mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Terapii complementare
Index » Plante medicinale » Terapii complementare
» Impachetarile

Impachetarile







Va fi vorba aici despre infasurarile sau impachetarile intr-un cearceaf ud-acoperit apoi cu o curtura de lana. Sunt mai multe asemenea aplicatii. Sa dem mai intai:


Cuprins:

împachetările - comprese

Compresa la gât

şalul (compresa cruciată)

Compresa la picioare

împachetările propriu-zise

Cămaşa udă.

Halatul spaniol


împachetările - comprese

sus sus
1. Compresa la cap


Se poate practica în două feluri:
A. Spălăm capul în întregime, udându-1 complet (faţă şi păr). Trebuie ca apa să pătrundă până la porţiunile acoperite de păr, dar nu trebuie să picure de pe păr; ar însemna să exagerăm cu lucrurile bune. Punem apoi pe cap o cârpă uscată, pe care o fixăm astfel încât să se lipească bine peste tot, nelăsând nici o trecere pentru aer şi nelăsând să se vadă decât ochii si jumătate din frunte. După o jumătate de oră, rareori o oră, părul va fi uscat.
Putem să reînnoim după aceea o dată, de două sau de trei ori spălarea şi înfăşurarea; trebuie doar să veghem ca acea pânză ce se pune în jurul capului să fie foarte uscată. Fiecare aplicaţie va dura o jumătate de oră, dar vom fi foarte atenţi ca înainte de fiecare repetare, părul să fie complet uscat. Trebuie să ne obişnuim, după ultima operaţiune, să ne spălăm rapid gâtul şi capul cu puţină de apă rece şi să ne ştergem, aşa cum o facem în cadrul toaletei de dimineaţă.

B. Compresa la cap, mai ales în cazurile în care vrem să obţinem secreţii puternice se efectuează cel mai bine în felul următor: spălăm capul aşa cum am arătat mai sus. Aplicăm apoi o dublă înfăşurare: prima este similară celei descrise anterior, iar a doua constă în împachetarea capului - deja înfăşurat, într-o bucată de molton, în aşa fel încât pielea capului să fie cât mai bine izolată. în cazul în care căldura capului este puternică, putem uda nu numai părul, ci şi prima învelitoare, adică bucata de pânză ce urmează a fi acoperită cu,moltonul. Aplicaţia trebuie să dureze un anume timp şi nu trebuie să neglijăm reînnoirea ei, care nu va fi niciodată întârziată peste 25-30 de minute. Acest al doilea mod de aplicare se termină ca şi primul.
Durerile de cap, mai ales cele de natură reumatismală, ce provin de la vreo răceală sau de la o schimbare bruscă de temperatură, pot fi tratate cu succes prin împachetarea capului; la fel se tratează mătreaţa şi leziunile uscate cu conţinut lichid ale pielii capului.

Compresa la gât

sus sus
Aplicarea unei comprese la gât care să aibă o acţiune moderată se face în felul următor: se udă zona respectivă fie cu ajutorul mâinii, fie cu un prosop umed: apoi, cu o bucată de pânză tăiată sub formă de faşă (bandă mai lată) uscată, se înfăşoară gâtul în aşa fel încât pielea zonei respective să fie bine izolată.
A doua formă de compresă la gât este următoarea: umezim o cârpa moale în apă rece şi o rulăm în jurul gâtului; pe deasupra aplicăm o cârpă uscată, şi îhfăşurăm totul cu o legătură de lână. Dacă n-aveţi ceva potrivit din lână, folosiţi pur şi simplu orice stofă de lână, cu condiţia ca aerul să nu aibă acces.
întreaga mea experienţă mă obligă să condamn în bloc aplicaţiile prelungite, fiindcă ele produc adesea efectul contrar celui aşteptat: agravarea în loc de ameliorare. Iată motivul care răpeşte foarte adesea încrederea în aplicaţiile cu apă. Un bolnav înşelat în speranţele sale nu se lasă uşor reconvertit: toate argumentele vor fi vorbe goale.

