mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Homeopatie
Index » Boli si tratamente » Homeopatie
» Ce este proving - ul homeopat?

Ce este proving - ul homeopat?







Creatorul homeopatiei in forma in care este ea astazi cunoscuta a utilizat de la inceput (de la prima testare asupra propriei persoane) modalitatea proving-ului (sau testarea) pe voluntari sanatosi.
S-a observat ca la administrarea unor doze de substante, in mod repetat, la subiecti sensibili, apar o serie de simptome si semne de toxicitate. Unele dintre acestea erau specifice substantei testate, altele erau comune pentru mai multe substante, iar altele erau specifice individului testat. Prin inregistrarea minutioasa a acestor simptome se constituie un tablou de simptome", care este unic si specific fiecarei substante. Procedura de testare a unei substante pe voluntari sanatosi poarta denumirea de proving si este specifica pentru homeopatie.
Tratamentul homeopatic consta in area intre tabloul" pacientului care se prezinta la consultatie si tabloul" remediului descris in Materia Medica (carti cu colectii de simptome obtinute din proving-uri). Remediul homeopatic care va aa cel mai mare succes in cazul respectiv va fi acela al carui tablou din Materia Medica seamana cel mai mult cu tabloul" simptomelor pacientului.



Exemplu: efectul curatarii cepei asupra individului sanatos este bine cunoscut (secretie lacrimala apoasa abundenta, secretie nazala apoasa abundenta). loul este foarte asemanator cu cel din coriza acuta (guturai sau raceala), la debut. De aceea, remediul homeopatic Allium cepa (preparat din ceapa rosie, dar diluat dupa tehnica homeopata) este utilizat pentru tratamentul unui guturai in care simptomele pacientului sunt asemanatoare cu simptomele obtinute de cineva care curata ceapa.
Cu alte cuvinte, o substanta are mai multe actiuni, in functie de doza in care se administreaza. Dozele mari pot fi toxice, iar dozele mici vindecatoare. in limba greaca che, phannakon insemna in acelasi timp si remediu, si otrava, Grecii dispunand de un singur cuvant pentru descrierea a doua lucruri aparent total opuse.

10. DE CA,ND SE PRACTICA, HOMEOPATIA AZN LUME SI AZN TARA NOASTRA,?
Homeopatia se practica in lume de peste 200 ani, de cand Samuel Hahnemann, intemeietorul acesteia, a raspandit informatiile despre metoda. Multi dintre elevii acestuia au introdus homeopatia in tari precum Anglia, Franta, Germania, in Statele Unite sau in India. La ora actuala, aproape in toate tarile lumii exista medici specializati in homeopatie si mii de pacienti beneficiaza de rezultatele terapiei.In Romania, homeopatia exista de la inceputurile ei, dat fiind relatiile stranse pe care intemeietorul metodei le-a avut cu tara noastra. Dupa cel de-al doilea razboi mondial, atat homeopatia, cat si practicienii homeopati au intrat intr-un con de umbra o perioada de timp.
Dupa 1990, homeopatia, ca si alte metode terapeutice traditionale, precum fitoterapia si acupunctura, au cunoscut o revigorare si o adevarata renastere". Cursuri postunirsitare de homeopatie se predau in cadrul Centrului de Perfectionare a Personalului Medical Superior din Bucuresti, medicii obtinand astfel competenta in homeopatie, respectiv calitatea de medic homeopat. in prezent, peste 3000 de medici din Romania au absolvit cursuri postunirsitare de homeopatie si folosesc remedii homeopatice in practica lor zilnica.

11. DE CE A DEVENIT HOMEOPATIA ATA,T DE POPULARA, AZN ULTIMII 10 ANI?
Medicina a realizat un progres uimitor in ultimii 100 de ani. Antibioticele si instigatiile de inalta performanta sunt numai doua exemple din varfurile" de lance ale medicinii clasice, scolastice. Cu toate progresele inregistrate, starea de sanatate a oamenilor nu este mai buna in prezent decat era acum 100 de ani. Civilizatia moderna, adaosurile chimice din alimente, poluarea aerului printr-o industrie chimica extrem de activa, poluarea apei de baut sau de facut baie, campurile electromagnetice din ce in ce mai dense si raspandite (computere, telefoane mobile, televizoare, aparatura audio, aparatura electrocasnica etc), viteza mare de desfasurare a tuturor enimentelor din viata oamenilor toate au dus la o desprindere a omului de natura, la o neglijare a ritmurilor sale biologice si la dezechilibre mari ale starii de sanatate.
Medicina moderna, in ciuda avansurilor tehnice, nu reuseste decat sa sustina pentru o perioada limitata de timp organismele extrem de afectate de numeroasele conditii.

