Fractura sau intreruperea continuitatii unui os are urmatoarele semne: dureri vii aparute la nivelul osului, exacerbate cu ocazia mobilizarii segmentului afectat, deformarea regiunii respective, uneori o pozitie vicioasa a segmentului fracturat, hemoragii sub piele (vanatai), miscarea anormala a segmentului respectiv etc.
Fracturile pot fi inchise (pielea in regiunea respectiva este intacta) si deschise (in regiunea respectiva s-a produs o rana).
Primul ajutorIn fracturile deschise se va aplica un garou improvizat (o curea, un prosop, un tub de cauciuc, o cravata etc.) pentru oprirea hemoragiei, in asa fel ca pielea sa-si pastreze culoarea si sa nu devina palida. Garoul se tine maximum^ doua ore, fiind slabit cate putin la fiecare 15 minute, pentru prevenirea cangrenei ce poate surveni din cauza neirigarii cu sange a regiunii respective.
Rana va fi pansata cu mijloacele de care dispunem. Ranile
Va urma imobilizarea segmentului suferind cu ajutorul unor atele speciale sau improvizate, ca de exemplu: bucati de lemn, de placaj, bastoane sau vergele de lemn sau metal, bete de cot, bete de schiuri sau chiar membrul sanatos (cand este rba de o fractura la unul din ele). Atelele r fi invelite cu vata sau cu un alt material moale pentru a evita ranirea pielii. Atelele r fi aplicate in asa fel, incat sa cuprinda doua articulatii invecinate fracturii. Peste ele se aplica o fasa pentru a fixa cat mai bine segmentul respectiv.
Operatiile de mai sus r fi efectuate cat mai usor si cu multa atentie, pentru a nu deplasa mai mult capetele osului fracturat, ceea ce poate leza un vas sau un nerv.
Dupa imobilizare, victima va fi transportata pe o targa (pentru fracturile membrului inferior sau restul fracturilor, cand starea sa generala este rea) sau intr-un vehicul la spital. Pe drum victima poate consuma, sucuri de fructe, vara, iar in sezonul rece, numai ceaiuri calde si indulcite. Consumul de bauturi alcoolice este interzis.
Bolnavii cu fracturi deschise r fi transportati de urgenta la spital.