Această remarcă generală, care se referă la toate aplicaţiile cu apă, priveşte în mod special împachetările, cea a gâtului nefăcând excepţie.
Toate împachetările şi compresele sunt destinate în pricipal să acţioneze ca revulsive , adică să împiedice un aflux excesiv al sângelui într-o anumită regiune pentru a-1 atrage către suprafaţa pielii din zona în care se aplică substanţa sau metoda revulsivă.
Dacă lăsăm compresa să acţioneze prea mult timp asupra părţii bolnave, de exemplu o noapte întreagă, această parte se va încălzi din ce în ce mai tare, sângele va aflui spre ea tot mai mult şi căldura ei va spori în asemenea măsură încât inflamaţia se va agrava în mod singur. Consecinţele ce rezultă de aici pentru procedeul împachetării gâtului sunt evidente.
Sunt absolut împotriva împachetărilor şi a compreselor care durează mai multe ore sau chiar toată noaptea. O aplicaţie completă nu durează la mine decât o oră, cel mult o oră şi jumătate, şi reînnoiesc procedeul după fiecare jumătate de oră, adesea după fiecare douăzeci de minute, adică umezesc din nou cârpa în apă rece şi o înfăşor la loc la fel ca prima dată.

Pentru aceeaşi înfăşurare putem deci umezi cârpa de până la patru ori. Aceasta variază în funcţie de pacienţi şi depinde de nivelul mai ridicat sau mai scăzut al căldurii lor.
Sentimentul unei oarecare indispoziţii este cel mai bun semn ca a sosit momentul să schimbăm cârpa udă.
Compresa la gât este prescrisă în inflamaţiile gâtului, în dificultăţile de înghiţire, în multe tipuri de dureri de cap. în acelaşi timp vom căuta să amplificăm efectul compresei prin alte aplicaţii cu apă care acţionează asupra unei porţiuni localizate, (de exemplu, asupra picioarelor; cu ajutorul ciorapilor umezi) sau asupra corpului întreg.

şalul (compresa cruciată)

sus sus
Aplicarea şalului este un procedeu destinat în special pieptului şi părţii superioare a spatelui. Fiecare femeie, fiecare fată, mai ales la ţară, cunoaşte obiectul de îmbrăcăminte folosit sub acest nume. Este un pătrat mare de stofă de lână pe care-1 pliem în două în formă de triunghi, şi cu care ne acoperim umerii, în aşa fel încât să avem unghiul drept pe spate, iar unghiurile ascuţite pe piept.
Şalul ca instrument hidroterapeutic se compune dintr-o bucată mare de pânză groasă, având formă pătrată, ale cărei laturi măsoară între un metru şi un metru şi jumătate. Pliat în formă de triunghi, el este pus pe umeri în aşa fel încât unghiul drept să acopere spatele şi să coboare până în regiunea lombară; cele două unghiuri ascuţite atârnă pe piept înnodate cât mai sus sau, mai degrabă încrucişate pe piept şi înnodate la spate.
Udat în apă rece şi stors, şalul este aplicat pe piele şi acoperit cu o învelitoare de lână sau cu o cârpă uscată, pentru a-1 izola. Vom simţi imediat cum se naşte o căldură plăcută, iar pânza udă se va încălzi puţin câte puţin.

Aplicarea şalului poate dura o jumătate de oră, o oră sau o oră şi jumătate, chiar două ore în cazurile excepţionale în care este recomandat un revulsiv energic. Când durata se prelungeşte, nu trebuie să uităm să reînnoim tratamentul aplicat, ceea ce se va face după o jumătate de oră sau trei sferturi de oră, adică atunci când şalul devine foarte cald.
Acest şal inofensiv are o acţiune resorbantă şi revulsivă în stări febrile, în congestii şi începuturile de inflamaţii la sau în cap, în guturaiurile febrile, precum şi în inflamaţia gâtului, a bronhiilor, a pieptului.
Salul a adus întotdeauna mari servicii persoanelor aparţinând sexului slab în ipohondrie şi alienare mintală. întrebuinţat simultan cu o altă aplicaţie la fel de uşoară, el este suficient pentru a scuti capul de afluxul de sânge şi pentru a-1 dirija în alte părţi. Această altă aplicaţie despre care este vorba ar consta în mod obişnuit în încălţarea de ciorapi uzi, în comprese la picioare sau într-o baie caldă cu sare şi cu cenuşă.

