» Edemele sau umflaturile se datoreaza cresterii lichidelor din tesuturi, mai ales ale celor din piele. Ele pot fi generalizate, cand se rbeste de anasarca (gr. ana = imprejur sau localizate la pleoape, gambe, glezne, labe etc.
Edemele se intalnesc in: boli de rinichi, boli de inima, boli de ficat, dupa traumatisme, dupa un regim alimentar lipsit de proteine sau vitamine timp indelungat etc. Edemele membrelor inferioare se mai datoreaza statului prea mult timp in picioare sau dupa un mers pe jos, pe distante mari. mai ales la persoanele cu varice.
Masuri igienice
Prevenirea sau tratamentul corect .al bolilor amintite. Dietoterapie
Regimul alimentar va fi in functie de boala care a produs edemele cu limitarea lichidelor si sarii. Alimente-niedicament:
- suc de varza (1-2 pahare pe zi) sau de asmatui (60-80 g pe zi);
- supa de ceapa, exclusiv, o zi pe saptamana (cu avizul medicului).
Fitoterapie
Uz intern: decoct de: leustean (20 g la 1 litru de apa, fierbere 5 minute, apoi lasat la infuzat 5 minute), 3 cani pe zi, timp de 3 saptamani: urzici (50 g radacina la 1 litru de apa, fierbere 10 minute, apoi lasat la infuzat 10 minute), 2-3 cani pe zi, timp de 3 saptamani;
- infuzie de hrean (15 g radacina la 1 litru de apa), se consuma filtrata, dupa 12 ore, cate 2-3 cani pe zi.
Reflexoterapic
-masajul energic al mainilor si al picioarelor in urmatoarele zone: suprarenale, rinichi, ca urinara, inima, puncte limfatice;
- percutia, vertebrei dorsale 10 (Diq) timp de un minut, de trei ori, cu pauze de 2 minute.
/. Edemele membrelor inferioare
Hidroterapie (la domiciliu)
-bai caldute cu apa (la picioare), apoi clatire cu apa rece si repaus la orizontala cu picioarele mai ridicate;
- dus rece la nivelul coapselor.
Fitoterapie
- bai la picioare cu infuzie rece de: salvie (300 g la 4 litri de apa); cu decoct de: frunze de nuc (500 g la 4 litri de apa, fierbere 10 minute); rozmarin (60 g frunze la 3 litri de apa + 20 g
sare);
-comprese locale reci cu decoct de iedera (100 g frunze
proaspete la 1 litru de apa);
- impachetari reci la picioare cu flori de fan, in fiecare zi cate 15 minute, iar de doua ori pe saptamana spalare cu apa calduta + otet de mere.
Alte remedii
Masajul labei piciorului cu varful unui deget, pe fata sa dorsala, incepand din dreptul degetului mare, catre glezna si chiar mai sus, de mai multe ori,_ apoi din dreptul celorlalte degete, pe rand, in aceeasi directie. in timpul masajului, picioarele r fi tinute mai ridicate, cu aproximativ 15 cm fata de nivelul patului.
2. Edemele pleoapelor
Cauze: oboseala ochilor, privitul indelungat la televizor, purtarea lentilelor de contact, boli de rinichi, boli alergice etc.
Masuri igienice Indepartarea cauzelor amintite.
Fitoterapie
Uz extern;
- comprese locale cu: infuzie rece de frunze de alun (20 g la 1 litru de apa), ochii r sta inchisi;
- spalarea pleoapelor cu: infuzie rece de coacaze (50 g la 1 litru de apa) sau decoct rece de flori de tei (50 g la 1 litru de apa).
3. Pentru edemele insotite de ochi obositi si iritati
Spalarea ochilor cu: infuzie rece de flori de musetel filtrata (20 g la 1 litru de apa, infuzat 10 minute).
De retinut! Pentru ingrijirea ochilor se va folosi numai apa curata de la izr, dupa fierbere si racire, sau apa distilata, nu apa de la robinet.