» Abuzul permanent de bauturi alcoolice, cunoscut si sub numele de alcoolism, este o suferinta destul de anevoios de tratat, chiar de catre specialisti. Unele remedii naturale pot fi uneori de un real folos pentru atenuarea manifestarilor acute (betia) sau cronice ale alcoolicului.
Psihoterapie
Este una intre cele mai eficiente metode daca fi aplicata de un specialist, un rol deosebit andu-l, desigur, atat cel interesat, cat si anturajul sau.
Alcoolicul nu fi dojenit, ci dimpotri i se explica cu rabdare ce rol nefast are alcoolul asupra sanatatii sale.
Orice tratament de dezalcoolizare se face numai cu stirea si consimtamantul bolnavului, orice abatere de la aceasta regula insemnand esecul tratamentului, oricat de sofisticat ar fi el.
Fitoterapie
Uz intern:
- infuzie de seminte de patrunjel (2 g la o cana de apa), o cana la mesele principale;
- decoct de: patrunjel (50 g frunze si putina coaja de lamaie sau portocala, la 1 litru de apa, fierbere pana la injumatatire, apoi pastrat la rece), o lingurita in fiecare dimineata, pe nemin-catc; praz (6 fire taiate marunt, apoi fierte intr-un litru de apa timp de o ora), 3 cani pe zi; ardei si coaja de revent (10 g din fiecare la 1 litru de apa, fierbere 15 minute, apoi lasat 12 ore intr-un s acoperit. 2 cani pe zi,
-macerat de ceapa (500 g ceapa cruda, zdrobita si pusa la macerat intr-un litru de apa pentru 24 de ore), 3 pahare mici pe zi.
Dietoterapie
Varza (de preferat rosie) cruda, tocata, cate 100-l50 g pe zi. Reflexoterapie
Masaj energic al mainilor si al picioarelor in urmatoarele zone: hipofiza, suprarenale, ficat, pancreas, tiroida si gonadc.
In Franta este folosita, pentru dezalcoolizare, urmatoarea?metoda, in cazul bautorilor de vin: se toarna intr-un s metalic vinul preferat (2 litri); imediat dupa fierbere, sul fiind asezat intr-un alt loc (luat de pe foc), se da foc vinului, pentru a fi ars alcoolul pe care il* contine, in ziua intai se consuma o parte vin ars si noua parti vin nears; in ziua a doua, 2 parti vin ars si 8 parti vin nears; in ziua a treia, 3 parti vin ars si 7 parti vin nears; in ziua a patra, 4 parti vin ars si 6 parti vin nears; in ziua a cincea, 5 parti vin ars si 5 parti vin nears; in ziua a sasea, 6 parti vin ars si 4 parti vin nears; in ziua a saptea. 7 parti vin ars si 3 parti vin nears, in ziua a opta, 8 parti vin ars si 2 parti vin nears, in ziua a noua, 9 parti vin ars si o parte vin nears; in ziua a zecea se consuma numai vin ars si tot asa in continuare, pana la dezobisnuire. Cei interesati pot folosi cu toata increderea aceasta metoda.
- parul fi spalat in mod regulat, la 3-7 zile, in functie de gradul de seboree, cu sapun de borax, de sulf sau gudron;
- capul fi tinut, in sezonul cald, chiar pe ploaie sau pe i\'ant, in permanenta descoperit;
- evitarea fumatului si stresurilor.
Dietoterapie
AHmente-medicament: fructe si legume cat mai multe, grau incoltit sau drojdie de bere, cate o lingurita in fiecare dimineata. \' Alimente de evitat: grasimi (mai ales animale), conserve. oua, organe, fainoase, cafea, bauturi alcoolice.
Fitoterapie
» Pentru cresterea parului1- Uz extern:
- frictii zilnice ale. pielii capului cu: decoct de coada soricelului (50g de ta maruntita apoi fiarta intr-un litrii de apa timp de 10 minute; decoct de radacina de lipan (30 g) - urzici (30 g) + laptuci (30 g) fierte. intr-un litru de apa timp de 15 minute.
»»Peniru intarirea parului. .
Uz extern;
- dupa spalare, parul fi clatit cu: infuzie de lipan (50 g la 1 litru de apa, infuzat 10 minute); decoct de urzici (50 g maruntite si fierte intr-un litru de apa timp de 10 minute).
» Pentru impiedicarea caderii parului. Uz extern:
- frictia capului, de doua ori pe zi, cu urmatorul preparat: frunze proaspete de merisor. maruntite (60 g) + rozmarin (60 g). puse la macerat timp de 15 zile intr-un litru de alcool de 60A°. cu asitarea flaconului in fiecare zi - se folosi numai preparatul filtrat;
- frictia tapului cu infuzie de busuioc (150 g frunze proaspete la 1 litru de apa, infuzat 20 de minute).
» Pentru impiedicarea formarii de matreata.
Uz extern:
-frictia capului cu: infuzie de frunze de castan (60 g. la 1 litru de apa); decoct de coaja de stejar si de plop pisata (30 g din fiecare pentru 1 litru de apa, fierbere 20 de minute fara acoperirea sului; suc de urzici (50 g) + 2 linguri de ulei de ricin:
dupa spalare si clatire, capul fi frictionat cu: decoct de sapunarita (un pumn de ta la 3/4 litru de apa, fierbere 10 minute, racire, apoi filtrare); decoct de cimbru + coaja de mesteacan +-urzici + lipan (cate o lingura din fiecare la i litru de apa, fierbere 10-l5 minute).
Hidroterapie
- dusuri alternante (40-20A°C) cate minute;
- impachetari reci la cap si picioare, timp de 10 secunde; -aplicarea pe cap a unui prosop muiat in apa rece, apoi
frictionarea energica cu rful degetelor, urmata de ciupituri (cate secunde);
- introducerea capului, pentru cate secunde, intr-un s cu apa calda, apoi in altul cu apa rece, de mai multe ori, la rand, in fiecare dimineata, dupa care parul fi-frictionat la baza cu rful degetului;
- bai de aburi la cap, timp de cate secunde.
Reflexoterapie
Frecarea unghiilor de la maini, unele de altele, prin miscari rapide si scurte, timp de 5 minute, de 3 ori pe zi. Aceasta manevra fi executata cate saptamani la rand.
Talasoterapie
Baile de mare se vor face cu capul descoperit; pielea capului fi frictionata cu apa de mare, dupa care se recomanda clatirea cu apa dulce, calda apoi rece.
Pielea capului fi frictionata, si la domiciliu, cu apa de mare, dupa care se recomanda clatire cu decoct de urzici, spalare cu apa calduta, apoi rece. in timpul clatirii si spalarii, pielea capului fi frictionata cu rful degetelor.
Alte remedii
- masajul capului cu apa rece timp de cate minute;
- masajul cefei, a gatului, a fruntii si a crestetului capului cu rful degetelor;
-samponarea parului, pentru prevenirea alopeciei, cu urmatorul preparat: 2 galbenuse de ou + apa calda + cate picaturi de rom, apoi clatire cu decoct de urzici sau cu apa calda, urmata de apa rece. O astfel de metoda fi efectuata zilnic, 10 zile la rand.