Compresa la picioare

sus sus
Compresa la picioare este întotdeauna o importantă aplicaţie accesorie, adică un adjuvant ce secondează acţiunea altor aplicaţii. Distingem două tipuri de comprese la picioare: compresa la picioare şi compresa la genunchi.
a. Compresa propriu-zisă la picioare
Oamenii de la ţară, care dispun de timp şi resurse puţine, simplifică modul de folosire al acestei aplicaţii punându-şi pur şi simplu ciorapi uzi şi, pe deasupra lor, alţi ciorapi de lână uscaţi. în timpul operaţiunii ei se aşează în pat şi se acoperă cu ceva călduros.
Dacă acest procedeu nu vă convine, atunci udaţi o bucată sau o fâşie de pânză obişnuită într-un amestec jumătate apă şi jumătate oţet, înfăşuraţi picioarele cu ea până deasupra gleznei, puneţi deasupra ţesătură uscată de lână şi acoperiţi-vă bine.
Aplicaţia necesită întotdeauna statul în pat şi durează o oră, o oră şi jumătate sau două ore.
Dacă se degajă multă căldură şi este vorba de a exercita o revulsie, cum se întâmplă în cazurile de penumonie, pleurezie, peritonită, în inflamaţiile abdomenului inferior, în acest caz trebuie să udăm din nou cârpa ori de câte ori căldura devine prea mare.

Dacă este vorba să atragem în afară umorile morbide din picioare, să calmăm temperatura în inflamaţii, să deturnăm sângele din partea superioară a corpului spre cea inferioară, împachetarea picioarelor este cea care oferă excelente servicii.
Nu confundaţi compresa la picioare cu baia de picioare şi efectele ei. Durata acesteia din urmă fiind mai scurtă, efectele ei sunt şi ele limitate. Ea aduce, fără îndoaială, energie calorică şi sânge la nivelul picioarelor; dar ea nu va putea niciodată, fie caldă fie rece, să efectueze o depurare deci să elimine umorile morbide de la nivelul picioarelor.
Să nu uităm un mod cu totul special de a efectua compresa la picioare. Cel care suportă aplicaţiile cu apă rece seara nu trebuie să neglijeze să-şi pună, mergând la culcare, ciorapi uzi şi să aplice deasupra acestora alţi ciorapi uscaţi, în acest fel el nu va pierde timp deloc, va dormi minunat şi nu va avea nevoie să fie atent la durata aplicaţiei; va avea grijă doar ca atunci când se trezeşte -noaptea sau dimineaţa - să se debaraseze de ciorapii folosiţi.
Această compresă este recomandată în special oamenilor de la ţară, atunci când se simt foarte obosiţi la sfârşitul zilei; mai eficientă decât baia rece, ea înlătură orice oboseală a picioarelor.

Dacă aveţi picioarele reci, încercaţi această compresă pe timpul nopţii. Foarte des am recqmandat-o - şi cu succes - persoanelor suferind de transpiraţie la picioare, dar întotdeauna după ce a fost precedată de câteva băi de abur la picioare.
b. Compresa la genunchi
înfăşurarea urcând până deasupra genunchilor dă rezultate mult mai bune decât compresa la picioare.
Fâşia udă de pânză , pe care o înfăşurăm în jurul picioarelor, este mai lungă, astfel încât să acoperim şi genunchii, apoi acoperim totul cu o bucată de molton, aşa cum s-a spus mai înainte.
Durata acestei aplicaţii şi conduita de urmat se conformează principiilor enunţate la compresa la picioare.
Nu-mi ajung cuvintele pentru a vă sfătui să folosiţi suficient această compresă pentru a elimina temperatura din partea superioară a corpului, pentru a înlătura
0 oboseală mare şi mai ales pentru a elibera gazele reţinute multă vreme în intestin.
Nu trebuie să confundăm această operaţiune cu aceea care constă în a sta în apă până deasupra genunchilor despre care este vorba în capitolul referitor la băi pe jumătate a corpului. Această ultimă aplicaţie are un efect reconfortant, nu revulsiv.

împachetările propriu-zise

sus sus
1.împachetarea trei sferturi
Este numită astfel, deoarece este întrebuinţată în principal împotriva afecţiunilor abdomenului inferior şi ale picioarelor: ea începe de la subsuori şi coboară până la vârful picioarelor. Umerii şi braţele nu sunt supuse acestei aplicaţii: ele rămân libere, dar când pacientul va fi aşezat în pat, ele trebuie bine acoperite cu cămaşa sau cu un obiect de îmbrăcăminte şi mai călduros, pentru ca aerul să nu aibă acces dinspre partea superioară.
Iată modul de aplicare al împachetării trei sferturi: pe cuvertura ce acoperă salteaua întindem, în lungime, o cuvertură mare de lână. Pânza care va servi la înfăşurare trebuie să fie destul de mare pentru a se înfăşură de cel puţin două ori - în unele cazuri de 3-4 ori - în jurul corpului şi a ajunge până dincolo de vârful picioarelor (înfăşurare dublă, triplă sau cvadruplă). Luăm această pânză pliată în două, o udăm în apă rece, o stoarcem în aşa fel încât să nu picure apa din ea, apoi o întindem sub formă de dreptunghi pe cuvertura de lână deja aşezată pe pat. Apoi pacientul se lungeşte în acest culcuş umed şi se înfăşoară în cearceaful ud, ale cărui două margini, trecute una peste alta pe piept şi pe abdomen, se împreunează bine şi nu lasă liberă absolut nici o porţiune liberă a acestor două regiuni.



