Cand da peste noi o boala, atunci
ne credem in pericol. Iar cand boala s-a
statornicit in noi, traim in buna pace cu ea
si nici macar nu-i banuim prezenta.
RAYMOND RADIGUET
Hahnemann a definit cu termenul .boli cronice\" acele boli care se prelungesc in timp, nu se vindeca in mod spontan si-sr fac simtita prezenta in fiecare individ in parte, in baza predispozitiei personale a acestuia de a se imbolnavi.
Homeopatia imparte reactiile morbide in mai multe categorii. Aparitia starilor patologice nu este niciodata intamplatoare si aceasta se manifesta intotdeauna in cazul subiectilor predispusr la imbolnavire. Patologiile de diferite tipuri isi pot schimba locul, dar acestea exprima intotdeauna unul si acelasi gen de dezechilibru, adica unul si acelasi gen de boala cronica.
Hahnemann a impartit bolile cronice in trei categorii si anume: psora,
sifilisul si sicoza. Si Ie-a considerat pe acestea drept niste boli in-fectioase cronice provocate de un agent infectios cronic numit miasma.
Bolile cronice nu manifesta tendinta de autoeliminare, nu se vindeca in mod spontan si reprezinta sfera larga de actiune a homeopatiei.
Atunci cand se combat sau se indeparteaza niste simptome cu ajutorul terapiilor ne-homeopatice, in acele cazuri este slabita puterea vitala, sunt dereglate mecanismele naturale de aparare si se agraveaza starea de dezechilibru a organismului. Drept care organismul reactiona manifestand noi simptome - care vor afecta niste organe si aparate mai importante - aceasta in incercarea de a-si redobandi starea de sanatate. Noua boala - care se dovedi a fi si una mai gra - avea un aspect diferit de cel al bolii cronice a subiectului si dobandi trasaturile caracteristice ale miasmei dominante. Pentru a se obtine vindecarea bolilor cronice este necesar sa se intervina asupra miasmei prezentate de pacient si sa se modifice predispozitia la imbolnavire a acestuia, lucru care se poate face prin administrarea remediului homeopatic cel mai asemanator cadrului simptomatologie.
Bolile cronice pot fi actite si mentinute de niste factori de mediu nefavorabili precum si de niste obiceiuri gresite sau care nu prea tin seama de igiena. Drept care o vindecare aderata reclama indepartarea tuturor acelor factori in masura sa impiedice procesele naturale de aparare.