a. Lumea are adesea o purtare nesocotita. Ca sa nu dau decat un exemplu marunt, voi cita modul in care sunt folosite taratele. Cei mai multi arunca taratele la porci, desi ele contin mai multe substante tamaduitoare si nutriti decat faina insasi. Foarte inteleapta va fi gospodina care va pune deoparte taratele atat de consistente si folositoare, pentru a le da spre consum copiilor plapanzi.
Oamenii cu rezistenta scazuta, convalescentii si copin agreaza numai alimentele usor de digerat. Or, nimic nu indeplineste aceasta conditie in mai mare masura, decat un decoct de tarate, care sunt ca si esenta graului insusi .
Luati tarate de grau sau de secara si fierbeti-le in apa timp de trei sferturi de ora. Apoi scoateti taratele, amestecati miere in decoct, lasati sa fiarba inca un sfert de ora; acum bautura este gata si pacientul va trebui s-o ia de doua ori pe zi, de fiecare data cate un sfert de litru.
Painea alba inmuiata in acest suc dulce are un gust foarte bun. Nu prea cunosc bautura mai buna pentru copii si batrani, care o vor primi intotdeauna cu recunostinta. Sa cautam cu totii sa denim mai simpli, mai cumpatati, mai naturali. Vom aa mari beneficii din asta. Dumnezeu sa ne ajute!
b. Vorbind despre tarate, trebuie sa spunem o vorba si despre painea de tarate. Cum se prepara aceasta paine si la ce serste ea?
Luam unul sau mai multe kilograme de tarate (dupa numarul de persoane pentru care vrem s-o pregatim), le framantam cu apa destul de calda si lasam aluatul sa se odihneasca in timpul noptii intr-un loc cu o temperatura potrivita, fara a pune niciodata in el nici drojdie, nici sare, nici alte mirodenii. A doua zi facem din el painisoare lunguiete pe care le bagam in cuptor la temperatura ceruta pentru coacerea painii obisnuite. Dupa 75-90 de minute le scoatem din cuptor pentru a le introduce imediat in apa clocotita, unde le lasam 3-4 secunde. Dupa aceasta le reintroducem in cuptor pentru putin timp, ca sa le uscam.
Aceasta ultima operatie am invatat-o de la un staret care o practicase mult timp si in diferite moduri; el sfarsise prin a constata ca aceasta metoda este cea mai buna, deoarece in acest fel se extrage din tarate toata substanta nutritiva, mai ales substantele zaharoase.
Cunosc multe persoane care au mancat cu precadere paine de tarate si care inca o mai mananca, deoarece ea le este de mare folos impotriva tulburarilor gastrice, digestiei defectuoase, hemoroizilor.
Am cunoscut si pe altii care, la prima imbucatura, au gasit painea fada si fara gust si care mai tarziu o cautau cu o adevarata pasiune.
Painea de tarate o data coapta, se pastreaza intr-un loc racoros. Pentru a preni uscarea cojii, putem sa inlim painea intr-o carpa umezita.