După aceasta, cuvertura de lână este înfăşurată şi ea în jurul corpului cu o plapumă, ale cărei margini le băgăm cu grijă pe sub saltea. In cea mai mare parte a cazurilor labele picioarelor necesită o învelire suplimentară.
Această ope.raţiune nu este atât de complicată pe cât pare. Ea poate fi uşurată, în sensul că pacientul, îmbrăcat în chiloţi şi aflat în poziţie verticală lângă pat, se înfăşoară el însuşi în cearceaful umed şi apoi se culcă pe cuvertura întinsă. In acest moment, pentru ca totul să fie făcut repede, cineva îi poate veni în ajutor punând în ordine împachetarea umedă şi încrucişându-i marginile, aşezând cu precizie cuvertura şi adăugând plapuma.
Fireşte, această treabă cauzează unele stânjeneli, dar mie mi se pare că ea este mai simplă decât împachetarea cu ajutorul unor fese lungi pregătite în mod expres, pe care eu nu le folosesc niciodată în împachetările mele.
Există un mod de întrebuinţare al acestor procedee, iar practica ne va învăţa cum să le folosim. Cunosc numeroase persoane care, fără trudă şi în foarte puţin timp (lucru esenţial) au învăţat să-şi pregătească şi să-şi aplice toate împachetările de mari dimensiuni.

O observaţie petru a-i calma pe cei cărora lectura acestor pagini le-a făcut pielea de găină: dacă dovediţi repulsie faţă de apa rece şi posedaţi puţină căldură naturală sau nervi prea slabi, ei bine, atunci înmuiaţi pur şi simplu pânza pentru împachetare în apă caldă. De altfel, acesta este modul de acţiune pe care eu îl prefer pentru persoanele slabe, debile, anemice, mai ales pentru bătrâni.
Aplicarea împachetării trei sferturi durează o oră sau o oră şi jumătate, uneori două ore. Frigul care se face simţit la început face loc foarte repede unei călduri plăcute.
Cei săraci şi oamenii de la ţară pot simplifica mult toată această procedură. Ei vor lua un sac vechi pentru grâu, uzat deja şi prin urmare nu prea scorţos; îl vor înmuia în apă, îl vor stoarce şi se vor vârî în el până sub braţe, aşa cum şi-ar trage pantalonii. Sute de persoane au încercat cu acest sac umed; el va va face bine şi vouă, nu vă jenaţi de acest lucru!
Efectul împachetării trei sferturi, pe care întotdeauna o asociem cu alte aplicaţii, este multiplu, în afară de faptul că încălzeşte corpul, are o acţiune resorbantă şi curativă, pe care o exercită mai ales asupra abdomenului inferior. S-a recurs în mod obişnuit la acest mijloc auxiliar în cazul tumorilor la picioare, al gutei şi reumatismului, al afecţiunilor renale, crampelor, flatulenţei etc.

în locul apei simple eu folosesc în mod frecvent un decoct de flori de fân, de fân încins, de paie de ovăz, de crenguţe de pin. Fânul încins poate înlocui florile de fân; amândouă dau rezultate în tulburările căilor urinare şi contribuie la tratarea pietrelor de la rinichi şi a calculilor de orice fel.
Decoctul din paie de ovăz şi-a demonstrat întotdeauna calităţile în tratamentul gutei şi al calculilor.
Decoctul din crenguţe de pin serveşte, pentru fiinţele slabe, la îndepărtarea balonării şi la vindecarea stărilor spastice celor mai diverse de la nivelul abdomenului inferior.
2.împachetarea jumătate de corp
Iată şi împachetarea pe care o pomenim şi o întrebuinţăm mai mult decât pe toate celelalte. Ea constituie prin ea însăşi un tratament complet, adică acţionează asupra întregului organism fără să mai fim nevoiţi să recurgem şi la alte aplicaţii. Incălzindu-se, ea atrage în afară energia calorică de prisos, după cum o aplicăm pentru mai mult sau mai puţin timp. Această procedură are o valoare foarte mare: ceea ce este calul pe care-1 încalecă surugiul la trăsurile mari, este şi împachetarea jumătate de corp printre metodele descrise în acest capitol.

