» Este indicat de obicei in cazurile acute sau recente, pentru tineri, mai ales fete cu aspect pletoric, stenic, care duc o ata sedentara ; persoane lesne afectate de schimbarile atmosferice; parul si ochii inchisi la culoare, fibra musculara rigida.
» Suferinte provocate de expunerea la aer rece si uscat, la vant uscat din Nord sau din Vest ori la curenti de aer rece dupa ce pacientul a transpirat; efecte negative ale transpiratiei controlate.
» Frica si anxietate teribile, cu exciilitate nervoasa foarte mare; frica de a iesi din casa; de a intra in multime sau de a se alatura unor oameni care se agita ; frica de a traversa strada.
» ura exprima teama ; ata a devenit imposibila din cauza fricii; este conns ca boala ii va fi fatala; prezice ziua in care va muri; frica de moarte in timpul sarcinii.
» Nelinistit, anxios, face totul in mare graba ; e nevoit sa-si schimbe adesea pozitia; orice il face sa tresara.
» Durerile: sunt insuporile, il innebunesc; noaptea dene foarte agitat.
» Hahnemann spune : Ori de cate ori alegeti Aconitum sunteti obligati, in primul rand, sa notati simptomele morale (psihice) si sa fiti siguri ca pacientul le are : angoasa mentala si fizica, neastamparul, nelinistea pe care nimic nu o alina".
» Aceasta anxietate mentala, aceasta grija exacerbata sunt prezente chiar si in cazul unei afectiuni fizice banale.
» Nu suporta muzica, ii produce tristete (Sabin. - in timpul menstrelor, Nat. c).
» Ridicandu-se din pozitia culcat, fata congestionata dene lida; sau il cuprinde o slabiciune intensa, ameteste si cade, fiindu-i apoi teama sa se ridice; adesea cu pierderea momentana a vederii si lesin.
» Amenoree la fete cu aspect pletoric ; dupa o spaima; indicat pentru a preveni supresia menstruala.
» Pentru stadiul congestiv al inflamatiei, inainte ca aceasta sa se
localizeze.
» Febra: pielea uscata si fierbinte; fata alternativ congestionata si pale; sete arzatoare de cantitati mari de apa rece; agitatie nervoasa foarte marcata; bolnavul se zvarcoleste in agonie; agitatia dene insuporila spre seara si cand el incearca sa adoarma.
» Convulsii: la copii carora le ies dintii, spasme si zvacniri ale unui muschi; copilul isi roade pumnii, se agita si tipa; pielea este uscata si fierbinte ; febra mare.
» Tuse, crup; seaca, ragusita, sufocanta; puternica, aspra, cronca-nitoare" ; zgomotoasa, rasunatoare, suieratoare; la expir (Caust. -la inspir, Spong.); produsa de vant rece uscat sau de curenti de
aer.
» Aconitum nu trebuie administrat niciodata doar cu scopul de a controla febra si nu trebuie alternat cu alte remedii in acelasi scop; daca este vorba despre un caz care necesita Aconitum, nu mai e nevoie de nici un alt remediu, Aconitum singur va aduce ndecarea.
» Daca nu este indicat de cauza precisa a bolii, este aproape intotdeauna daunator in primele stadii ale febrei tifoide.
Agravare: Seara si noaptea durerile den insuporile ; intr-o cameraIncalzita; cand se ridica din pat; stand culcat pe partea afectata
(Hep., Nux m.). Ameliorare: in aer liber (Alum., Mag. c. Puls., Sabin.). Relatii: Complementar: pentru Coffea in caz de febra, insomnie,Intoleranta la durere; pentru Arnica in caz de traumatism; pentru
Sulphur in orice situatie. Rareori este indicat in febre care produc
eruptii.
Aconitum este aspectul acut al Sulphur-ului, il preceda si il urmeazaIn afectiuni inflamatorii acute.