» Este o boala a arterelor produsa de depunerea, pe peretii lor interni, a unor substante grase si a calciului, sub forma de placi denumite ateroame1. Ca urmare a acestor depuneri, lumenul arterelor se ingusteaza, apoi se astupa, dand nastere la alte suferinte mult mai grave (arterita, in-faert miocardic, tromboza cerebrala). Vinovatul principal in producerea acestei boli este colesterolul, a carui concentratie normala in sange este de 1,50-2,40 g/litru, la barbatii intre 20-40 de ani (la femei este cu 10% mai putin).
Masuri igienice
- ata echilibrata, program de lucru normal cu respectarea orelor de odihna;
-etarea stresurilor, fumatului, bauturilor alcoolice si abuzurilor alimentare;
- tratamentul corect al bolilor asociate: hipertensiune arteriala, diabet zaharat, obezitate etc.
Dietoterapie
Alimente permise: paine integrala, carne slaba (ta, pasare, peste), margarina, ulei de porumb, de floarea soarelui, de soia, fructe, legume, cereale, branza de vaci proaspata etc.
Alimente-meclicament: iaurt (10 linguri pe zi timp de 2 saptamani)," usturoi crud (2-3 catei pe zi); suc de csapa (15-30 picaturi pe zi, timp de 30 de zile, de mai multe ori pe an); sucuri
de legume, 1-2 zile pe saptamana, exclusiv.
Alimente de etat: paine alba. produse de patiserie, dulciuri.
fasole, linte, mazare, ceai, cafea, alcool, sare (in exces);
Alimente interzise. Daca anumite alimente vor fi consumate in cantitati foarte moderate, se poate spune ca nu exista alimente interzise pentru o astfel de boala. Ele trebuie consumate in asa fel, ca doza de colesterol pe care o contin sa nu depaseasca, in ziua respectiva, 300 mg. Pentru respectarea acestui principiu, va fi folosit urmatorul el:
lOOgde: contine urmatoarele cantitati (in mg) de colesterol:
- creier -galbenus de ou - rinichi - ficat de tel - unt - cascaval gras - smantana proaspata - came de tel - came de oaie - came de vaca
Fitoterapie
Uz intern:
- infuzie de: paduee4-{50 g flori uscate la 1 litru de apa). 3 cani pe zi; vasc (15 g frunze proaspete la 1 litru de apa), se bea intr-o zi;
- decoct de anghinare (30 g frunze la 1 litru de apa, fierbere 10 minute), 2 cani pe zi:
- macerat de pastai de fasole, verzi sau uscate (100 g la 1 litru de apa rece. macerate timp de 10 ore, dupa care continutul se va fierbe*l 5 minute), 2 pahare pe zi.
Hidroterapie
- bai alternante (40-20A°C), la majni si la picioare, pentru gimnastica vasculara (metoda profilactica):
- bai reci, la jumatatea inferioara a corpului, timp de 1-2 minute (numai cu azul medicului).
Reflexoterapie
Masajul energic al mainilor si al picioarelor in urmatoarele zone: ficat, rinichi, ca urinara, colon, limfatice.
Kinetoterapie
Mers pe jos, cel putin o ora pe zi; mers cu bicicleta cate 30 de minute pe zi si chiar mai mult; jogging, sporturi usoare, necompetitionale (numai cu azul medicului).
Crenoterapie
Buzias, Borsec, Vatra Domei, Tusnad, Covasna (numai pentru ateroscleroza incipienta si cu azul medicului).