Valoarea şi frecvenţa ei de întrebuinţare se datoresc comodităţii ei. Se începe prin aplicarea ei de la subsuori şi se termină deasupra genunchilor. O pânză groasă este pliată în patru sau în şase, în aşa fel încât să aibă lăţimea dorită şi să poată fi înfăşurată în jurul capului; o udăm în apă, o stoarcem şi o aplicăm cu grijă; apoi o cuvertură de lână fereşte de aer întreaga împachetare, iar plapuma furnizează căldura necesară.
Persoanele slabe şi cele având o anumită vârstă, într-un cuvânt cele anemice, a căror căldură proprie rămâne la un nivel relativ scăzut, pot sau chiar trebuie să facă această aplicaţie caldă.
Oamenii simpli de la ţară pot folosi, în locul pânzei, un sac vechi de grâu, pe care îl înmoaie şi îl aplică în sensul lăţimii lui.
Durata de aplicaţie variază după prescripţie: o oră, o oră şi jumătate, uneori două ore.
Dacă persoanele sănătoase ar face uz o dată la opt zile sau măcar la cincisprezece zile de împachetare jumătate de corp ele ar preveni o mulţime de tulburări. Ea are o acţiune favorabilă, depurativă asupra rinichilor şi a ficatului, ca şi asupra abdomenului, căruia îi alungă meteorismul adică gazele reţinute în intestin, materiile fecale care au stagnat în intestine, apa de prisos.

Hidropizia, afecţiunile inimii şi ale stomacului (provenind de multe ori din expansiunea gazelor către partea superioară a corpului şi încetând după dispariţia acestora) nu apucă niciodată să-i supere pe adepţii împachetării jumătate de corp. Cunosc un mare număr dintre aceşti prieteni fideli care petrec multe nopţi în acest înveliş umed şi dorm în el fericiţi până dimineaţa.
Acest lucru admirabil îşi găseşte o aplicare frecventă în tulburările stomacului, în bolile inimii si ale plămânilor, în afecţiunile cele mai diverse ale corpului şi ale gâtului. Vom găsi detalii despre el în partea a treia.
Când sunt în dubiu cu privire la vreo stare patologică, când nu descopăr cu claritate originea răului, iau întotdeauna drept ghid împachetarea jumătate de corp. Nu pot să explic mai mult decât atât în această privinţă.
Persoanelor cărora abdomenul inferior le este slăbit din orice cauză le recomand să-şi fricţioneze pielea din regiune cu grăsime de porc sau cu ulei camforat imediat înainte sau după întrebuinţarea împachetării jumătate de corp.
în cazurile de spasme eu aplic uneori pe piele, sub împachetare, o pânză simplă îmbibată în oţet.
Când suntem cuprinşi de frig sau suferim de crampe, vom prefera împachetarea jumătate de corp.

Cămaşa udă.

sus sus
Am ales acest procedeu de aplicare deoarece el n-ar putea fi înţeles deformat nici de către oamenii cei mai simpli.
O cămaşă obişnuită de pânză este înmuiată în apă, apoi stoarsă cât trebuie şi îmbrăcată. Ne culcăm apoi pe o cuvertură desfăcută şi întinsă pe pat, în care ne înfăşurăm cu grijă şi ne acoperim cu o plapumă.
Am cunoscut un om care considera până şi acest procedeu prea incomod. El se îmbrăca în cămaşă, intra în baie, turna o stropitoare de apă pe cămaşă, apoi se înfăşură în cuverturi de lână. Această împachetare, cea dintâi şi cea mai bună dintre toate, zicea el, îi făcea bine si el n-avea destule cuvinte pentru a o lăuda cum se cuvine: "Ah! ce bine dormi astfel! exclama el; te face vesel, îţi trezeşte sufletul şi îţi împrospătează corpul!"

Păstrăm pe noi cămaşa udă timp de o oră, o oră şi jumătate, chiar două ore. Cât despre acţiunea ei, experienţa m-a învăţat că ea deschide porii şi curăţă asemeni unui plasture inofensiv; calmează, face să dispară congestiile şi spasmele, produce o căldură uniformă şi, ca urmare a influenţei sale favorabile asupra pielii, ameliorează starea generală a sănătăţii. Eu am întrebuinţat-o cu mare succes în bolile mintale, la copii în coreei şi în alte afecţiuni cum ar fi cele dermatologice. Dacă, în aceste din urmă cazuri, ea trebuie să stimuleze secreţiile, să provoace erupţii, precum scarlatina, eu înmoi cămaşa în apă sărată sau în oţet.

Halatul spaniol

sus sus
N-am inventat eu această denumire, dar nici n-am vreun motiv plauzibil ca s-o schimb, chiar dacă ea va părea caraghioasă unor cititori. De altfel, numele nu are nici o importanţă; importantă este metoda denumită aşa.
Halatul spaniol, o variantă a împachetării complete sau generale, constituie, ca şi baia generală şi împachetarea, o aplicaţie generală şi independentă, care acţionează asupra întregului organism. Aceasta nu ne împiedică s-o folosim alternativ cu alte aplicaţii cu apă, în cazul bolilor grave şi periculoase.
In ce constă această împachetare?
Din pânză aspră facem un fel de mantie, care seamănă cu o cămaşă mare cu mâneci, complet deschisă în faţă şi coborând până la picioare sau chiar mai mult: un halat mare de casă din pânză. Acest halat este înmuiat în apă rece sau în apă caldă (pentru persoanele slăbite, anemice, în vârstă, hidrofobe), apoi stors, îmbrăcat la fel ca orice cămaşă şi închis bine sau petrecut parte peste parte în faţă. Patul a fost pregătit din vreme: am întins o cuvertură mare de lână (sau, şi mai bine, două cuverturi mai mici) pe lăţime, peste saltea. Pacientul se culcă deasupra şi se înfăşoară cu grijă în cuverturile de lână, apoi se acoperă cu plapuma.

Trebuie să avem în vedere ca îmbrăcarea în veşmântul ud şi împachetarea în cuvertura de lână să se facă în mare grabă, astfel încât pacientul să fie expus la aer cât mai puţin timp posibil.
într-o bună zi a venit la mine un om care suferea de tot felul de infirmităţi, nişte congestii, meteorism, hemoroizii îl chinuiau, iar o hipertrofie1 a inimii îi provoca mari nelinişti. El s-a obişnuit să folosească halatul spaniol o dată sau de două ori pe săptămână şi, după un oarecare timp, toate infirmităţile îi dispăruseră ca prin farmec. De atunci, halatul spaniol este remediul său universal: cum nu are prea mult timp de pierdut, el îl îmbracă la culcare şi îl scoate la deşteptare, fie în cursul nopţii, fie tocmai dimineaţa. Pentru mai multă simplitate, el şi- a făcut dintr-o stofă rezistentă de lână un al doilea halat spaniol, care înlocuieşte cuvertura de lână şi îl scuteşte de asistenţa altcuiva la aplicarea procedurii amintite.
Durata acestei împachetări este de o oră, o oră şi jumătate, cel mult două ore; ea se determină în funcţie de puterile pacientului, în special în raport cu corpolenţa lui.
Pentru un ţăran istovit este suficientă o oră sau o oră şi jumătate, în timp ce unui berar gras putem să-i prescriem fără ezitare două ore.

în caz că vreţi să ştiţi dacă şi cum a acţionat halatul spaniol, ei bine, examinaţi lichidul în care trebuie spălat cu grijă halatul după fiecare aplicaţie: veţi vedea că acesta este tulbure în întregime; da, veţi fi uimiţi si vă va veni greu să credeţi câte substanţe nocive a fost în stare să absoarbă acest veşmânt.
Cunosc cazuri în care halatul de pânză albă a devenit galben în întregime: era un galben pe care nici o leşie nu 1-a putut face să dispară; halatul a trebuit înălbit serios, asemeni pânzei nealbite.
Halatul spaniol dilată cu multă blândeţe, dar complet, porii pe întreaga suprafaţă cutanată şi atrage toate substanţele nesănătoase. Inutil să spunem cât de favorabil acţionează el asupra temperaturii corpului, asupra stării generale a pacientului. Eu prescriu această împachetare mare în special în catarele generale (care invadează mai mult sau mai puţin tot corpul), în febra infecţioasâ, podagră, maladii articulare, variolă, tifos; de asemenea, pentru a preveni atacurile de apoplexie. O vom întâlni adesea în modul de tratare a bolilor (partea a treia a cărţii).
Dacă înmuiaţi halatul spaniol într-un decoct de flori de fân, de paie de ovăz, de crenguţe de pin, ea vă va face servicii excelente în bolile a căror vindecare este datorată în special acestor plante (gută, pietre la rinichi, calculi etc).


Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor




  Sectiuni Plante medicinale:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai