» Este o stare fireasca ce apare dupa o munca fizica sau intelectuala si dispare dupa odihna. Daca efortul se prelungeste si persoana respectiva nu a profitat de odihna necesara, apar dureri de cap, dureri musculare, reflexele incetinesc, iar randamentul in munca scade. Aceasta stare de epuizare, daca se repeta, va genera alta mai grava, cunoscuta sub numele de surmenaj. in acest caz persoana respectiva mai prezinta, in plus. insomnie, nervozitate, accelerarea batailor inimii si a respiratiei etc.
In mod normal, oboseala dispare dupa odihna, dar mai ales dupa un somn bun.
Atentie! Oboseala poate fi unul din simptomele unor boli de ficat, de rinichi, psihice, a cancerului si a tuberculoazei.
Masuri igienice
- program de munca si de odihna respectat cu strictete, mers pe jos sau cu bicicleta, practicarea unui sport adecvat, in timpul liber;
- repaus obligatoriu, de 1 -2 zile, dupa examene sau altfel de competitii;
- gimnastica;
- evitarea zgomotului;
- suprimarea tutunului, a cafelei, a bauturilor alcoolice si a medicamentelor stimulante.
Dietoterapie
Alimente-medicament: ceapa, usturoi, cimbru, caise, hrean, lapte, cartofi, morcovi, varza, mere, struguri, sfecla rosie (la discretie); suc de morcovi (3 bucati) + suc de lamaie (o bucata) + suc de varza (o varza mica) + patrunjel (cateva fire), in fiecare dimineata, timp de 2-3 saptamani; suc de morcovi, suc de sfecla rosie (indulcite cu miere), 100 g pe zi; suc de mere, 50 g in fiecare dimineata.
Fitoterapie
Uz intern:
- infuzie de busuioc (o lingurita la o cana de apa), o cana dupa fiecare masa;
- decoct de hrean (30 g radacina proaspata la 1 litru de apa, fierbere 5 minute), o cana dupa fiecare masa.
Uz extern:
- baie calda (35A°C), generala cu: decoct de cimbrisor (80 g la 2 litri de apa); decoct de frunze de pin (3 pumni la 3 litri de apa); decoct de flori de tei (3 pumni la 3 litri de apa).
Hidroterapie
- baie generala, calda (35-38A°C), seara, timp de 10 minute;
- mers in picioarele goale prin iarba cu roua, dupa ploaie, prin apa rece (la mare sau intr-un rau); calcatul apei la domiciliu ("" Hidroterapie).
Reflexoterapie
- masajul energic al mainilor si al picioarelor in urmatoarele zone: rinichi, uretere, ca, paratiroide, ficat, suprarenale, tiroida si splina;
- masajul energic al cefei (de o parte si alta a coloanei vertebrale);
-inteparea varfurilor degetelor de la maini cu dintii unui pieptene.
Climato-si crenoterapie
*" Neoza