Una dintre solutiile gasite de medicii moderni este revigorarea medicinilor naturale, redescoperirea remediilor de echilibrare si refacere a armoniei organismului, a medicamentelor de stimulare a imunitatii si sprijinire a capacitatii naturale a organismului de refacere a sanatatii.
Homeopatia este o terapie blanda, de echilibrare si armonizare a sanatatii organismului. Ea este in acelasi timp o terapie ieftina, usor de administrat si usor de folosit de catre pacienti. Toate aceste avantaje, precum si faptul ca homeopatia a inceput sa fie studiata in facultatile de medicina si in cadrul programelor de formare postunirsitara a medicilor, a determinat aparitia unui numar mare de medici cunoscatori ai acestei terapii. Rezultatele bune obtinute in cursul tratamentelor au determinat ca din ce in ce mai multi pacienti sa aprecieze rezultatele obtinute cu ajutorul homeopatiei si sa solicite acest tip de tratament pentru familiile lor si pentru ei insisi.
Alaturi de alte terapii de echilibrare a organismului, precum fitoterapia, medicina traditionala chineza, reflexoterapia, etc, homeopatia este o componenta a medicinii complementare (sau alternati) care cunoaste o revigorare deosebita in prezent.

12. DIN CE SUNT FABRICATE REMEDIILE HOMEOPATICE?
Remediile homeopatice sunt preparate din plante, din saruri minerale, din produsi animali sau din alte surse (mai neobisnuite). Practic, pot fi preparate din aproape orice substante existente in natura, prin folosirea aceluiasi principiu: diluarea in apa si alcool si agitarea(dinamizarea) preparatului.
Multe dintre plantele folosite pentru prepararea remediilor homeopatice sunt folosite si in tratamentele traditionale, adica in fi-toterapie. Prin prepararea homeopatica, unele dintre ele capata insusiri deosebite si o raza de actiune mult mai larga. De exemplu, Lycopodium clavatum, adica pedicuta, este o planta putin utilizata in fitoterapie (mai mult era utilizata ca o pulbere inerta, adica fara actiune, in care se impregnau alte substante acti). Homeopatia a descoperit uriasa energie care sta inmagazinata in semintele plantei si se descrie remediul Lycopodium ca fiind unul dintre cele mai puternice in tratamentul afectiunilor respiratorii si digesti la copii.
Sarurile minerale sunt extrem de folosite la prepararea de remedii homeopatice, de la sarurile de calciu, pana la metalele pretioase, tip argint, aur sau platina.



Printre produsii animali utilizati pentru prepararea remediilor homeopatice, cei mai importanti sunt cei obtinuti din ninurile de serpi sau paianjeni, cu rol important in afectiuni ale inimii si vaselor de sange.
Alte surse deosebite de remedii homeopatice sunt: razele X sau razele ultraviolete, razele de computer sau razele de soare - asa numitele remedii imponderabile, adica preparate din surse greu de identificat in planul material, deosebit de eficiente atunci cand sunt indicate.In ultimii ani s-au fabricat remedii homeopatice din zahar, ciocolata, coca-cola sau alti produsi de consum care dau dependenta, precum si dintr-o serie de medicamente alopate, care cauzeaza frecnt reactii alergice (ex din penicilina, cortizon, adrenalina etc). Alte remedii homeopatice se fabrica din culturi pure de germeni care ataca frecnt organismul (ex Colibacillinum, Staphyloccocinum, Streptococcinum, Proteus, Piocianic etc.) sau din tesuturi ale organismului omenesc (ex. Thyroidinum, din glanda tiroida, Pancreatinum, din pancreas sau Discuri inter-rtebrale etc).In prezent, sunt descrise in literatura peste 3000 de remedii homeopatice care se pot folosi in tratament, iar numarul acestora este in permanenta crestere. Daca va ganditi ca numai 10% din plantele acestui pamant sunt studiate si efectele lor asupra corpului omenesc sunt descrise, atunci va inchipuiti potentialul imens care asteapta sa fie descoperit.

