» Printre defectele principale ale derii se numara si miopia. in acest caz subiectul de mai bine de. aproape decat de la distanta. Globul ocular al miopului este mai lung si imaginea se formeaza inaintea retinei. Acest defect se corecteaza cu ochleari sau cu lentile de contact.In China pentru miopie se mai foloseste masajul energetic al unor puncte de acupunctura, chiar in scop profilactic, incepand inca de la varsta prescolara. Copin sunt invatati sa-si maseze singuri aceste puncte, zilnic, timp de 10 zile, dupa care urmeaza o pauza de doua saptamani. Un astfel de tratament profilactic se executa in mai multe serii pe an.
Iata care sunt aceste puncte: Punctul Primeste lacrimile" situat sub marginea orbitei (se maseaza timp de 2-3 minute, energic). Alte indicatii: lacrimare, spasme ale pleoapelor (masajul va fi bland).
Punctul Patru pete albe", situat sub punctul de mai sus, intr-o mica scobitura (se maseaza 2-3 minute, energic. Alte indicatii: nistagmus si spasmele pleoapelor (masaj bland).
Punctul Marea scobitura", situat la unirea rticalei ce trece prin pupila (subiectul privind inainte) cu orizontala de sub nas (se maseaza 2-3 minute, energic).
Punctul Mlastina vanturilor", situat pe ceafa, pe orizontala ce trece pe sub lobul urechii,in scobiturile de sub protuberantele occipitale (se maseaza 2-3 minute, energic). Alte indicatii: febra si glaucom (masaj bland).
Pentru tulburarile de dere, medicul oftamolog W. Bates (S.U.A.) recomanda gimnastica oculara. Unele din exercitiile sale au fost preluate de la indienii americani, care, in perioada lor de primitivism si mult timp dupa aceea, le-au folosit pentru mentinerea acuitatii vizuale pana la adanci batraneti.
Gimnastica oculara poate fi aplicata si persoanelor cu dere buna, dar mai ales celor cu miopie. O astfel de gimnastica solicita indeosebi muschii globilor oculari, asigurand miscarile lor in toate directiile: in sus, in jos, lateral si circular. Acesti muschi antrenati zilnic isi vor indeplini mai bine functiile.
Gimnastica oculara, mai spune Bates, amana sau chiar inlocuieste, pentru o anumita perioada, purtarea lentilelor de corectie.
Atentie! Cei ce doresc sa practice exercitiile oculare mai jos prezentate, sa se prezinte, totusi, la un medic oftalmolog.
Exercitiul I: inchiderea ochilor pentru cateva minute, timp in care gandurile se vor indrepta spre un eniment cat mai placut din viata noastra. Acest exercitiu contribuie la o relaxare psihica si musculara locala.
Exercitiul II: inchiderea ochilor, urmata de acoperirea lor cu palmele, astfel incat-intunericul sa fie deplin. Exercitiul are ca efect o relaxare psihica si musculara locala, fiind un excelent remediu in starile de oboseala oculara. Durata acestui exercitiu nu trebuie sa depaseasca cateva minute, timp in care ochii se vor deschide o singura data, pentru cateva fractiuni de secunde, spre a fixa un obiect dinainte ales.
Exercitiul III: stand cu picioarele usor departate se executa miscari de balansare laterala a trunchiului; la fiecare balansare intr-o parte, sprijinul se realizeaza pe un singur picior (celalalt
fiind ridicat), iar trunchiul se rasuceste astfel incat peretele din acea parte sa fie vizibil cateva secunde. Miscarile de balansare se accelereaza progresiv, o data cu rasucirea trunchiului, pana la obtinerea senzatiei de deplasare in sens inrs a obiectelor din camera.
Acest exercitiu contribuie la combaterea oboselii ochilor si la ameliorarea derii.
Exercitiul IV: stand in picioare sau asezat pe un scaun, se priste litera cea mai mart* si mai groasa de pe optotipul mediului oftalmolog, apoi alte litere, din ce in ce mai mici.
Acest exercitiu, menit sa contribuie la fixarea centrului unui obiect, este cu atat mai eficace, \'cu cat distanta de unde se priste este mai mica, iar lumina din incapere mai slaba.
Exercitiul V: ori de cate ori se iste prilejul, e bine sa expunem ochii inchisi la soare sau la lumina unui bec electric puternic, timp ce cateva minute, sau spre albastrul cerului, dimineata, imediat dupa sculare. Acest exercitiu amelioreaza circulatia sangelui la nilul ochilor si a umorilor sale. Pentru o singura clipita, ochii vor fi deschisi. Acest exercitiu va fi executat cateva saptamani la rand, la fiecare 2-3 zile.
Exercitiul VI: stand asezat pe un scaun cu ochii inchisi acoperiti cu palmele, aducem in memoria vizuala un obiect de culoare neagra sau o litera de aceeasi culoare. Acest exercitiu stimuleaza zona cerebrala psihovizuala si amelioreaza interpretarea imaginilor pe retina.
Exercitjul VII: stand in picioare sau asezat pe scaun, -se citesc toate literele de pe optotip, de la 3-6 metri distanta sau chiar mai mult. Se va retine una din literele de pe ultimul rand citit foarte bine, dupa care ea va fi readusa in memoria vizuala, cu ochii inchisi si acoperiti cu palmele. Fazele exercitiului se repeta de mai multe ori.
Acest exercitiu se efectueaza in fiecare zi, timp de 5 minute, pentru imbunatatirea acuitatii vizuale.
Exercitiul VIII: consta din fixarea unui obiect timp de cateva fractiuni de secunda, urmata de inchiderea ochilor si acoperirea lor cu palmele. Exercitiul se va repeta de mai multe ori pe zi.
Pentru dobandirea unei cat mai bune acuitati vizuale, acestor exercitii li se mai pot adauga si altele, constand din miscarea
globilor oculari in toate directiile, cat mai mult posibil - in sus, in jos, la dreapta, Ja stanga - urmata de rotiri ale ochilor. in timpul executarii acestor exercitii, capul trebuie tinut imobil.
Exercitiile de rotire a globilor oculari se executa in prima zi o singura data, durata lor fiind cat mai scurta. Dupa cateva zile se recomanda efectuarea a doua sedinte pe zi. Aceste exercitii contribuie la reeducarea si tomficarea muschilor slabiti, fiind destinate bolnavilor de miopie sau de astenopie musculara (oboseala muschilor oculari drepti interni).
De retinut! Pentru reusita exercitiile vor fi executate corect, cu rabdare si perserenta.