» Dureri de la lasarea intunericului pana in zori; incep in arnurg, la apusul soarelui, si se termina catre rasaritul soarelui (Mere, Phyt.).
» Durerile cresc si descresc progresiv (Stan.); ele se deplaseaza, obligand pacientul sa-si schimbe frecvent pozitia.
» Toate simptomele se agraveaza noaptea (Mere.); de la apusul soarelui pana la rasarit.
» Eruptii: estompate, rosii, cu pete aramii, care se invinetesc cand pacientului ii este frig.
» Emaciere extrema a intregului corp (Abrot., Iod.).
» Cord: dureri lancinante dinspre baza spre apex, noaptea (Med. -dinspre apex spre baza; Spig. - dinspre baza spre clavicula sau umar).
» Pierderea memoriei: nu-si aminteste numele cartilor, oamenilor sau locurilor; calculele aritmetice sunt dificile pentru el.
» Senzatia ca isi pierde mintile, ca innebuneste; ca si cand ar incepe sa paralizeze; senzatia de apatie si indiferenta.
» Teama teribila noaptea, din cauza epuizarii mentale si fizice cu care se trezeste; noaptea i se pare ingrozitoare, insuporila, ar prefera mai curand moartea.
» Se teme de suferinta groaznica legata de istovirea cu care se trezeste din somn (Lach.).
» Leucoree: abundenta, imbiba orice tampon interpus si curge spre calcaie (Alum.).
» Cefalee, cu caracter nevralgic, provocand insomnie si delir nocturn; incepe la ora 4 p.m.; < de la orele 10 la 11 p.m. si dispare la rasaritul soarelui (Lyc.: dispare la ora 11 sau 12 p.m.); cadere a parului.
» Oftalmie neonatala acuta; pleoapele umflate se lipesc intre ele in timpul somnului; durere intensa noaptea < de la 2 la 5 a.m., scurgeri purulente abundente > > baie rece.
» Ptoza: paralizia muschiului oblic superior; aspect somnolent din pricina pleoapelor grele, cazute (Caust., Graph.).
» Diplopie: doua imagini suprapuse, una dintre ele e perceputa mai jos decat cealalta.
» Dinti: se degradeaza la marginea gingiei si se rup; au forma de cupa cu marginile dintate ca de fierastrau; au dimensiuni mici, pitice, si converg spre rf (Staph.).
» Doreste alcool, sub orice forma. Tendinta ereditara la alcoolism (Asar., Psor., Tuber., Sulph., Sulph. ac).
» Constipatie rebela timp de ani de zile; rectul pare legat, stricturat; cand foloseste clisme, chinul agonizant al ecuarii seamana cu durerile de traliu (Lac c. Tub.).
» Fisuri anale si rectale (Thuja); prolaps rectal; cazuri rebele cu antecedente sifilitice.
» Reumatism al articulatiei scapulo-humerale sau la insertia muschiului deltoid, < ridicand lateral bratul (Rhus.; - umarul drept: Sang., -cel stang: Fer.).
» Atunci cand nici remediul cel mai bine ales nu reuseste sa amelioreze sau sa vindece permanent, in afectiuni sifilitice.
» Sifiliticii sau pacientii care au avut sancru si l-au tratat local, and drept consecinta suferinte la nivelul gatului si pielii timp de ani intregi, beneficiaza aproape intotdeauna de pe urma administrarii acestui remediu la inceputul tratamentului, cu exceptia cazului cand alt remediu este foarte clar indicat.
Relatii: atii cu: Aur., Asaf., Kali i.. Mere, Phyt. in boli
osoase si afectiuni sifilitice. Agrare: Noaptea; din amurg pana in zori.