13. ESTE HOMEOPATIA SINONIMA, CU FITOTERAPIA?
Nu, homeopatia nu este sinonima cu fitoterapia. Exista tendinta de a se face aceasta confuzie, generata pe de o parte de incadrarea homeopatiei in randul terapiilor naturale, iar pe de alta parte de folosirea plantelor medicinale ca materii prime la fabricatia multora dintre remediile homeopatice.
Dar homeopatia nu este o terapie naturala in sensul clasic al cuvantului, ci mult mai mult de atat, este un sistem medical bazat pe principii clar definite si diferite de cele ale medicinii clasice. tele, chiar daca sunt mult folosite la fabricatia remediilor homeopatice, nu sunt unicele surse de remedii, iar modul de prelucrare a acestora, precum si recomandarile terapeutice sunt diferite.

14. REMEDIILE HOMEOPATICE AU DENUMIRI NEOBISNUITE. CE AZNSEAMNA, ACESTEA?
Pentru fiecare remediu homeopatic se foloseste numele in limba latina al substantei din care provine remediul homeopatic. S-a decis folosirea limbii latine intrucat creatorul disciplinei, dr. Hahnemann, era un foarte bun cunoscator al acestei limbi, iar latina a fost si ramane limba comuna a oamenilor de stiinta - medici, farmacisti, chi-misti sau biologi. Astfel, indiferent in ce tara va aflati, puteti solicita la o farmacie homeopata remediul homeopatic dorit, mentionandu-i numele latinesc (ex: Aurum, Mercurius sau Calcarea carbonica) insotit de gradul de diluare (ex.: Aurum CH9 sau Calcarea carbonica CH30 etc).

15. CE AZNSEAMNA, CIFRELE DE PE FLACOANELE REMEDIILOR HOMEOPATICE?
Remediile homeopatice au grade de diluare diferite (numite si potente). Unele dintre substantele folosite pentru prepararea remediilor homeopatice sunt substante deosebit de toxice, altele nu prezintanici o toxicitate, diluarea neavand legatura cu aceasta, ci este tehnica prin care se prepara remediile homeopatice.
Diluarea este succesiva. Astfel, din 1 ml substanta si 99 ml apa distilata se prepara dilutia numita CH1 sau prima centezimala Hahnemanniana. Cu alte cuvinte, am o dilutie de 1:100 substanta activa in apa. in continuare, cu 1 ml din dilutia CH1 si 99 ml apa distilata se va prepara dilutia CH2 sau a doua centezimala Hahnemanniana. Din 1 ml solutie CH2 si 99 ml apa distilata preparam solutia CH3 si asa mai departe. Va dati seama ca intr-o dilutie CHS este o concentratie de 1: 10.000.000.000 substanta activa in apa. Imaginati-va concentratia de substanta activa in dilutia CH15 sau CH 30!! \'

Fiecare etapa de diluare este urmata de dinamizare, care este un proces de agitare (sau sucusiune) dupa anumite reguli. Diluarea urmata de dinamizare confera substantelor calitatile de remediu homeopatic.
Multi dintre pacienti vor observa ca in homeopatie se lucreaza numai cu anumite dilutii: CH5, CH7, CH9, CH15, CH30, CH200 sau mai mari. Hahnemann a observat ca indiferent cate dilutii se prepara, numai unele dintre ele sunt acti si au efect asupra corpului. Celelalte au efecte asemanatoare. Cu alte cuvinte, daca administram dilutiile 12,13, 14,16,17,18 etc. CH, acestea au efecte asemanatoare cu CH15, care este si cea mai activa.
Scoala engleza de homeopatie foloseste dilutia CH12, in loc de CH15, folosita de scoala romana de homeopatie, cu aceleasi efecte. Dilutiile homeopatice se mai numesc si potente, pentru ca puterea lor de actiune este determinata de gradul dilutiei.
In afara de dilutiile asa-numite centezimale" (adica la care diluarea se face in raport de 1 la 100) exista si dilutii decimale" (la care diluarea se face in raport de 1 la 10), utilizate mai ales de scoala germana de homeopatie. Acestea sunt disponibile si in farmaciile din tara noastra, putand fi folosite de medicii homeopati, in functie de afectiunea pacientului si frecnta de utilizare necesara si sunt notate cu D (uneori cu X) in loc de CH.
Exista si alte tipuri de dilutii homeopatice, mai speciale, numite LM -uri (LM1, LM2 etc), folosite uneori de homeopati.





Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor