NOTIUNI GENERALE
Exista un lucru pe care-l destest din strafundul sufletului meu, si acela este medicina oculta, traficul de retete care trec drept secrete ale inventatorului. Eu vreau sa fiu, in acest domeniu, la adapost de orice repros. Asa ca, in aceasta a doua parte a tratatului, deschid sertarele farmaciei mele oricarui curios si permit oricui sa-si apropie ochii si nasul si de cea din urma sticluta cu ceai sau de cel mai neinsemnat flacon cu esenta .
Orice farmacie necesita fonduri considerabile; in farmacia mea nu este aproape nimic care sa coste mult. Marturisesc aceasta cu inima deschisa si consider faptul, pe care poate l-ati crede un neajuns, ca pe un mare antaj pentru farmacia mea.
Aproape toate ceaiurile, extractele, esentele, pulberile mele provin din te care, apreciate altadata, si-au atras in zilele noastre dispretul general si sunt ndute la niste preturi derizorii. Sunt acelea pe care Domnul le-a facut sa creasca in gradinile noastre, in camp, imprejurul caselor, in locuri izolate. Cea mai mare parte din ele nu costa nici un ban. Deoarece eu scriu aceasta sectiune in special pentru bolnavii saraci si cum tot pentru ei practic si aceasta meserie plina de sacrificii sau, daca preferati, ma amestec in meseria altora, fara sa astept alta recompensa decat pe cea a \'cerului.
Pentru ei m-am dedicat cercetarii tuturor telor utile si am neglijat alte ocupatii. Am petrecut ani lungi sondand, analizand, uscand, taind, facand infuzii, gustandu-le. N-am recomandat nici o buruiana, nici o pulbere pe care sa n-o fi experimentat si careia sa nu-i fi constatat eu insumi eficacitatea. N-am decat o dorinta, aceea ca tele, vechi prieteni ai omului, sa primeasca din nou, cel putin din partea unora, cinstirea din trecut.
Am reflectat mult timp inainte sa ma hotarasc sa adaug la tratatul meu de hidroterapie (cura de apa fiind suficienta prin ea insasi) aceasta farmacie, adica aceasta culegere de mijloace curative ce actioneaza impreuna cu apa. Faptul poate trezi o oarecare indoiala asupra virtutiilor terapeutice ale apei; dar nu exista oare si bolnavi pe care o frica de apa ce nu poate fi invinsa ii lipseste de cura ce se impune, mai ales daca aceasta trebuie sa fie de lunga durata? Am vrut sa le usurez acestor persoane tratamentul cu ajutorul apei, adica sa-l reduc, sa-l simplific, sa-i scurtez durata. Iata de ce adaug tratamentul intern (cu medicamente) celui extern (cu apa).
Actiunea simultana a amandurora fi cu atat mai eficace.
Parcurgand diferitele articole din aceasta farmacie, cititorul obser ca remediile interne au, tot ca si mijloacele hidroterapeutice, triplul scop de a dizol in interiorul corpului elementele nocive si de a elimina, apoi de a fortifica organismul. Pentru acest motiv, cred ca sunt indreptatit sa sustin ca ambele tratamente (intern si extern), departe de a se exclude, opereaza complementar. Paziti- de o idee falsa: sa nu inchipuiti ca trebuie sa supuneti in mod absolut unei foarte riguroase cure de apa sau ca trebuie sa faceti uz in orice moment de o multime de medicamente. Ar fi o eroare dubla. Regula de aur de urmat in toate este aceasta: Sa facem uz cu moderatie de mijloacele curative, fie ele externe sau interne .
Din principiu am trecut sub tacere mai intai tele cu o eficacitate indoielnica, precum nalba mare, lemnul dulce etc.; apoi pe acelea care au o actiune relativ tamatoare asupra stomacului, precum frunzele de siminichie2hameiul etc; in sfarsit, tele otravitoare .
Cat este de bun Dumnezeu! Aceasta este exclamatia fireasca ce iese din pieptul meu.
