Prepararea ceaiurilor. Ceaiurile de cozi de cirese, de matase de porumb, de coji de fructe, de flori de tei se prepara numai inainte de servire, punind frunzele, florile sau cozile in apa clocotita. Exceptie face ceaiul de maces, care dupa ce a fost pregatit este lasat la macerat 6 ore.
Ceaiurile pentru regimul de nefrita se vor calcula in cantitatea de lichide prescrisa de medic.
Sucurile de legume. Pentru gust se pot combina cu
sucuri de fructe si cu putin
chimen sau zeama de lamiie.
Dintre
sucurile de fructe si compoturi se vor prefera cele cu continut bogat in potasiu (sucul de pere, struguri, fragi, portocale,
lamiie si in mod special compotul de caise uscate); aceste sucuri, pentru a le face mai hranitoare, se sersc sub forma de chisel, preparat cu amidon ori sub forma de creme fara ou sau ca sos peste budinci preparate din
fainoase indulcite.
Prepararea fainoaselor. Pentru a se masca lipsa sarii, grisul si
orezul se rumenesc in tigaie uscata fara grasime si se sting apoi cu zeama de legume si cu untdelemen sau cu unt fara sare. Fainoasele rumenite uscat capata o culoare mai placuta, care aduce varietate in aspectul felurilor si gust mai bun. Sarea se poate inlocui cu rdeturi tocate, cu cimbru, foarte putin dafin sau suc de rosii pregatit ca sos de rosii dietetic.
Preparatele din fainoase fierte in lapte, pentru a nu depasi cantitatea de albumine permise, se fierb in lapte injumatatit cu apa. Pentru gust se sersc, de obicei, bine indulcite, cu stafide, fructe zaharate, felii sau pireuri de fructe inabusite in
zahar ori cu sirop caramel sau dirse siropuri de fructe.
Piinea se poate prepara inlocuind
sarea cu chimen. Este mai gustoasa pregatita din faina intermediara,
cartofi si foarte putin chimen pisata.
Prepararea carnii si mincarurilor cu carne. In aceasta
dieta carnea se serste de obicei fiarta, ca rasol. Rasolul se pune la fiert in apa rece fara sare, pentru a se face extractia anumitor substante daunatoare. Lipsa sarii poate fi inlocuita cu ierburi aromatice ca: leustean, tarhon, cimbru etc., cu dirse legume adaugate in apa de fierbere cu scop de a aroma carnea. Regimul lipsit de sare fiind de durata, nu este permis sa fie monoton, adica limitat numai la citeva feluri. Carnea, in afara de rasol asezonat cu dirse sosuri, poate fi deci preparata si sub forma de snitel. Acesta are un mod de pregatire special. Carnea se bate, se fierbe, apoi se tavaleste prin faina, galbenus si pesmet si se prajeste in untdelemn incins. Snitelul poate fi umplut cu zarzavat ras mic, inabusit in untdelemn si apa. Carnea pentru umplut legume (dovlecei, cartofi, rosii, gulii), pentru musaca sau budinci, mai intii se fierbe si apoi se toaca. Condimentul cel mai indicat pentru tocatura este praful de cimbru uscat si cernut sau rdeata foarte marunt tocata. Uneori, pentru variatie, se poate adauga in tocatura ceapa fiarta, tocata si apoi prajita. Tocatura pentru regimul renal se fierbe de preferinta in vasul de aburi, pentru a-i scoate substantele extracti, sau in supa strecurata de zarzavat. Pentru a ascunde lipsa sarii se serste cu tot felul de sosuri.
Pentru a obtine o friptura gustoasa, se da carnea la cuptor dupa ce a fost fiarta, asezata intr-o tava cu untdelemn si putina apa sau untura fara sare si tot felul de legume rase. Sosul se obtine trecind legumele prin sita.
Prepararea felurilor de peste. Pestele de riu se prepara rasol cu untdelemn si putin otet sau fiert si servit cit este fierbinte, cu unt. Salaul si stiuca se pot pregati si sub forma de sufleuri, cu sos alb. In regimul de nefrita nu se va folosi supa in care a fiert pestele.
