Carticica mea e scrisa mai mult pentru bolnavii saraci. Ani de zile am cautat si examinat, am uscat si taiat am fiert si gastat. Nu este buruiana cat de mica pe care sa nu o fi incercat eu insumi.
M-am gandit mult inainte de a ma decide ca, pe langa mijloacele cu apa, ce sunt suficiente ele singure, sa am si aceasta farmacie cu remedii binefacatoare interne.
Sunt, insa bolnavi care de frica nu pot suporta apa si nu se pot hotara a face o cura de apa, care adeseori trebuie sa tina mai mult timp. Acestora le dau, pe langa o cura externa (cu apa), redusa si simplificata, si o cura interna (medicamente).
Cine se va uita la toate articolele acestei farmacii va vedea indata ca ele, ca si toate aplicarile de apa au un scop intreit : de a dizolva si elimina din corp sucurile sau materiile nesanatoase, apoi de a fortifica organismul.
Aici observ, de asemenea, ca nu trebuie sa exageram cu nici un fel de_ cura, externa sau interna, ci sa tinem masura cuvenita.
Am inlaturat dinadins toate tele cu un efect dubios, problematic, ca lemnul dulce, foile de mustar, hameiul etc, precum si toate tele veninoase sau otravitoare.
Farmacia noastra de casa trebuie sa aiba patru sertare principale si cateva sertare mai mici.
In sertarele principale asezam ; intr-unui fineturile, in al doilea ceaiurile, in al treilea prafurile, in al patrulea uleiurile.
In sertarele mai mici asezam bine tot ce nu se pune in sertarele mari : carpe cu vata de legat, scama, bumbac.
Tincturile si uleiurile trebuiesc pastrate in sticle, ceaiurile si prafurile se tin in hartie (palnii), dar mai bine in cutii.
Toate sa fie la un loc racoros dar uscat, si asezate frumos, ca sa faca o impresie buna.
Pe fiecare sticla, cutie sau palnie, sa se scrie deslusit ce contine. E bine ea diferitele remedii din fiecare sertar sau raft, sa fie asezate in ordine alfabetica.Inainte de toate, in farmacia de casa trebuie sa fie cea mai mare ordine. Oricine sa poata gasi, oricand, tot ce cauta : o sticla, un ceai etc. Trebuie apoi sa domneasca o mare curatenie. Nicaieri, pe nici o sticluta sa nu fe praf sau pete.
Tincturile sau extractele
Puterile interne, sucurile vindecatoare pot fi extrase din te in diferite moduri.
Extractul se prepara in modul urmator :
Se iau ierburi, fructe, fragi etc, alegem pe cele mai bune, mai coapte si mai sanatoase, pe care le uscam la aer curat, totdeauna la umbra.
Dupa ce ierburile sau fructele s-au uscat bine, le taiem marunt, dupa trebuinta, si le punem intr-o sticla pe care o astupam bine, dupa ce am un-.plut-o cu spirt curat. Apoi punem sticla sa stea cat mai departe de caldura.
Ceaiurile
Cand e timp frumos si iesi la plimbare sau pe camp, aduna de ici-colea buruieni vindecatoare. De sunt ierburi ce cresc pe un teren uscat, la so;ire le adunam in timpul cand infloresc mai bine. Unele flori sau foi cresc chiar in gradina si pe langa casa.
Ierburile trebuie reinnoite in fiecare an, adica sa culegem ierburi noi si aruncam pe cele vechi.
Aceste flori sau foi le lasam sa fiarba cateva minute. Apoi strecuram ceaiul gata intr-o ceasca.
Ceaiul preparat in acest mod are gustul cel mai fin si aroma cea mai buna, dar acesta nu e ceaiul cel mai tare.
Se fierb ierburile mai mult timp, ca apa sa scoata din ele toata forta vindecatoare.
Modul intrebuintarii se va indica la fiecare boala.
Prafurile
Radacinile, foile, grauntele sau fructele de tot felul ale diferitelor te vindecatoare se zdrobesc sau se piseaza prefacandu-se in prafuri.
Pentru unii bolnavi aceste prafuri sunt mai bune decat ceaiul. Praful prescis se ia in bucate (ca piperul) si se amesteca in bautura, incat nici nu se simte.
sele in care se pastreaza prafurile sa fie bine acoperite ca sa nu intre praful in ele.