Nu numai ca bunul Dumnezeu face sa creasca tot ceea ce necesita conserrea vietii si intretinerea cotidiana a corpului omenesc dar, in infinita sa intelepciune, care inzestreaza lucrurile cu numar, greutate si masura, el face sa incolteasca in cantitati nelimitate aceste te care il alina pe omul bolnav si care vindeca trupul intins pe patul suferintei.
Cat de bun este Dumnnezeu! S-o recunoastem si sa pornim in cautarea telor pe care el le-a inzestrat cu o mireasma aderata si care, prin mirosul lor aromat, ne fac invitatii gratioase. Cand le culegem, sa aducem multumiri Tatalui nostru nesfarsit de iubitor, care este in ceruri!
Farmacia noastra de casa trebui sa aiba patru timente principale si mai multe secundare. Iata ce vom pune in timentele principale: in primul fineturile, in al doilea(mai pretios) diferitele sortimente de ceai, in al treilea pulberile si in al patrulea esentele si uleiurile.
Compartimentele accesorii vor primi, in ordine, ceea ce nu intra in cele patru rubrici aratate. Unul dintre ele fi ocupat de bucati de panza sau fese (totdeauna noi si curate), care trebuie sa serveasca drept pansamente si comprese; apoi urmeaza ta etc.
Tincturile si esentele trebuie sa fie conserte in borcane (flacoane), diversele sorturi de ceaiuri si de prafuri in pungi solide de hartie sau, si mai bine, in cutii. Daca faceti cutii noi, dati-le acestora o forma alungita, si de dimensiuni diferite, pentru ca ele sa poata fi aranjate asemeni unei trupe de soldati bine randuiti. Acest lucru incanta ochiul si da farmaciei voastre un aer de distinctie care ii sta bine. Instalati totul intr-un loc racoros, dar nu umed si nu prea indepartat.
Puneti pe fiecare borcan, flacon, cutie sau punga numele exact si citet al continutului. Asezati apoi in ordine alfabetica diferitele articole in timentele lor, astfel incat la inceput sa ureze cele ce incep cu A, precum afinele, iar la sfarsit cele ce incep cu ultimele litere ale alfabetului, precum scul.
In farmacie domni o mare ordine: orice strain, care n-a mai fost niciodata prin ea, trebuie sa poata gasi din prima aruncatura de ochi cutare flacon, cutare ceai pe care-l vrea. Pastrati, de asemeni, o mare curatenie, sa nu se gaseasca pe nici o cutie nu un strat, dar nici macar un fir de praf; flacoanele, chiar si cele cu esenta, nu trebuie sa fie insemnate cu dare uleioase de scurgere, care seamana cu coama cailor neglijent tesalati. Nimic nu dezonoreaza o casa mai mult decat lipsa de curatenie. Tineti minte: doua lucruri te indreptatesc sa faci o judecata asupra unei case in intregime, adesea fara nici un risc de a te fi inselat. Daca aceste doua lucruri sunt in buna stare, poti sa deduci de aici ca totul este in buna regula. Daca, din contra, nu sunt, poti atrage concluzia ca gazdele sunt oameni prost-crescuti. Iata aceste doua lucruri, pe care sunteti nerabdatori sa le cunoasteti: farmacia si closetul.
Vom asigura cea mai buna ordine in farmacie incredintand grija si raspunderea pentru ea mamei sau unui copil inteligent sau aceleia dintre fiice care este cea mai buna prietena cu ordinea.
Ea isi face din curatenia minutioasa o chestiune de onoare; nu menaja carpa si pamatuful de praf. Daca se achita bine de sarcina sa, ceea ce constituie un izvor de binecuntari pentru intreaga familie, ea putea sa se conformeze in chip fericit cuvintelor Stapanului divin: Ceea ce veti face celui mai neinsemnat dintre fratii mei, mie insumi imi veti fi facut".
Am indicat intr-un apendice, la sfarsitul acestei parti din tratatul meu, ceea ce trebuie sa contina o mica farmacie de familie. Nu recomand lucruri de prisos, dar puteti sa adaugati ocazional un medicament sau altul.