Brinzeturile permise, fara sare, se vor folosi in budinci cu fainoase, in umplutura legumelor, a coltunasilor, a pateurilor etc. Pentru a nu depasi cantitatea permisa, brinza pentru umlutura se poate combina cu gris fiert.
Legume. In aceasta dieta sint foarte recomandate salatele de cruditati, deoarece sint bogate in vitamine, potasiu si in genere foarte sarace in sodiu (sare).
Salatele de legume crude pot inlocui foarte bine supa, mai ales in dieta bolnavului caruia i se recomanda reducerea consumului de lichide. Salata de cruditati rase sau taiate marunt este bine sa cuprinda o radacina de leguma (morcov, sfecla, telina, patrunjel), o frunza (salata rde, andi, varza etc.) si un fruct (rosie, castrate, ardei gras).
Radacinile se spala cu peria, se inlatura partile stricate si se rad pe razatoare cu coaja cu tot. Frunzele se spala fiecare in parte sub curent de apa, iar fructul legumei (rosie, ardei gras sau castrate) se taie in felii. In lipsa sarii, pentru gust se pot adauga: marar, patrunjel si chimen. Marul ras cu coaja cu tot, mai ales cel ionatan, agrementeaza in mod placut salata de cruditati si ascunde oarecum lipsa sarii. Salatele de cruditati se sersc cu ulei si otet de fructe, cu suc de lamiie, cu smintina sau cu sos de maioneza.
Pentru iarna si pentru gustul acru cerut de bolnav se va folosi varza murata fara sare a carei zeama poate fi folosita si la acrirea ciorbelor.
Legumele crude aduc vitamine, sint alcalinizante si produc diureza, de aceea nu trebuie sa lipseasca din dieta zilnica a nefriticului.
Pentru bolnavii de nefrita cronica, cu tensiune arteriala marita si mai ales pentru cei cu uree crescuta in singe, se recomanda o data pe saptamina o zi cu repaus (la pat) cu regim compus din salatele de legume si fructe, soteuri de legume si fructe.
Legumele se pot prepara ca pireu, batute cu unt, ca soteuri a la grec, adica inabusite cu untdelemn si supa de zarzavat, servite cu unt peste legumele fierbinti, prajite, gratinate (prajite la cuptor), umplute, ca budinci, chiftelute sau ca snitel de legume.
Prepararea sosurilor. Sosurile se prepara pe baza de zeama de zarzavat cu putin lapte, din rosii date prin sita, din felurite rdeturi, din smintina sau ca sos maioneza. Mincarea fiind lipsita de sare, este permis sa se adauge in sos un rintas de ceapa fiarta mai intii si apoi prajita in untdelemn.
Prepararea deserturilor. Pentru desert sint indicate fructele crude, insiropate, coapte, umplute cu dulceata etc. In afara de acestea se pot folosi prajiturile fara bicarbonat de sodiu. Sint permise foietajul pregatit fara sare, aluatul uscat asezonat cu fructe, gem si nuci sau brinza de vaci, cum si aluatul obisnuit cu drojdie. Sint interzise aluaturile cu bicarbonat de sodiu, in caz de edeme. Sint recomandate spumele din fainoase fierte si batute in sucuri de fructe cum si dirsele sufleuri din pireuri de fructe, budincle din
fainoase indulcite cu zahar si dirse siropuri sau sosuri de fructe.
Condimentele neiritante se folosesc in cantitate moderata, pentru agrementarea mincarilor si ascunderea lipsei de sare. Cu cimbru se va da gust carnii si unor sosuri, cu hasmatuchi sosurilor sau unor supe. Tarhonul se foloseste la supe si sosuri, leusteanul la supe, coriandrul in preparatele de carne, chimenul pisat la prepararea piinii fara sare, a cartofilor copti, a salatei de varza, de morcov ras si la dirsi biscuiti, maghiranul la fripturi si cartofi si anasonul pentru pesmeti.