mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Erori medicale
Index » Boli si tratamente » Erori medicale
» Febra galbena

Febra galbena







in iunie 1900, patru medici militari americani erau trimisi in Cuba, care la acea data se afla inca sub administrarea Statelor Unite. Ei trebuia sa cerceteze febra galbena care bantuia sub forma de epidemie si sa dezvolte o protectie efectiva impotriva molimei. in Havana, in cativa ani, murisera deja din cauza acestei maladii peste 35 000 de oameni. in ultima vreme, molima facuse ctime si printre soldatii americani stationati acolo.
Conform ipotezei medicilor, boala parea sa fie transmisa prin tantari, inainte de venirea in Cuba a conducatorului grupului de medici, Walter Reed, se imbolnasera deja doi medici din grupul lui de lucru: James Carroll s-a insanatosit in final, dupa ce a zacut o lunga perioada. Jesse Lazear a murit de febra galbena. in mod repetat, s-a vehiculat banuiala ca in cazul imbolnarii celor doi ar fi fost vorba de experimente pe propria piele. Desi Reed a scris in raportul sau catre Guvernul Statelor Unite ca boala ar fi fost un accident tragic, se pare ca el ar fi aparat prin asta si interesul prietenului sau, care inainte de a muri isi facuse griji in legatura cu plata asigurarii de ata.


Pentru a putea sa dovedeasca faptul ca febra galbena este intr-adevar transmisa prin insecte, Reed s-a gandit sa tina o vreme in carantina cativa barbati sanatosi, pentru ca mai apoi sa-i dea prada insectelor. O alta grupa de barbati ar fi trebuit nu sa intre in contact cu tantarii, ci sa se aseze doar in paturile si hainele celor bolna de febra galbena.
Uimitor de repede s-au gasit si voluntari, desi acestia fusesera informati in prealabil despre faptul ca ul experimentului era periculos. Guvernatorul Cubei sprijinea proiectul, promisese voluntarilor o desubire financiara si pusese la dispozitie spatii intr-o regiune putin populata a Cubei. Experimentul putea sa inceapa. in grupa care fusese expusa tantarilor infectiosi, peste trei sferturi din barbati s-au imbolnat, in a doua grupa, nimeni. Toti participantii insa au avut noroc si au silprae-tuit experimentului datorita unei bune ingrijiri medicale.


Reed a putut dovedi astfel ca producerea si transmisia febrei galbene se face prin tantari, bucurandu-se in 5UA de cea mai inalta recunoastere pentru acest lucru. Deoarece nici unul dintre voluntari nu murise din cauza experientelor sale pe oameni, abia daca s-au auzit voci critice in printa experimentului atat de riscant al lui Reed.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2025 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor