mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Erori medicale
Index » Boli si tratamente » Erori medicale
» Schizofrenie

Schizofrenie







Sangele este un lichid deosebit. Acest lucru nu l-a stiut numai Goethe, care l-a comunicat si femeilor lui. Sangele are o importanta mis-ttco-religioasa, iar puritatea lui era pentru multe forme statale totalitare o componenta importanta a ideologiilor lor.
Si in medicina sangelui i se atribuie, dincolo de importanta lui fiziologica, un rol deosebit. Ce pare mai de bun-simt decat sa pui la radacina diferitelor maladii un sange prost\", mai ales atunci cand nu dispui de o explicatie concludenta pentru anumite simptome? N-au trecut bine nici 20 de ani de cand medicii credeau ca si schizofrenia isi are originea intr-un factor deosebit al sangelui - o fatidica toxina a schizofreniei. Iar atunci cand sangele este prost sau cel putin astfel contaminat, el trebuie curatat. Medicina moderna, de cand s-a inntat dializa, face posibil acest lucru. La sfarsitul anilor 70 si inceputul anilor \'80, in multe clinici de specialitate, psihiatrii au cerut o spalare a sangelui pacientilor schizofrenici. Presupusa otrava a schizofreniei ar fi trebuit astfel indepartata din corp prin dializa - aceasta era ideea -, iar bolnavul psihic s-ar fi vindecat pe loc.


Unii pacienti au fost conectati regulat la masina de spalat sange timp de peste doi ani. Li s-au facut pe cale operatorie, special pentru acest scop, asa-n urnite le shunts\" la antebrate, adica niste scurtcircuite intre ne si artere, care serau ca puncte de introducere a accesului dialitic pentru rinichii artificiali\". Unora dintre pacienti chiar le mergea mai bine dupa acest tratament invaziv, iar o parte din medici era de parere ca poate fi constatata o slabire a simptomaticii. Dar de ajutat cu adevarat, aceasta terapie nu a ajutat in nici un caz, cel mult printr-un efect placebo de scurta durata.


Cel putin 325 de cazuri publicate sunt cunoscute din literatura de specialitate, in care spalarea sangelui si-a gasit intrebuintarea la pacientii cu schizofrenie. Mai multe duzini de articole au fost publicate pe aceasta tema, pana cand, pe la sfarsitul anilor \'80, nu s-a mai auzit, brusc, nimic despre aceasta metoda dubioasa. Poate ca acelor oameni de stiinta atat de creduli, care bagasera mana-n foc pentru aceasta tehnica inovatoare, le scapase un aspect, pe care criticul medical Petr Skrabanek, mort in 1994, il explica savuros: ideea despre otrava schizofreniei din sange pronea, la origini, de la un pacient schizofrenic.


Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2025 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor