Acid/alcalin: Formeaza acizi
Surse alimentare: te sau orice fel de produse alimentare cultivate in soluri infestate cu plumb.
Surse de toxicitate: Plumbul ingerat poate proveni din surse diverse, inclusiv din alimentele proaspete sau conservate, apa, vopsele cu continut de plumb, produse ceramice smaltuite al caror email contine plumb, vopsele de par, atmosfera poluata, gaze de esapament, fum de tigara, plumbul de pe linia de sudura a cutiilor de conserve; vaporii de benzina emanati in timp ce faceti plinul la masina sunt plini de plumb. Plumbul este o otrava protoplasmatica, prezenta in zaharul rafinat trecut prin procesul de albire. Alimente care ajuta la detoxificarea de plumb: Seminte de dovleac, bame, radacina de rubarba, ardei iute, menta, alge comestibile, legume cu frunze verzi si fructe.
Nota: Atentie la recipientele pentru gatit din cupru si aluminiu si la depozitarea preparatelor culinare care formeaza acizi, in recipiente metalice.
Utilizare de catre organism: Necunoscuta. Plumbul stanjeneste formarea hemoglobinei si poate conduce la anemii feriprive (provocate de carente de fier). Plumbul este o otrava protoplasmatica, ceea ce inseamna ca impiedica schimbul corect de enzime incarcate cu energie tala, la nivelul organismului.
Maladii carentiale. Plumbul este una dintre substantele toxice cele mai comune si mai persistente care se intalnesc in mediu. Provoaca dereglari chiar si in concentratii foarte scazute. Lipsa de vointa, oboseala, lipsa formelor de gandire abstracta, alergii, anemie, migrene, slabiciune, hiperactitate la copii, disfunctii cerebrale; provoaca anomalii comportamentale si probleme de invatare, mai ales la copii.
Plumbul se fixeaza la nivel cerebral, nervos, osos si renal. Toxicitate: Dereglari ale sistemului nervos (ceea ce poate conduce la tulburari comportamentale, ca de pilda hiperactitate la copii), anemie, slabiciune, degradare musculara, letargie, tulburari mentale, disconfort abdominal, constipatie, lipsa de energie, lipsa gandirii abstracte, lipsa capacitatilor mentale, degradarea danturii, reactii alergice la alimente si factori de mediu, cresterea incidentei diabetului si a sclerozei multiple.