Surse alimentare: Numeroase varietati de peste, mai ales ton. Surse toxice: Peste contaminat, amalgame dentare, apa curenta, termometre, anumite acumulatoare, procesele de productie si livrare a produselor petroliere, fungicidele (pentru grane si cereale), lampile fluorescente, colorantii pentru par, produsele cosmetice, arderea combustibililor fosili, ingrasamintele, preparatele farmaceutice (diuretice si antihemoroidale, printre altele). Sursa respectiva de mercur ar putea altera sistemul imunitar ji mecanismele naturale de aparare ale organismului fata de infectii si boala. Utilizare de catre organism: Sarurile pe baza de mercur sunt utilizate in medicina, agricultura si industrie, putandu-se ajunge astfel la acumularea de concentratii toxice in organism. Mercurul modifica forma si functia enzi-melor. Organismul acumuleaza mercur la nivelul rinichilor, nervilor, sangelui, ficatului, maduvei oaselor, splinei, creierului, inimii, pielii si muschilor.
conductorii neuromusculari. Este asociat cu scleroza multipla si cu boala Parkinson. Este asociat cu infarctul miocardic.
Dezltarea fatului este susceptibila la intoxicarea cu mercur pe durata sarcinii. in timpul perioadei de sarcina si/sau in perioada de alaptare, femeile trebuie sa consume cu moderatie carne de peste, daca ea ar putea prezenta concentratii ridicate de mercur. Maladii carentiale: Mercurul se fixeaza la nivelul ficatului, splinei, rinichilor, peretelui intestinal, muschilor scheletului, plamanilor si oaselor. Proaca imediat tulburari gastrointestinale, pierderea poftei de mancare si pierderi in greutate, inflamatia gingiilor, dificultati la masticare si la inghitit, gust metalic in gura, sete, greturi, varsaturi, dureri abdominale, diaree hemo-ragica.
Toxicitate: Cantitatile excesive de mercur suprima seleniul, proaca grave tulburari emotionale, distrugerea celulelor, blocarea transportului de zaharide (energie la nivel celular), maresc permeabilitatea la potasiu, farizeaza pierderea poftei de mancare, depresie, tremur, scaderea acuratetei senzoriale, amortire periferica, memorie scazuta si, mai ales, afecteaza