Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
» Se produce la altitudini de peste 2 000 metri, din cauza rarefierii oxigenului, toleranta ia astfel de- conditii climatice diferind. insa, de la om la om. Raul de munte este de trei feluri: acut, subacut si cronic.
» Raul de munte acut se manifesta sub forma de ameteli, dureri de cap, oboseala, somnolenta, senzatie de frig, paloare, respiratie dificila etc. Ulterior apar tulburari de dere si de auz, insomnie, palpitatii, inrosirea fetei etc.
Masuri prenti
- in ajunuhplecarii se recomanda repaus, evitarea meselor copioase, a fumatului, a bauturilor alcoolice etc;
-in timpul ascensiunii vor fi evitate eforturile fizice prea mari-si activitatile inutile;
-ascensiunile trebuie sa fie lente, de numai 300-400 metri pe zi;
- la aparitia unuia din simptomele amintite se va cobori imediat, iar in cazul cand acest lucru nu este posibil, victima va fi transportata intr-un hicul sau pe o targa.
» Raul de munte subacut
Se manifesta cu aceleasi simptome, dar mult mai sere si mai persistente. El apare la altitudini mari, la persoanele neacli-matizate.
Remedii
- repaus absolut si administrare de oxigen, apoi coborare fara'efort; in cazurile sere victima va fi transportata intr-un hicul sau pe o targa.
» Raul de munte cronic
Poate fi intalnit la persoanele care stau un timp indelungat la altitudini foarte mari. El se manifesta prin somnolenta, tegumente cianotice, depresiune psihica etc.
Suferinta dispare de indata ce persoana respectiva revine la altitudine foarte scazuta, la nilul marii.