» Prin insomnie se intelege dificultatea de a dormi suficient pentru a permite organismului sa se refaca complet. Un adult are nevoie de 6-8 ore de somn, iar copin si varstnicii de mai mult. Sunt. insa, si oameni care se scoala complet refacuti dupa 1-4 ore de somn, recordul in aceasta privinta detinandu-l Thomas Edison, care dormea numai 2 ore din 24. Au mai dormit putin Virgiliu, Horatiu, Napoleon, Franklin, Truman etc.
Cauzele insomniei sunt destul de numeroase: dormitul in-conforil (perna, saltea, acoperamant nepotrivite), zgomote sau frig excesiv, mese copioase seara, abuzul de cafea, de ceai, de pepsicola, sedentarismul, unele boli (hipertensiunea arteriala,Insuficienta cardiaca, ulcerul in criza, astmul bronsic, bronsita cronica, enifizemul-pulmonar ctc).
Masuri igienice
- indepartarea cauzelor amintite (daca este posibil);
- orele de culcare si de trezire sa fie in fiecare zi aceleasi; -camera de dormit trebuie sa aiba o temperatura conforila, dupa ce a fost bine aerisita;
- salteaua sa fie conforila, nici prea tare, nici prea moale;
-dormitul se va face cu capul spre nord1 (daca sunt conditii), patul fiind plasat cat mai departe de calorifer sau de entualele masini electrice casnice:
- imbracamintea pentru dormit sa fie cat mai lejera, de preferat camasa de noapte; »
- pozitia corpului in timpul somnului sa fie cat mai comoda; -in camera de dormit sa fie intuneric, orice lumina de
noapte fiind interzisa;
-indepartarea surselor de zgomot si reducerea, pe cat, posibil, a intensitatii lor;
- televizorul nu va fi plasat in camera de dormit;
- dupa orele 17 vor fi evitate eforturile fizice si intelectuale;
- inainte de culcare nu vor fi consumate bauturi alcoolice sau care contin cafeina;
- mesele copioase vor fi evitate seara;
- in cursul serii nu vor fi frecntate localurile zgomotoase sau in care se fumeaza:
- dormitul in timpul zilei, mai ales dupa amiaza, trebuie evitat:
- consumul de medicamente somnifere si tranchilizante trebuie evitat;
- inlocuiti orele de insomnie cu activitati relaxante (lectura, audierea muzicii preferate in surdina).
Dietoterapie
Alimente permise seara (in cantitati moderate): paine, lapte, iaurt, carne slaba, branza de vaci, miere, salata, ceapa, ridichi, ceai de tei etc.
Alimente interzise seara: grasimi, conser, oua, maioneza, bauturi alcoolice etc.
Fitoterapie
Uz intern:
- infuzie de talpa gastei (3 linguri la o cana de apa), 3 linguri inainte de culcare; radacina de valeriana (o lingurita la o cana de apa), o cana inainte de culcare; maghiran (o lingura la o cana de apa), 2 cani pe zi; flori de tei (cat se apuca cu varful a trei degete la o cana de apa), o cana inainte de culcare; paduce! (o lingurita la o cana de apa), 2 cani pe zi;
- ceai Plafar. Uz intern:
-baie generala (35A°C) cu decoct de flori de tei (150 g la 3 litri de apa, pentru o cada de 100 litri), durata 5-l0 minute;
-baie generala (35A°C) cu decoct de flori de maces, flori de tei si mac rosu (cate un pumn din fiecare, fierbere in 5 litri de apa), durata 5'10 minute;
- baie de maini si picioare (35A°C) cu acelasi decoct de mai sus, durata 5-l0 minute;
- baie cu esenta de pin (5 picaturi pentru o cada de 100 litri); una din aceste bai se va face seara, inainte de culcare.
- cataplasme cu hrean ras pe glezne (cateva minute pana la aparitia unei senzatii de caldura locala).
Hidroterapie
-baie calda de maini si picioare (35A°C), durata 5-l0 minute;
-baie alternanta (40-20A°C) la maini si picioare, de cateva ori;
-baie alternanta (40-20A°C) la sezut, durata 8, respectiv 3 secunde;
- baie generala (35A°C), durata 10 minute;
- comprese cu apa calda, aplicate pe ceafa pentru cateva secunde (pot fi folosite si in timpul noptii, cand v-ati trezit din somn si nu mai puteti adormi).
Una din procedurile mentionate va fi executata seara inainte de culcare.
Kinetoterapie
Plimbari (dupa masa de seara), exercitii fizice, mers pe jos,, jogging, sporturi adecvate varstei si starii de sanatate (cu avizul medicului) in restul zilei.
CromoterapieIn camera de dormit trebuie sa predomine albastrul, rdele sau galbenul, in nuante cat mai deschise. Orice nuanta de rosu este total contraindicata.
Climatoterapie
Borsec, Sinaia, Predeal, Poiana Brasov, Campulung-Muscel etc. Climatul marin este contraindicat, mai ales in lunile calduroase.
_ Alte remedii
- masajul pulpelor degetelor mari de la picioare, cu unghia, prin manevre blande, seara inainte de culcare, stand in pat;
- citirea unei carti cu continut plicticos, nu politista, inainte de culcare, stand in pat;
- numaratiin gand, rar, pana ti adormi;
- fixati, cu ochii inchisi, un punct imaginar la orizont, apoi incercati sa va apropiati de el;
- baie de aer generala in fata ferestrei deschise, inainte de culcare, sau in timpul noptii, daca v-ati trezit din somn si nu mai puteti adormi (durata baii va fi de cateva secunde);
-masaj cu varful degeteului, de o parte si alta a coloanei rtebrale, cu macerat de frunze de trandafir, petale de mac rosu, flori de maces si flori de maghiran.