe obiceiurile dobandite, si nu pe alinierea la fortele naturii, aceste obiceiuri pot duce la aparitia unor stari toxice in organism, al caror efect direct este imbolnavirea grava sau moartea. Daca vom tinde sa ne situam la un nil de sanatate sau igiena nesocotind echilibrul cu mediul natural, vom crea obiceiuri noci cu efecte si mai gra - adica tipare care pot afecta, pe termen lung, sanatatea etei si a tuturor fiintelor care o populeaza.